Profesorii și angajații din Educație au respins oferta Guvernului de primă de 1.500 lei net în octombrie și creștere salarială cu 45% din diferența de salariu actual și cel din viitoarea grilă / Greva din școli continuă

42.228 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei – G4Media.ro
Profesorii și angajații din Educație au respins oferta făcută vineri de Guvern, potrivit informațiilor Edupedu.ro, confirmate de reprezentanții sindicatelor. Pe baza unui referendum făcut cu membrii de sindicat aflați în grevă, cele două federații au decis să respingă ultima propunere a Executivului, cea prin care angajații ar fi urmat să primească câte 1.500 lei net în luna octombrie și o creștere salarială cu 45% din diferența dintre salariul actual și cel din viitoarea grilă inclusă în viitoarea legea a salarizării. Tot astăzi ar avea și loc și o ședință comună a Consiliilor Naționale ale Liderilor celor două federații, conform surselor noastre. Greva generală din școli continuă.

UPDATE, ora 22:00:

Guvernul ar fi acceptat propunerea sindicatelor din educație ca salariile să crească de la 1 ianuarie cu 50% din diferența dintre salariul actual și cel din viitoarea grilă, plus vouchere de 1.500 de lei pentru profesori și 500 de lei pentru nedidactic.

Sindicatele îi întreabă pe profesori și angajații din școli dacă acceptă să închidă greva generală din Învățământ. Condiția impusă de Executivul Ciucă – duminică la 9 să anunțe încheierea grevei

Știrea inițială:

Prin respingerea acestei oferte, greva generală a profesorilor continuă. Vineri, 9 iunie, peste 12.000 de profesori și de angajați din educație au protestat în București. În acel timp, liderii de sindicat Simion Hăncescu (FSLI) și Marius Nistor (FSE ”Spiru Haret”) au fost la negocieri cu reprezentanții Executivului. După întâlnirea de la Palatul Victoria, Hăncescu a spus că Guvernul nu poate acorda creșterile salariale solicitate și a explicat ce a oferit instituția:

  • o primă de 1.500 de lei net, anuală, cu acordare din fonduri europene, în perioada 2023-2027, în luna octombrie
  • o creștere cu 45% din diferența între actualul salariu, mărit și el după ordonanța de urgență 53 adoptată de Guvern cu forța cu câteva sute de lei, și salariul prevăzut în grila care ar urma să se aplice de la 1 ianuarie, cea inclusă în viitoarea lege a salarizării unitare

”Pe memorandumul Guvernului, pe acea declarație care a fost adoptată ieri (n. red. joi, 8 iunie) în ședința de guvern, se vorbea de prima tranșă care ar trebui acordată pe proiectul legii unitare de salarizare, pe grila aceea de salarizare negociată cu Ministerul Educației. Trebuia să fie de 40%.

Noi astăzi (n. red. vineri, 9 iunie) am cerut aplicarea în integralitate de la 1 ianuarie – acesta a fost mandatul primit din partea colegilor. Guvernul a răspuns că nu are puterea financiară să acorde acest lucru, în acest moment, și în urma discuțiilor tensionate purtate s-a ajuns la varianta din partea guvernului că pot crește prima tranșă la 45%. Să fim foarte clari, este vorba de 45% din suma care rămâne de plată dintre salariul maxim pe care ar trebui să-l aibă pe grila de salarizare, din noua grilă de salarizare, și salariul care va fi în plată în data de 1 ianuarie”, a explicat vineri seară Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație (FSE) ”Spiru Haret”.

Ședință de Guvern, duminică, 11 iunie

Duminică, 11 iunie, are loc o ședință de guvern la ora 10 și, după ea, un briefing de presă, potrivit unui anunț al Executivului, transmis jurnaliștilor acreditați. La briefing vor participa Ministrul Educației, Ligia Deca, și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Potrivit surselor Edupedu.ro, Guvernul va adopta ofertele pentru profesori, chiar dacă ei le-au refuzat. O situație similară a avut loc și în urmă cu o săptămână. Joi, 1 iunie, Guvernul a adoptat prin OUG majorarea cu 585 de lei pentru profesori și 250 lei pentru nedidactic a salariilor, ofertă respinsă cu o seară înainte, după care le-a chemat pe sindicate la discuții.

Amintim că Guvernul a adoptat zilele trecute o declarație în care apar înșirate mai multe măsuri ale Guvernului din ultimii doi ani, precum și două referiri la cerințele pe care sindicatele din Învățământ și prin ele angajații din școli și profesorii le-au avut în perioada grevei generale. Documentul nu are nicio valoare de act normativ sau juridic, care să creeze vreo altă obligație pentru vreo instituție sau persoană.

