Un elev care ar urma să primească un calificativ „nesatisfăcător” la sport, muzică sau desen, potrivit propunerii din proiectul legii învățământului, ar urma să treacă clasa pentru că acestea „nu vor intra în calculul mediei”, conform ministrului Educației

Foto: Channey - Unsplash.com

Calificativele obținute de elevi la Educație Fizică, Muzică și Desen ar urma să nu fie luate în „calculul mediei”, după cum a declarat ministrul Educației, la DCNews.ro. Cîmpeanu a făcut referire la prevederea din proiectul Legii învățământului preuniversitar care elimină notele la disciplinele de mai sus. Precizăm că Sorin Cîmpeanu a anunțat că are în plan înlocuirea calificativelor “Admis/Respins” cu “Foarte Bine, Bine, Suficient și Insuficient”, după o discuție cu profesorii.

Sorin Cîmpeanu a spus că părinții fac presiuni ca elevii să obțină nota 10 la sport: „La Educație fizică, spre exemplu, noi susținem și vor fi mai multe ore de educație Fizică în planurile cadru, pentru că au copiii nevoie de mișcare. Dar note de ce să dai? Ca să facă presiune toți părinții să ia absolut toți 10 la Educație Fizică, așa cum e acum? 97% să știți că au note de 9, 9.50 și 10, deci sunt trei paliere. Puțin peste 3% au medii generale mai mici de 9, deci este o realitate”.

Ministrul a spus că ar urma să fie 4 calificative pe care să le poată primi elevii la sport: „În momentul de față, de foarte mulți ani, la Educație fizică avem 10.00, 9.50, 9 și sub 9, avem patru paliere. Dacă avem patru paliere, nu negăm realitatea, avem și patru calificative: foarte bine, bine, satisfăcător și nesatisfăcător”.

Acesta a susținut că este mutat în acest mod accentul pe portofoliul educațional: „Mutăm accentul de pe importanța excesivă acordată notelor pe portofoliul educațional”.

Întrebare moderator: Dacă iei nesatisfăcător la Educație fizică, treci clasa?

Sorin Cîmpeanu: Da, ea nu intră în calculul mediei.

Moderator: Rămâne doar în fișă.

Sorin Cîmpeanu: Da, pentru că mutăm accentul de pe importanța excesivă acordată notelor pe portofoliul educațional. Asta înseamnă că, în învățământul primar sau în patru ani de gimnaziu, vei avea o carte de identitate educațională în care vor fi înscrise și notele, în sistem clasic, dar și calificativele, și modul în care a evoluat, a progresat sau a regresat elevul. (…) La finele celor patru ani de gimnaziu, o altă noutate din lege, școala va fi obligată să-i elibereze un certificat de orientare școlară. (…) Vreau să fiu clar, nu este obligat părintele să țină seama de recomandare.”

Informații de context

Iată ce prevede proiectul de lege la art. 70 alin. (3) lit. (f): „la disciplinele care fac parte din ariile curriculare „Arte” și „Educație fizică și sport” și la alte discipline stabilite prin ordin al ministrului educației, se acordă calificative de tip „Admis ”/ „Respins”, cu excepția învățământului vocațional, la care rezultatele evaluării se exprimă prin note de la 1 la 10 pentru profilul corespondent fiecărei arii curriculare”.

Reamintim că, în luna iunie, ministrul Educației propunea acordarea de calificative „admis/respins” la muzică, desen, educație fizică, în gimnaziu, ca o rezolvare pentru „goana după note”, în cadrul unei conferințe de presă la sediul Ministerului Educației. – Mai multe detalii aici

„Una dintre soluțiile pe care vă invit să le luați în calcul ar fi aceea a diminuării goanei pentru note prezentă mult prea mult, din păcate, în școala românească, părinții care vor mult prea mult note mari pentru copiii lor, pot să înțeleg că își doresc premii pentru ei, dar acest lucru s-ar putea rezolva, spre exemplu, dacă în gimnaziu nu am mai acordă note la discipline precum muzică, desen, educație fizică, ci am da calificative. Dând calificative cu „admis/respins”, o mare parte din această competiție, care nu este din spectrul competițiilor benefice, ar putea fi eliminată. Este o provocare pe care o lansez public”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

În august 2020 problema introducerii de calificative la aceste discipline, între care era inclusă și religia, a fost pusă oficial la nivelul Ministerului Educației. EduPedu a publicat atunci în exclusivitate faptul că se pregăteau schimbări majore la gimnaziu, în noile planuri-cadru, prin eliminarea notelor pentru Religie, Muzică, Desen și Sport.

Despre portofoliul educațional

În cadrul unei conferințe de presă, Sorin Cîmpeanu a declarat că „portofoliul va conține toate documentele elevului și diplomele obținute de la grădiniță și până la terminarea liceului”.

Portofoliul educațional va cuprinde rezultatele înscrise în catalogul electronic, recomandări de profil și evaluări, diplome si certificate și alte înscrisuri dobândite în diferite contexte in procesul de învățare. Portofoliul educațional se va utiliza începând cu grupa mijlocie de la grădiniță și va fi obligatoriu pe tot parcursul învățământului preuniversitar”.

Portofoliul educațional a fost introdus în legea Educației din 2011 și nu a fost folosit până acum. Articolului 73 din legea actuală a Educației definește astfel portofoliul educațional:

Citește și:
UPDATE Calificativele pentru sport, muzică și desen: ministerul va înlocui “Admis/Respins” cu “Foarte Bine, Bine, Suficient și Insuficient”, anunță ministrul Cîmpeanu și profesorii de sport, după discuțiile de luni / Condițiile în care ministerul corelează în continuare notele cu bursele de merit
Exit mobile version