VIDEO Cursuri de limba română pentru copiii refugiați ucraineni, în seria “Teleșcoala” a televiziunii publice

466 de vizualizări
Foto: TVR
12 lecții video de limba română pentru copiii refugiați ucraineni sunt disponibile pe canalul de YouTube al seriei Teleșcoala de la Televiziunea Română. EduPedu.ro redă mai jos emisiunile difuzate până acum și cuprinse într-un playlist dedicat.

În primul episod, sunt prezentate literele alfabetului limbii române, câteva saluturi precum Salut, Bună dimineața, Noapte bună, La revedere, dar și câteva propoziții scurte pentru conversație: Cum te cheamă?, Ce faci?, Numele meu este…, Bine, Mulțumesc, Ne vedem mai târziu.

În cel de-al doilea episod, copiii pot recapitula literele alfabetului limbii române, saluturile și formulele de introducere. Lecția continuă cu învățarea pronumelor personale, cu conjugarea verbului “a se numi” și cu alcătuirea unor întrebări precum Ce faci?, Cine vorbește?, Cum este?, Cum a venit?.

În cel de-al treilea episod, copiii pot afla despre numărare (cifrele de la 0 la 9, numerele de la 10 la 19, apoi compunerea celorlalte numere formate din zeci și unități, din sute, din mii), genul masculin și feminin și numărul singular și plural:

În a patra lecție video, sunt prezentate compartimentarea unei case (piesele de mobilier, camerele) în limba română, culorile, însușirile unui obiect și ale unei ființe:

A cincea lecție se leagă de gradele de rudenie și de membrii familiei și de gradele de comparație ale adjectivului (mare, mai mare, la fel de mare, foarte mare, cel mai mare – ca exemplu):

În a șasea emisiune TV de lecții de limba română pentru copiii refugiați în România, sunt prezentate zilele săptămânii, lunile anului, anotimpurile, citirea ceasului, programul zilnic al unei persoane:

În a șaptea lecție, copiii pot învăța părțile corpului și despre conjugarea verbelor.

În episodul 8, sunt abordate orientarea în spațiu și pronumele și adjectivele pronominale demonstrative (acesta, aceasta, aceștia, acestea etc.).

În lecția cu numărul 9, copiilor le sunt prezentate denumirile mijloacelor de transport, modalitățile de a formula diverse cereri, dar și conjugarea verbelor la timpul prezent:

A zecea lecție este despre “Unde ne putem petrece timpul liber?”, activități sportive și prepoziții:

Lecția nr. 11 este despre monedele și bancnotele din România, denumirea obiectelor de îmbrăcăminte și încălțăminte, dar și despre timpul perfect compus:

Lecția nr. 12 este despre denumirea fructelor și legumelor în limba română, alimentele de bază și preparatele, modul conjunctiv prezent:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Copiii refugiați din Ucraina care merg la școală au un risc mai mic de a se simți singuri / Ratele de înscriere la școală pentru copiii care au fugit din cauza războiului din Ucraina rămân “îngrijorător de scăzute” în Europa, potrivit unui studiu internațional al Salvați Copiii

Copiii refugiați din Ucraina care frecventează școala au un risc mai mic de a se simți singuri, însă ratele de înscriere la școală pentru copiii care au fugit din cauza…
Vezi articolul

Curriculum românesc pentru elevii veniți din Ucraina și sprijin pentru familiile ucrainene rămase fără energie electrică din cauza războiului – propuneri făcute de “miniștri” ucraineni ai Guvernului copiilor, de Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor

Elevii refugiați din Ucraina care învață în România ar avea de câștigat dacă ar trece la curriculumul aplicat în școlile românești, în locul programei aplicate în școlile ucrainene, a susținut,…
Vezi articolul