Inițial Guvernul a anunțat că va da un memorandum, prin care să se angajeze că va face ceea ce cer sindicatele. După analiza lui Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, care a arătat că „în baza acestui memorandum, profesorii nici nu vor putea să dea în judecată Guvernul dacă nu-și îndeplinește obligațiile. (…) Nu cred că profesorii, de data aceasta, vor mai putea fi păcăliți”, Guvernul a renunțat la planul său și a ales să aprobe o „declarație”.

Ministra Educației, Ligia Deca, a mințit public, de la pupitrul Guvernului, că documentul este un act normativ, conform cerinței sindicatelor. Confruntată de jurnaliștii care i-au demonstrat că memorandumul sau declarația pentru salariile profesorilor nu sunt acte normative, așa cum a pretins ea Deca a încercat să iasă din situația jenantă, iar intervenția purtătorului de cuvânt Dan Cărbunaru a salvat-o.

Articol în curs de actualizare.

Citește și:
Marius Nistor, FSE: După 8 zile de grevă în luna mai, avem colegi care au mai primit 85 de lei salariu. Și sunt hotărâți să continue / Declarațiile necugetate venite din partea factorului decizional, la cel mai înalt nivel, ne-au dus în situația în care pur și simplu nu mai vorbim de grevă generală, vorbim de o revoltă în rândul corpului profesoral
Scriitorul Radu Vancu, mesaj către profesori: Luni cred că va fi ziua crucială, psihologic vorbind. Să nu renunțe la deja o jumătate de lună de grevă în care și-au arătat demnitatea, și-au arătat forța morală și să meargă cu forța morală până la capăt, tocmai de dragul copiilor noștri

35 comments
  1. Nu mai cenzurati!Cunoastem f.bine acest domeniu . Toti(majoritatea) au studii superioare de lunga durata facute pe bune , la timp in licee de elita. De ce-i obositi pe profesori inutil ?

  2. Sunt revoltata ca escrocii din politica incurajati de Iohannis se comporta atat de josnic cu prof. din preuniv. Acesti escroci cauta pe orice cale sa-i pacaleasca pe profesori , sa-i induca in eroare .Incearca sa produca HAOS in grila de salarizare existenta ! Se creeaza o modificare nepermisa , ilegala a grilei luand bani de la unii . .
    si dand la altii.De butantul foarte curand va fi oprit financiar in evolutia sa in cariera asa cum patesc acum cei la nivelul mai de sus de el . Vinovatul principal care a creeat aceasta neomenie , care lucreaza pentru escrocii din politica si guvern este HADAR ! Acest escroc are acces la toate televiziunile si nimeni nu-i opreste .Acceasi mentalitate a avut acest ordinar si fata de pensionarii contributivi ,insistand sa creasca pensiile obisnuite nu dupa punctaj cio dupa o suma fixa .La pensionari nu a avut succes ordinarul Hadar deoarece sunt mai ales pensionarii din Galati care au muncit in acele combinate si s-au revoltat (cred ca ar fi dat cu el de pamant ). Cum sa modifici tu grile de salarizare sau munca de o viata a omului . Justitia sa-l ia la intrebari pe escroc ,ce cauta el la aceasta negociere ?Iohannis, Ciolacu, Ciuca terminati cu acest comportament de escroc la adresa PROFESORILOR, respectati procentele in mod corect pentru fiecarecadru didactic.Pentru escrocherpe la adresa prof. meritati cel putin un scuipat intre ochi asa cum a patit PETROV (BASESCU).

  3. Pare o smecherie. Eu sper ca liderii sindicali sa nu mearga dupa fenta. Promisiunile unui guvern pe picior de plecare au valoare nula.

  4. NU NE LĂSĂM PĂCĂLIȚI !!! GHINION!!! Ordonanță în MONITORUL OFICIAL, apoi discutăm. Analiză pe text, nu pe vorbe în vânt.

  5. si dacă profesorii nu ar fi cum ar ieși doctori, polițiști,etc ei eu devenit așa fără profesori? cine i-ar învățat să devină medici, polițiști etc,
    🤔🤯

  6. Am înțeles,profesorii au dreptate și am fost alaturi de ei,dar acum e timpul să luați o pauza de grevă că să termine și copii noștrii anul școlar.
    Copii nu trebuie sa fie obiectul șantajului.
    Guvernul este o instituție care trebuie sa-si prezinte demisia.Oameni inculți care nu înțeleg,nu au capacitatea sa înțeleagă.
    Se gândesc doar la burțile lor pline de grăsime,fălcile încleștate ,familiile de cea mai joasa speță și cutiile craniene lipsite de creier.
    Așa că faceți pauza.
    Toți trebuie sa o facem.La toți indiferent de culoarea politică.
    Jos clasa politică românească.

