UPDATE LISTĂ Peste 400 de școli vor folosi exclusiv catalogul electronic în acest an școlar, pe lângă cele de anii trecuți. Sunt cu 16% mai puține pilotări noi ca în 2022

5.238 de vizualizări
Foto: © Embe2006 | Dreamstime.com
Puțin peste 1.150 de școli folosesc un catalog electronic în anul școlar 2023-2024, în locul celui clasic, pe hârtie, potrivit ordinului ministrului Educației publicat de minister pe edu.ro vineri după-amiază, 8 septembrie. Sunt cu 414 mai multe școli decât cele care au renunțat la catalogul clasic în septembrie 2022. Lista, mai jos în articol.
  • UPDATE Luni, 18 septembrie Ordinul de ministru și lista școlilor pilot au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 838, respectiv nr. 838 bis.

Amintim că în anul școlar 2021-2022 au folosit exclusiv catalogul electronic 248 de școli. Cu un an mai târziu, în septembrie 2022, erau cu 494 mai mult, anume 742 de școli. Acum, sunt 1.156, cu 414 mai multe decât în anul școlar 2022-2023, adică cu 16% mai puține școli care au aplicat să fie nou incluse pe lista școlilor pilot decât anul trecut.

Conform listei publicate de Ministerul Educației, 111 școli care vor pilota catalogul electronic sunt în București. Dintre acestea, cele mai puține sunt în sectorul 5. De precizat este că nu există un catalog electronic pus la dispoziție de către Ministerul Educației. Toate aceste școli apelează la aplicații/programe private. 

Potrivit ordinului de ministru care aprobă lista acestor școli, „unitățile de învățământ de stat menționate în Anexa 1 asigură din bugetul propriu sau din fonduri proprii, după caz, achiziționarea programelor/serviciilor de catalog electronic, fiind interzisă solicitarea achitării acestor servicii de către elevi sau reprezentanții legali ai acestora”.

Obligațiile școlilor care folosesc catalogul electronic au fost stabilite prin ordin de ministru în luna aprilie: toate cataloagele vor avea autentificare în doi factori pentru profesori, părinți și elevi.

FOTO DOCUMENT Lista școlilor care pilotează catalogul electronic în anul școlar 2023-2024:

FOTO DOCUMENT Ordinul de ministru care aprobă lista școlilor pilot în anul școlar 2023-2024:

Școlile au putut să intre în programul-pilot de implementare a unui catalog electronic după ce au adresat cereri către Ministerul Educației prin Inspectoratele Școlare Județene / al Municipiului București, până la termenul prelungit de 21 iulie. Inițial, termenul era 10 iulie.

Foto: © Embe2006 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Standardele tehnice pentru folosirea catalogului electronic în școlile-pilot au fost publicate în Monitorul Oficial. Ce obligație au școlile care folosesc astfel de platforme, din septembrie 2023
DOCUMENT Obligațiile școlilor care folosesc catalogul electronic, stabilite prin ordin de ministru. Din toamnă, toate cataloagele vor avea autentificare în doi factori pentru profesori, părinți și elevi
Ministerul Educației renunță la proiectul european Catalog electronic (SIMS), cu o finanțare nerambursabilă aprobată încă din 2019, de peste 40 de milioane de euro – document / Între timp peste 740 de școli au cumpărat cataloage electronice de la companii private
5 iulie 2022 – Catalogul electronic va putea fi folosit în școlile pilot, dar trebuie tipărit obligatoriu și arhivat – ROFUIP 2022

12 comments
  1. lăsând deoparte nostalgiile după catalogul clasic ma sidereaza faptul ca încă 400 de unitati(din vreo 7000) care vor trece in lumea civilizata sunt un subiect de mandrie!sunt programe de ani de zile cu costuri minime care fac asta.problema principala va ramane; nu toți profesorii trec notele la timp pe aceste platforme si parintii rămân neinformati

    1. Ai auzit că au fost inventate carnetele de note, acum câteva zeci de ani? Ai auzit că părintele care chiar vrea să afle situația școlară a copilului său, elev, poate lua legătura cu dirigintele, sau – mare minune! – se poate deplasa în persoană până la școală ca să vadă ce se întâmplă? Și nici măcar nu e vorba de un moft… cică e o obligație a părintelui de a păstra permanent legătura cu școala, ni se spune că școala e în parteneriat cu părinții tocmai pentru a face tot ce se poate în interesul copilului?

      Vorbe, nu?

