Universitatea “Babeș-Bolyai” reia, în toamnă, cursurile cu prezența fizică pentru studenții vaccinați, care au trecut prin boală sau care se testează regulat. Ceilalți participă online

Universitatea Babeș-Bolyai / Foto: Facebook.com - UBB

Studenții Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca vor putea participa fizic la cursuri din octombrie, când va începe noul an universitar, dar numai în anumite condiții. Anume, dacă sunt vaccinați împotriva Covid-19, dacă au trecut prin boală sau dacă se testează zilnic cu test antigen rapid sau o dată la trei zile cu test PCR. Ceilalți vor putea să participe la cursuri “online sau prin alte modalități alternative”, potrivit unui comunicat al instituției.

Aceasta precizează că Senatul UBB a luat o decizie în acest sens în urma unor consultări cu reprezentanții studenților. 

Astfel, pot participa fizic la cursuri studenții care: 

Contactat de Edupedu.ro, rectorul Daniel David a insistat că UBB este o instituție care se ocupă de cunoaștere și știință și, drept urmare, susține vaccinarea. El a precizat că studenții care nu vor să se vaccineze au opțiunea testării și pe cea a cursurilor online, dar cei care ar vrea, dar nu se pot vaccina din motive medicale “intră automat în logica online-hibrid”. În cazul acestora din urmă, există, însă, planuri privind cazarea – “am dat liber facultăților să organizeze acest lucru” în funcție de spațiile fiecăreia, a precizat rectorul.

Întrebat în ce modalitate va putea verifica universitatea dacă studenții nevaccinați se testează zilnic sau la câteva zile, Daniel David a spus: “sunt lucruri de detaliu pe care fiecare facultate le va stabili în toamnă. (…) Vă garantez un lucru: așa cum am trecut de la o săptămână la alta de la învățământ clasic la cel online, aceasta [N. Red. – verificarea testării studenților] va fi o mică problemă”.

Potrivit comunicatului UBB, în urma unei propuneri făcute de reprezentanții organizațiilor studențești, categoriile de studenți care nu se pot vaccina vor putea beneficia și de cazare în căminele UBB la capacitatea maximă permisă de prevederile legale impuse la nivel național pentru prevenirea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2 la acel moment, în timp ce studenții care nu se pot vaccina ca urmare a unor condiții medicale dovedite, pot fi cazați în regim special, urmând să desfășoare activitățile academice în regim online (sau prin alte modalități alternative stabilite de facultatea la care studiază).

Daniel David, citat în comunicat:

Exit mobile version