  7. Am înțeles,profesorii au dreptate și am fost alaturi de ei,dar acum e timpul să luați o pauza de grevă că să termine și copii noștrii anul școlar.
    Copii nu trebuie sa fie obiectul șantajului.
    Guvernul este o instituție care trebuie sa-si prezinte demisia.Oameni inculți care nu înțeleg,nu au capacitatea sa înțeleagă.
    Se gândesc doar la burțile lor pline de grăsime,fălcile încleștate ,familiile de cea mai joasa speță și cutiile craniene lipsite de creier.
    Așa că faceți pauza și după rupeti-le capul.Scuzati expresia.
    Toți trebuie sa o facem.La toți indiferent de culoarea politică.
    Jos clasa politică românească.Parasiti-ne și lasati-ne sa ne organizam singuri.

  8. Poate de acum încolo ni se vor alătura și cei care au stat deoparte.Nu mai au mult de pierdut( material vorbind…),oricum mai puțin decît cei care au fost implicați de la început,și-au pansat puțin și principiile (!!!) încheind mediile.Dacă eram uniți TOȚI de la început,inclusiv educatoarele și învățătoarele,puterea de negociere era mult mai mare și greva dura mai puțin.Nici acum nu este prea tîrziu! Dacă nici asta nu vreți,măcar nu acceptați participarea la EN și BAC.

  9. Bravo,
    Nu cedați la bătaia de joc a guvernanții, ei au salariile și pensiile colosale iar profesorii și personalul nedidactic salariile sunt de mizerie.
    Să nu cedați!
    Felicitări!!!!

  10. cata vreme un magistrat are 240 meleoane pe luna pensie nu este alta solutie decat sa desfiinteze scolile total, si sa deschida puscariile, un fel de stat tip mad max

  11. Cum se întrevede continuarea acestui protest? Din respingere în respingere timpul absolvenţilor se scurge, timpul neplătit al greviştilor creşte. De obicei cel mai deştept ştie să negocieze şi ştie când să cedeze câte ceva, adică să ajungă la un compromis. Nu cred că încrâncenarea poate aduce ceva bun.

  12. Sa demisioneze guvernul și să îl pună pe Nistor și profesorii la guvernare sa vedem de unde scot banii.
    Au stat doi ani în pandemie au încasat salarii stand acasă si uni dintre ei nu au intrat online ,li sa rupt cum se spune de eleviu care aveau de dat examene ,acum fac grevă după doi ani de stat acasă și li se rupe de elevii care trebuie sa de-a examene.
    Suspendări greva pe timpul examenelor ,nu distrugeți niște copii și părinți care au plătit cu greu meditați ,la cine oare? După examene ieșiți în stradă și stați toată vara și cereți- va drepturile

  13. Sunt un parinte care are copil in clasa a VIII-a. Ma adresez profesorilor. Daca va pasa un pic si nu vreti sa va bateti joc de acesti copii, va rog sa ii lasati sa sustina evaluarea nationala.

    1. Nu, nu-mi pasa. Si iti spun cu gura pana la urechi: NU-MI PASA!!! Tie iti pasa ca copilul meu moare de foame? Am copil de 2 ani jumate si 2360 salariu debutant. Si tie iti pasa ca nu se duce fi-tu la facultate?

    2. Cei care nu au făcut grevă și au încheiat medii nu vor veni la EN sau bac. Am fost șantajați de superiori sa stam drepți dar aici nu are ce ne face. Asa ca dacă acum sunt unele medii incheiate sa nu va faceți iluzii ca vine cineva la corectat. Poate ca la Titularizare la corectat m-aș duce dar la altceva, nu!

  14. Nu sunt bani pentru ca la gimnaziu se schimba manualele. La 4 ani se retiparesc aceleași manuale, se schimbă coperta si se mai modifica continutul pe alocuri, se mai introduce o poză. De ce se schimba? Pentru ca editurile trebuie sa traiasca pe spinarea învățământului. Actualele manuale pentru clasa a 5 a puteau sa fie folosite inca 8-10 ani.

