Ligia Deca, în vizita la Abu Dhabi cu Klaus Iohannis: Emiratele Arabe Unite reprezintă, pentru România, un model de bune practici în multe domenii, inclusiv în educație pentru dezvoltare durabilă / La testele PISA, elevii din Emirate sunt imediat deasupra celor români la citire, matematică și științe

1.293 de vizualizări
Foto: presidency.ro
Ministrul Educației, Ligia Deca, a fost în acest weekend în vizită în Emiratele Arabe Unite, unde a făcut parte din delegația oficială a președintelui Klaus Iohannis. Aceasta anunță pe Facebook că a avut o întâlnire cu ministrul Educației din monarhia federală pentru a semna un „memorandum de înțelegere, în care au fost puse bazele pentru dezvoltarea sistemelor de învățământ preuniversitar și superior“. În delegație a fost și ministrul Cercetării, Sebastian Burduja.

Deca scrie în mesajul publicat luni, la încheierea vizitei, că „Emiratele Arabe Unite reprezintă, pentru România, un model de bune practici în multe domenii, inclusiv în educație pentru dezvoltare durabilă“.

Emiratele Arabe Unite a participat la testarea internațională PISA din 2018, cea mai recentă de la care există rezultate, iar rezultatele au fost similare cu cele ale României pentru citire, matematică și științe, chiar cu 4-8 puncte mai bune.

Foto: Captură Raportul PISA 2018, OCDE

Redăm mesajul Ligiei Deca de la Abu Dhabi:

„Am participat, în aceste zile, la o vizită de stat în Emiratele Arabe Unite, alături de Președintele României și de alți membri ai Guvernului. Vizita a fost organizată și în contextul semnării, dintre România și Emiratele Arabe Unite, a memorandumurilor de înțelegere în domeniul educației, al digitalizării, al tranziției verzi și al energiei.

O deplasare a fost organizată și în Masdar City, lângă Abu Dhabi, oraș recunoscut pentru proiectele dedicate energiei regenerabile și pentru inovațiile din domeniul dezvoltării urbane. A fost subliniată importanța cooperării pentru creșterea calității actului educațional, fiind discutată și posibilitatea dezvoltării unor proiecte comune. Astfel de inițiative vor genera, în mod cert, noi investiții în educație.

Ulterior, am vizitat, împreună cu ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, centrul de certificare a competențelor pentru forța de muncă din Abu Dhabi. Aici, ni s-au prezentat soluții pentru abordarea crizei forței de muncă, urmând să analizăm noi modalităţi de cooperare.

Totodată, am fost primiți la Palatul Prezidențial de Alteța Sa, Șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, Președintele Emiratelor Arabe unite și conducătorul Emiratului Abu Dhabi.

De asemenea, am semnat, împreună cu Ministrul Educaţiei din Emiratele Arabe Unite, Ahmad Belhoul Al Falasi, un memorandum de înțelegere, în care au fost puse bazele pentru dezvoltarea sistemelor de învățământ preuniversitar și superior. Cele două state vor coopera și vor efectua schimburi de experiență în mai multe domenii-cheie din educație. Cu această ocazie, am lansat invitația către Ministrul Ahmad Belhoul Al Falasi de a efectua o vizită oficială în România.

Emiratele Arabe Unite reprezintă, pentru România, un model de bune practici în multe domenii, inclusiv în educație pentru dezvoltare durabilă. Mă voi implica în orice demers care aduce plusvaloare sistemului de învățământ românesc și care va îmbunătăți zona de formare a tinerilor în domenii esențiale“.

Fost consilier de stat la Administrația Prezidențială în ambele mandate ale lui Klaus Iohannis, Ligia Deca este pentru prima dată într-o vizită de stat cu președintele României, de când a fost numită ministru al Educației.

În fotografiile publicate pe site-ul Administrației Prezidențiale, Ligia Deca apare surprinsă în marginea unei fotografii în care sunt Klaus și Carmen Iohannis, și în încă cinci alte instantanee, alături de restul delegației.

Foto: presidency.ro

Precedenta vizită externă a Ligiei Deca a fost în Coreea de Sud, în decembrie 2022, alături de premierul Nicolae Ciucă (PNL) și de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu (PSD).


3 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

“Cultura scrisă în pericol” – Asociația Editorilor din România se opune din nou posibilei creșteri a TVA pentru carte și cere autorităților să încerce recuperarea deficitului bugetar din alte părți ale economiei, în afara sectorului cultural

Posibila creștere a nivelului TVA pentru carte și alte măsuri avute în vedere de guvern în această perioadă pot “avea un impact nefast asupra culturii și, în special, asupra culturii…
Vezi articolul