Cătălin Drulă, președintele USR: Lucian Bode a plagiat. Așteptăm demisia din Guvern / Cristian Ghinea: Coordonatorul tezei, Adrian Ivan, continuă să aibă job și la SRI. Astea nu sunt elemente de universitate care vrea în top european

614 vizualizări
Cătălin Drulă, președintele USR / Foto: INQUAM Photos – Ilona Andrei
Cătălin Drulă, președintele USR, cere demisia de urgență a ministrului Lucian Bode, în afacerea plagiatului, sau revocarea acestuia din fruntea Ministerului de Interne, după ce comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a anunțat astăzi că a constatat “o serie de abateri de la bunele norme de publicare” în cazul tezei de doctorat susținută în 2018 de actualul ministru Lucian Bode, abateri constând în erori de citare și unele fragmente plagiate.
  • Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) constată că s-au identificat probleme de tip plagiat reprezentând aproximativ 2,95% din totalul cuvintelor tezei și notează că “nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare”. Vezi aici integral decizia Comisiei de etică a UBB în cazul Lucian Bode

Președintele USR, Cătălin Drulă, a declarat că „Lucian Bode a plagiat. Avem confirmarea de la universitatea care i-a dat diploma. Așteptăm demisia din Guvern”.

Într-un comunicat de presă remis de USR la scurt timp după ce UBB a anunțat concluziile cu privire la acuzațiile de plagiat aduse lui Lucian Bode, formațiunea politică precizează că “dacă Lucian Bode nu dovedește nici măcar acum, în fața evidenței, o fărâmă de onoare, USR solicită premierului Nicolae Ciucă să-l revoce de la conducerea MAI”.

Cristian Ghinea, cel care a inițiat demersul de transcriere a tezei de doctorat a lui Bode, a spune că Adrian Ivan, coordonatorul tezei, “continuă să aibă job și la UBB și la SRI”.

Pe lângă plagiat, nivelul de grădiniță al tezei pune Comisia UBB în situația de a preciza că NU a analizat calitatea tezei. E evidentă acolo o rușine sănătoasă: știm că e penibil nivelul, dar noi nu am analizat asta. Însă noua conducere a UBB nu poate ignora faptul că pe acest referat jenant scrie doctorat și UBB. Coordonatorul Ivan continuă să aibă job și la UBB și la SRI. Astea nu sunt elemente de universitate care vrea în top european. Înțeleg că au de făcut curățenie din urmă, dar când încep?”, susține Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici al USR.

Comunicatul integral al USR Plus, în afacerea de plagiat a ministrului Lucian Bode:

“Comunicat de presă
București, 1 noiembrie 2022

USR: Lucian Bode, demisia de îndată!

Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai confirmă ceea ce a susținut USR: Lucian Bode a plagiat în teza de doctorat. Președintele USR Cătălin Drulă îi cere demisia de urgență din Guvernul României sau, în caz contrar, revocarea acestuia din fruntea MAI.

„Lucian Bode a plagiat. Avem confirmarea de la universitatea care i-a dat diploma. Așteptăm demisia din Guvern”, a scris Cătălin Drulă. Iar dacă Lucian Bode nu dovedește nici măcar acum, în fața evidenței, o fărâmă de onoare, USR solicită premierului Nicolae Ciucă să-l revoce de la conducerea MAI.

Cristian Ghinea, care a inițiat demersul de transcriere a tezei de doctorat a lui Bode, a reacționat de asemenea și amintește că Adrian Ivan, coordonatorul tezei continuă să aibă job și la UBB și la SRI.

Conform Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai, Lucian Bode a plagiat. Dacă era universitar, UBB îl putea sancţiona, zice decizia. Cum este ministru, trebuie să urmeze o demisie. Furtul este furt. Pe lângă plagiat, nivelul de grădiniță al tezei pune Comisia UBB în situaţia de a preciza că NU a analizat calitatea tezei. E evidentă acolo o rușine sănătoasă: știm că e penibil nivelul, dar noi nu am analizat asta. Însă noua conducere a UBB nu poate ignora faptul că pe acest referat jenant scrie doctorat și UBB. Coordonatorul Ivan continuă să aibă job și la UBB și la SRI. Astea nu sunt elemente de universitate care vrea în top european. Înţeleg că au de făcut curăţenie din urmă, dar când încep?”, declară Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici al USR.”

DOCUMENT Comunicatul integral al USR:
Citește și:
BREAKING Teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode include “erori de citare” și “unele fragmente plagiate” – Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai / Fragmentele identificate cu problemă de tip plagiat reprezintă 2.95% din teză și “nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat”, dar aceasta “nu schimbă concluzia” privind plagiatul
Ministrul de Interne Lucian Bode susține că “verdictul UBB” este că “teza mea de doctorat este în regulă” și spune că va “revizui printr-o erată erorile de citare” / Comisia de etică a UBB constatase că teza include “erori de citare” și “unele fragmente plagiate”

1 comment
  1. E vorba totusi de 2,95%.. Cand primarul din Brasov isi trecuse eronat in CV ca a terminat Facultatea de Calculatoare din UPB, nu s-a alertat nimeni din USR, pentru ca e din partidul lor. Politica..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mircea Dumitru, vicepreședintele CNATDCU, despre teza de doctor a lui Cîmpeanu: Voi vorbi direct cu membrii Consiliului general peste câteva zile. Nu există nicio suspiciune de plagiat din câte știu eu

Consiliul General al CNATDCU se va reuni săptămâna aceasta pentru a analiza cererea ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, de a-i fi analizată in integrum teza sa de doctorat, a declarat pentru…
Vezi articolul

Reacția Facultății de Filosofie la protestele generate de o conferință la care au fost invitați Petre Roman și Teodor Brateș: Evenimentul nu a fost organizat de facultatea noastră

Facultatea de Filosofie a Universității din București ia poziție “în legătură cu invitarea domnilor Petre Roman și Teodor Brateș la un curs desfășurat în cadrul facultății”. Evenimentul “reprezintă inițiativa personală a…
Vezi articolul