  15. Problema este ca profesorii nu se compara cu celelalte categorii bugetare, politie, jandarmi astia apara sistemul sunt vitali, asistente medicale, doctori astia trebuie sa fie calificati, nu poti angaja de pe strada pe oricine sa te trateze, magistratii iarasi ii scapa de furaciuni, numai in educatie daca n-ai profesori sunt angajati necalificati, oricum nu conteaza educatia, e doar de fatada, rolul profesorului e un fel de gardian, sa stea copii la scoala sa nu umble pe strazi gramada, ca poate le vin idei.

    1. si dacă profesorii nu ar fi cum ar ieși doctori, polițiști,etc ei eu devenit așa fără profesori? cine i-ar învățat să devină medici, polițiști etc,
      🤔🤯

  16. Bravo! Oamenii au inteles ca este ultima lor sansa la un trai decent. Sa taie pensiile speciale, sa reduca nr de parlamentari, consilieri, membri in Cons de Adm, sa taie finantarea la partide si vor fi bani pentru profesori. Daca nu se mai dau probele scrise la Bac guvernantii vor ceda pana in septembrie. Intre timp oamenii trebuie sa traiasca din banii de concediu si bonurile de vacanta si cu ajutorul rudelor si prietenilor…Solidaritate, asa nu se mai poate!

  17. Timp de 30 de ani Educatia a fost lasata ultima la alocarea bugetara dar acum a venit nota de plata. Daca nu sunt bani eliminati din facilitati fiscale, poate mai comasam din comune care au putini locuitori, etc.

  18. In document scrie 40% ,ei zic 45% =0 , Memorandumul=0, Declaratia =0, OUG 53 cu Nota cu tot =0 . La greva !

  19. Domnilor profesori, cereți dlui Ciuca sa facă publice primele 10 lefuri din Tvr și primele 10 lefuri din Colegiul Gheorghe Lazăr.
    Primul produce scandaluri sexuale si audienta 0,x iar cel de al doilea olimpicii acestei tari.
    Asta ca sa ilustram sistemul de valori promovat de stat.

    1. sper ca ati luat liceul lazar la întâmplare ca altfel pare ironica comparația.majoritatea dintre profesori au venit lunar însumat de peste 10.000 lei.predau la 3-4 scoli,plus meditatii

      1. Majoritatea profesorilor au 10000 de lei lunar? Aș vrea să cunosc și eu astfel de ființe mitologice… (nu vă obosiți să presupuneți…am 18 ani de învățământ, olimpici cu rezultate bune și foarte bune anual și 3700 lei în mână), deci dacă nu știți ce vorbiți nu generalizați, nu dezinformați.

  20. GREVA trebuie sa CONTINUE dacă profesorii vor cu adevarat sa obțină ceva pentru ei și pentru copiii noștri..
    Dacă se renunță acum cu 2…3 promisiuni desaete și micuțe este pacat de anul pierdut…
    Celorlalte instituții li sau acordat aproape pe loc orice marire de salarii,în timp ce profesorilor li se promite in bataie de joc 1500 de lei odată pe an. .
    o rușine…adică o suta și ceva de lei pe lună…
    oara dacă ar fi propus asa ceva și medicilor,asistenților, polițiștilor,etc,ce ar fi fost?????
    BATAIE DE JOC

    1. Ha? Ce spuneti de copiii nostri? Ati cerut ceva pentru ei? Ati cerut pentru burtile voastre. Vreo reforma in invatamant, ceva? Scoateti religia, bagati mate, fizica, chimie inapoi in scoli, reduceti orele in plus! Cum sa ai 7 ore la clasa a V-a? Cum sa faci muzica si desen la liceu si nu mate, fizica, chimie? Sau daca s-a dus dracu economia nu mai avem nevoie de specialisti, bine ca avem “speciali”.
      Sunteti bolanzi, v-ati tampit toti? Doamneee!!

  21. Daca faceau oferta asta acum 3 saptamani se incheia greva dar au decis sa-si bata joc de negocieri. Marirea acordata in acest moment nu acopera cat s-a pierdut din salariu pe perioada grevei.
    Daca Educatia este prioritara trecerea la grila noua trebuie sa fie la fel de rapida ca la medici, in 3 ani se pot schimba cel putin 3 guverne.

  22. Felicitari domnilor profesori!Actuala clasa politica a ajuns în situația de a plăti facturile anilor de nepăsare…..păcat ca o data cu ei și elevii și părinții acestora….

  23. Nu-i mai crede nimeni pe guvernanții DOVEDIȚI mincinoși de fiecare dată că vor aplica ei o etapizare, așa cândva, când au ei chef. Oricum guvernul se schimbă, îi doare-n trei litere.

    Fapte, nu vorbe. Sau vă asumați consecințele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like