      Cei mai mulți părinți sunt întâlniți cu preșcolarul de mână. De la învățământ primar – unde mai vin cam trei sferturi să se intereseze de elev – până la final de liceu, unde nici elevul nu mai vine, părinții își pierd orice chef de a se informa despre copilul lor. Școala să se descurce!

      … Dar dacă elevul rămâne corigent/repetent, să vezi scandal că n-au fost informați, de parcă școala a fost în altă dimensiune a universului.

  2. Ce se va întâmpla în cazul în care va avea loc o explozie solară puternică,prin care toate datele înmagazinate prin sateliți,online,o să sară în aer?Atunci să vedem de unde o să mai i-am documentele absolvenților…Nu mai zic de depozitele de la bănci,s.
    a.m.d…

  3. De-abia aștept prima știre cu elevii destoinici, cunoscători de informatică, care au reușit să ”spargă” aplicația respectivă și să modifice/șteargă toate notele din catalogul electronic. Eventual toate informațiile din bazele de date ale școlii.

    Și apoi să vedem circul 🙂

  4. Cea mai mare idioțenie,acest catalog electronic! l am folosit,și pur și simplu e o aberație,o infamie la adresa cadrul didactic. Pur și simplu ultima demnitate a unui cadru didactic i a fost luată cu aceasta prostie de catalog electronic! Nu mai mergi cu catalogul tradițional pe hol spre clasă,mergi cu laptopul,și dacă Doamne ferește,te lovește cineva in trecere ,te a liniștit de câteva milioane! Exact cum a spus Alma mai sus , peste 10.20.30 ani când vrei să îți vezi catalogul clasei tale din generația x ,scrise notele de mână profesorului respectiv, NU e! Îți aduce o făcătură. Sincer ,eu unul nu ii pot înțelege Deloc,pe cei încântați de această idee a catalogului electronic, exact ce îți ia și ultima fărâmă de demnitate a unui cadru didactic! Rușine!

    1. Pentru mine ca parinte, este foarte util: aflu in secunda 2 notele, daca copilul meu a chiulit, daca nu si-a facut tema, daca are abateri disciplinare notate in acest catalog electronic; nu mai trebuie sa ma invoiesc de la serviciu, ca sa ma duc sa vad notele copilului. In plus, copilul stie exact care ii este situatie la fiecare materie si isi face exact socoteala la ce mariri poate sa mearga pentru a lua bursa.

  5. Ati intodus catalogul electronic si in paralel ati interzis utilizarea telefoanelor .👏

    DESTEAPTA TREABA! 🤣

    PS: Niciodata nu o sa reuseaca vreo interdictie in scolii, pentru ca ceea ce se inerzice devine dorinta! Din doua, trei interdictii deastea ati stabilit obiectivele pe tot anul a 99% dintre elevi.

  6. ce frumos vor merge diriginții la întâlnirile de 10 ani…20…cu catalogul electronic…câtă emoție va fi…De fapt până atunci intra inteligenta artificiala,nu mai e nevoie de profesor:))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea din București răspunde reclamațiilor făcute de Asociația Studenților cu privire la situația din cămine: patrule de pază și alte măsuri de siguranță în campus / Instituția semnalează probleme privind organizarea în rândul studenților

Universitatea din București anunță o serie de măsuri de siguranță în campus, inclusiv patrule de pază, după ce, luni, Asociația Studenților din Universitatea București (ASUB) a acuzat o serie de…
Vezi articolul

Ligia Deca, întrebată de ce Guvernul nu a făcut această ofertă sindicatelor din Educație din momentul în care au cerut-o, de acum două săptămâni: Nu a fost o tergiversare. Întotdeauna atunci când există un dialog sub presiune, capacitatea de a identifica resurse crește

Ministrul Educației susține că Guvernul nu a tergiversat acordarea unei oferte. Într-un interviu acordat jurnalistei Diana Dumitrașcu, de la TVR Info, oficialul a pus întârzierea guvernului de a acorda o…
Vezi articolul

Ligia Deca: Raportul preliminar în cazul Şcolii Nicolae Titulescu arată o serie de abateri de la procedură. Inspectoratul urmează să demareze procesul de cercetare disciplinară / Am trimis corpul de control la școală și inspectorat

„Raportul preliminar al inspectoratului ne sesizează o serie de abateri de la procedură. Inspectoratul urmează să demareze procesul de cercetare disciplinară. În plus, am decis ca începând de astăzi să…
Vezi articolul