Universitatea Babeș-Bolyai nu va cere retragerea titlului de doctor în cazul de plagiat al ministrului de Interne Lucian Bode, unde a identificat “erori de citare” și “fragmente plagiate” ce reprezintă 2.95% din teză

Foto: captură UBB

Universitatea la care ministrul de Interne, Lucian Bode, a obținut titlul de doctor cu o teză în care au fost descoperite de către Comisia de Etică „erori de citare” și „fragmente plagiate” nu va face demersuri pentru retragerea titlului de doctor. Asta a declarat pentru EuropaFM reprezentantul Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, Dacian Dragoș.

Profesorul Dacian Dragoș spune că doar 2,9% din textele analizate ar avea probleme. „Procentul e atât de mic pentru că atât s-a reclamat și atât am identificat noi din analiza proprie, bazată pe softul anti-plagiat”. Am analizat „doar ce s-a reclamat, nu ai cum să analizezi întreaga lucrare pentru că vă dați seama n-ai cum să găsești surse pe care softul anti-plagiat nu le identifică. Ar fi o muncă titanică fiecare teză să o analizezi așa, nu există capacitate pentru așa ceva. Se analizează la comisiile de etică și la Consiliul de Etică pe baza unor sesizări, în sesizări trebuie să fie indicat clar ce s-a copiat, din ce sursă, deci trebuie dovezile atașate. În rest, ceea ce s-a sesizat și în plus am verificat testul anti-plagiat dacă are anumite indicații care ar putea să ducă la suspiciuni de fraudă, și pe acelea le-am verificat, texte mai mari care ar putea fi fraudate și acolo am mai descoperit și noi câteva lucruri în plus”.

Întrebat dacă în aceste condiții se impune retragerea titlului de doctor în cazul lui Lucian Bode, Dacian Dragoș a spus că „nu, sancțiunile trebuie să fie proporționale cu abaterea săvârșită, de aceea noi n-am propus retragerea titlului. Oricum am intra într-o discuție dacă este posibil sau nu, dacă este constituțional sau nu pentru că, știți, a dat Curtea Constituțională o decizie prin care a cam închis orice posibilitate de a retrage titlul de doctor pe cale administrativă și nici măcar instanțele nu mai pot să facă acest lucru, pentru că le-a interzis să se pronunțe pe fond, ci doar pe procedură. (…)”.

Dragoș a mai explicat că „este imposibil” să fie analizată lucrarea integrală „pentru că trebuie să ai o bănuială că s-a copiat un text de undeva, n-ai cum să cauți fiecare text, fiecare propoziție, adică nu ai cu să faci lucrul acesta și nici n-ar fi în competența comisiilor de etică să facă acest lucru, deci se lucrează doar pe bază de sesizări, când există suspiciuni temeinice că ar exista fraudă”.

Reamintim că teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode include “erori de citare” și “unele fragmente plagiate”, după cum a stabilit într-un raport de analiză Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai. Fragmentele identificate cu problemă de tip plagiat reprezintă 2.95% din teză și “nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat”, dar aceasta “nu schimbă concluzia” privind plagiatul – raportul integral aici.

Citește și:
Cătălin Drulă, președintele USR: Lucian Bode a plagiat. Așteptăm demisia din Guvern / Cristian Ghinea: Coordonatorul tezei, Adrian Ivan, continuă să aibă job și la SRI. Astea nu sunt elemente de universitate care vrea în top european
BREAKING Teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode include “erori de citare” și “unele fragmente plagiate” – Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai / Fragmentele identificate cu problemă de tip plagiat reprezintă 2.95% din teză și “nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat”, dar aceasta “nu schimbă concluzia” privind plagiatul
Ministrul de Interne Lucian Bode susține că “verdictul UBB” este că “teza mea de doctorat este în regulă” și spune că va “revizui printr-o erată erorile de citare” / Comisia de etică a UBB constatase că teza include “erori de citare” și “unele fragmente plagiate”
Exit mobile version