ULTIMA ORĂ Guvernul acceptă propunerea sindicatelor din educație ca salariile să crească de la 1 ianuarie cu 50% din diferența dintre salariul actual și cel din viitoarea grilă / Au fost acceptate și vouchere de 1.500 de lei pentru profesori și 500 de lei pentru nedidactic

Marius Nistor, Simion Hăncescu și Anton Hadăr / Foto: Gov.ro

Guvernul a acceptat propunerile nou făcute de sindicatele din educație pentru profesori și ceilalți angajați din Învățământ sâmbătă seară, 10 iunie, potrivit informațiilor Edupedu.ro. Executivul le-a dat termen reprezentanților profesorilor să vină cu un răspuns până mâine dimineață, duminică, la ora 9, înainte de ședința de Guvern programată la ora 10. Sindicatele își întreabă sâmbătă seară membrii dacă acceptă acești termeni.

Vedeți aici mesajele trimise de sindicate în teritoriu, sâmbătă seara.

Pentru profesori și ceilalți angajați din Învățământ cererea acceptată ar fi creștere salarială de 25%, pentru toți angajații, față de nivelul de salarizare dinainte de ordonanța (OUG) 53 prin care s-au acordat câteva sute de lei profesorilor și personalului nedidactic, potrivit surselor Edupedu.ro. Mai exact, este o creștere pentru cei cărora nu le-a crescut salariul cu 25% prin OUG 53/2023, ci cu mai puțin, de exemplu 18%, urmând să fie aduși la procentul de 25% și aceștia.

Sindicatele au mai solicitat, iar Guvernul ar fi acceptat și vouchere/prime de „1.500 anual pentru personalul didactic de predare și auxiliar până în 2027, 500 de lei, anual, pentru personalul nedidactic, până în 2027”, soluție negociată încă de vineri cu Executivul. O altă cerere acceptată ar fi creșterea la 50% a primei tranșe din diferența între salariul actual și noua grilă din noua lege a salarizării, de la 1 ianuarie 2024. Până acum sindicatele primiseră o primă tranșă de 40% și mai apoi 45% din această diferență.

Condiţia pusă de Executiv sindicatelor ar fi ca acestea să anunţe duminică, la ora 9.00, la sediul Guvernului, încetarea conflictului.

Amintim că sâmbătă profesorii și angajații din Educație au respins oferta de vineri, 9 iunie, a Guvernului, făcută în a 12-a zi de grevă generală. Pe baza unui referendum făcut cu membrii de sindicat aflați în grevă, cele două federații au decis să respingă ultima propunere a Executivului, cea prin care angajații ar fi urmat să primească câte 1.500 lei net în luna octombrie și o creștere salarială cu 45% din diferența dintre salariul actual și cel din viitoarea grilă inclusă în viitoarea lege a salarizării.

Prin respingerea acestei oferte, greva generală a profesorilor continuă. Vineri, 9 iunie, peste 12.000 de profesori și de angajați din educație au protestat în București. În acel timp, liderii de sindicat Simion Hăncescu (FSLI) și Marius Nistor (FSE ”Spiru Haret”) au fost la negocieri cu reprezentanții Executivului. După întâlnirea de la Palatul Victoria, Hăncescu a spus că Guvernul nu poate acorda creșterile salariale solicitate și a explicat ce a oferit instituția:

Articol în curs de actualizare.

Exit mobile version