Universitatea “Babeș-Bolyai” reia, în toamnă, cursurile cu prezența fizică pentru studenții vaccinați, care au trecut prin boală sau care se testează regulat. Ceilalți participă online

4.764 de vizualizări
Universitatea Babeș-Bolyai / Foto: Facebook.com – UBB
Studenții Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca vor putea participa fizic la cursuri din octombrie, când va începe noul an universitar, dar numai în anumite condiții. Anume, dacă sunt vaccinați împotriva Covid-19, dacă au trecut prin boală sau dacă se testează zilnic cu test antigen rapid sau o dată la trei zile cu test PCR. Ceilalți vor putea să participe la cursuri “online sau prin alte modalități alternative”, potrivit unui comunicat al instituției.

Aceasta precizează că Senatul UBB a luat o decizie în acest sens în urma unor consultări cu reprezentanții studenților. 

Astfel, pot participa fizic la cursuri studenții care: 

  • sunt vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2 şi au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  • prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore;
  • prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore;
  • se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Contactat de Edupedu.ro, rectorul Daniel David a insistat că UBB este o instituție care se ocupă de cunoaștere și știință și, drept urmare, susține vaccinarea. El a precizat că studenții care nu vor să se vaccineze au opțiunea testării și pe cea a cursurilor online, dar cei care ar vrea, dar nu se pot vaccina din motive medicale “intră automat în logica online-hibrid”. În cazul acestora din urmă, există, însă, planuri privind cazarea – “am dat liber facultăților să organizeze acest lucru” în funcție de spațiile fiecăreia, a precizat rectorul.

Întrebat în ce modalitate va putea verifica universitatea dacă studenții nevaccinați se testează zilnic sau la câteva zile, Daniel David a spus: “sunt lucruri de detaliu pe care fiecare facultate le va stabili în toamnă. (…) Vă garantez un lucru: așa cum am trecut de la o săptămână la alta de la învățământ clasic la cel online, aceasta [N. Red. – verificarea testării studenților] va fi o mică problemă”.

Potrivit comunicatului UBB, în urma unei propuneri făcute de reprezentanții organizațiilor studențești, categoriile de studenți care nu se pot vaccina vor putea beneficia și de cazare în căminele UBB la capacitatea maximă permisă de prevederile legale impuse la nivel național pentru prevenirea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2 la acel moment, în timp ce studenții care nu se pot vaccina ca urmare a unor condiții medicale dovedite, pot fi cazați în regim special, urmând să desfășoare activitățile academice în regim online (sau prin alte modalități alternative stabilite de facultatea la care studiază).

Daniel David, citat în comunicat:

  • „(…) Evident, am discutat toate aceste prevederi cu reprezentanții studenților noștri, care au susținut și susțin în mod public eforturile universității; în plus, noi, așa cum am mai precizat, împreună cu reprezentanții Consiliului Studenților din UBB, venim în întâmpinarea studenților, ajutându-i să se vaccineze, astfel încât să putem reveni cât mai curând la condițiile normale, firești de cazare și studiu”
  • „UBB, ca o instituție care se ocupă de cunoaștere își fundamentează deciziile pe știință și susține campania națională de vaccinare, inclusiv, în colaborare cu reprezentanții studenților proprii, în campusurile studențești.”

5 comments
  1. Se pare ca UBB sustine aceasta segregare atata timp cat impune tampenii de genul vrri scoala fizica, te duci dracu si te vaccinezi. In cel mai scurt timp acest model va fi preluat de toate institutiile de invatamant dar nu numai.
    Este incredibil ce se intampla in lumea asta..,, toti mor de frica sa nu moara de Covid, dar bolile grave nu le mai recunoastem.

  2. Vaccinații se infectează și transmit virusul, nu sunt cu ncimic superiori nevaccinaților sub raportul transmisiei. Că ei speră să evite forme grave,ok, dar asta e variabil. Avem deja decese covid cu vaccinați și in Israel vreo jumate din infectați sunt tot vaccinați. In plus vaccinatii trebuie să ia mască și peste toate, vaccinații sunt cei mai fricoși că se tem de oameni sănătoși care incă nu au nimic. .

    Delta aduce infectări dar mai putinespitalizări. Deci nebunia asta nu are baze științifice ci e doar o măsură psihică să le ofere vaccinaților sentiment de satisfacție.

    Efectul psihozei neincetate este segregarea. Va fi o rușine pentru ubb că a acceptat acest format.

    deocamdată pare o solutie simplă, sacrificarea unor oameni sănătoși pentru ca să dai libertate vaccinaților șantajați.

    dar când cad minciunile vor veni procesele penale, că legea nu e doar pentru unii ci pentru toti.

  3. Un amic tocmai mi-a trimis niste versuri:
    N-am nevoie de deştepţi! Mediocri, cât mai mulţi!
    Proştii care-i promovăm sunt mai buni decât cei culţi.
    Ei nu-ntreabă, nu gândesc, fac ce vrem și e de-ajuns!
    N-are sens să-i bănuiesc c-ar avea vreun gând ascuns…
    ( Tudor Gheorghe )
    Si-mi zice: ,,Daca ar fi cat de cat functionale organizatiile studentesti ar pune de-un protest. Macar 300 de studenti/ univestitate sa nu se prezinte la cursuri (fizic sau online) si sa picheteze zilnic macar vreo 2-3 luni intrarile in universitati cu mesaje care sa descurajeze astfel de derapaje. Astfel ar simti ca traiesc, se lupta pentru drepturile lor si nu-s doar o masa de manevra”.

  4. Are UBB infrastructura tehnica necesara in toate sălile sa transmită online cursurile, seminariile si laboratoarele care se desfășoară fata în fata cu studenții vaccinați sau testați, sau da note de comanda suplimentare și dublează numărul de posturi din statul de funcțiuni pentru activitățile online?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like