VIDEO Cursuri de limba română pentru copiii refugiați ucraineni, în seria “Teleșcoala” a televiziunii publice

Foto: TVR

12 lecții video de limba română pentru copiii refugiați ucraineni sunt disponibile pe canalul de YouTube al seriei Teleșcoala de la Televiziunea Română. EduPedu.ro redă mai jos emisiunile difuzate până acum și cuprinse într-un playlist dedicat.

În primul episod, sunt prezentate literele alfabetului limbii române, câteva saluturi precum Salut, Bună dimineața, Noapte bună, La revedere, dar și câteva propoziții scurte pentru conversație: Cum te cheamă?, Ce faci?, Numele meu este…, Bine, Mulțumesc, Ne vedem mai târziu.

În cel de-al doilea episod, copiii pot recapitula literele alfabetului limbii române, saluturile și formulele de introducere. Lecția continuă cu învățarea pronumelor personale, cu conjugarea verbului “a se numi” și cu alcătuirea unor întrebări precum Ce faci?, Cine vorbește?, Cum este?, Cum a venit?.

În cel de-al treilea episod, copiii pot afla despre numărare (cifrele de la 0 la 9, numerele de la 10 la 19, apoi compunerea celorlalte numere formate din zeci și unități, din sute, din mii), genul masculin și feminin și numărul singular și plural:

În a patra lecție video, sunt prezentate compartimentarea unei case (piesele de mobilier, camerele) în limba română, culorile, însușirile unui obiect și ale unei ființe:

A cincea lecție se leagă de gradele de rudenie și de membrii familiei și de gradele de comparație ale adjectivului (mare, mai mare, la fel de mare, foarte mare, cel mai mare – ca exemplu):

În a șasea emisiune TV de lecții de limba română pentru copiii refugiați în România, sunt prezentate zilele săptămânii, lunile anului, anotimpurile, citirea ceasului, programul zilnic al unei persoane:

În a șaptea lecție, copiii pot învăța părțile corpului și despre conjugarea verbelor.

În episodul 8, sunt abordate orientarea în spațiu și pronumele și adjectivele pronominale demonstrative (acesta, aceasta, aceștia, acestea etc.).

În lecția cu numărul 9, copiilor le sunt prezentate denumirile mijloacelor de transport, modalitățile de a formula diverse cereri, dar și conjugarea verbelor la timpul prezent:

A zecea lecție este despre “Unde ne putem petrece timpul liber?”, activități sportive și prepoziții:

Lecția nr. 11 este despre monedele și bancnotele din România, denumirea obiectelor de îmbrăcăminte și încălțăminte, dar și despre timpul perfect compus:

Lecția nr. 12 este despre denumirea fructelor și legumelor în limba română, alimentele de bază și preparatele, modul conjunctiv prezent:

Exit mobile version