UPDATE Monica Anisie s-a răzgândit, nu mai merge la dezbaterea online cu vloggerul Selly, organizată de PROTV, vineri la ora 15

Foto: Selly si Monica Anisie

Ministrul Educației a anunțat că nu mai merge la PROTV pentru dezbaterea la care confirmase participarea și pe care site-ul ȘtirileProTV.ro, precum și postul de televiziune, au anunțat-o pentru vineri la ora 15:00.

“Invitată în emisiunea „Viitor cu clasă”, ministrul Educației, Monica Ansie, și-a anulat prezența în emisiune, motivând cazurile numeroase de COVID-19. Ministrul Educației a transmis, însă, că invitația rămâne deschisă dupa ce situația epidemiologică este mai bună, iar cazurile de COVID-19 încep sa scadă”, scrie stirileprotv.ro.

Replica lui Selly a venit la scurt timp:

Emisiunea de pe protvplus.ro va avea loc cu vloggerul Selly, Andrei Șelaru.

Știrea inițială: ProTV anunță cu această ocazie o nouă emisiune online, “Viitor cu clasă” care “are misiunea de a scoate la suprafață acei profesori și elevi care în școala lor, în comunitatea lor au reușit să schimbe în bine ceea ce astăzi înseamnă educație”. Emisiunea este realizată și moderată de Roxana Hulpe, reporterul specializat pe Educație al ȘtirilorPROTV.

“În fiecare ediție vom avea un beneficiar direct al acestui sistem: un elev, un părinte, în discuție directă cu dascăli și autorități”, potrivit site-ului citat.

Vineri, la ora 15.00, vom avea în fața noastră două generații: Ministrul Educației, Monica Anisie, cu reprezentantul generației online, Andrei Șelaru, într-o discuție constructivă care va încerca să aducă în prim plan bunele practici din școala românească și prin ele să ambiționăm profesori, directori, părinți, elevi și autorități să lucreze împreună, să vină cu idei concrete despre cum ar putea funcționa la nivel național soluțiile pe care ei le-au implementat în comunitățile lor și au dat roade, pentru că anul acesta doar împreună cu efort și dorință vom putea ajuta beneficiarii acestui sistem: elevii”

Anunțul dezbaterii a fost publicat și de Selly sub titlul “Schimbă școala din România”:

Luna trecută Selly a anunțat că a depus la Ministerul Educației o scrisoare deschisă. “Școala din România scoate, în prezent, analfabeți funcționali pe bandă rulantă. De ce e mai important să memorezi pagini întregi de comentarii decât să înveți despre bani, economie, instituțiile statului, sănătate, drepturile și obligațiile tale? Am intrat în sistemul de învățământ în 2008, am terminat liceul in 2020. Eu m-am schimbat, dar de 12 ani sistemul de învățământ a rămas exact la fel, trist și orientat spre trecut. SHARE dacă vrei să avem o școală ca in 2020!”

Ministrul Educație l-a invitat în luna iulie pe vloggerul Selly „să fie parte a schimbărilor”, alături de Ministerul Educației. Monica Anisie a declarat într-un interviu la TVR că „ceea ce spune Andrei reprezintă o radiografie a ceea ce din perspectiva lui a reprezentat sistemul de educație pe care l-a caracterizat” și a spus că ministerul trebuie să țină cont de părerea elevilor.

„După 12 ani de şcoală ai ieşit pe poarta liceului, în 2020, perfect pregătit pentru anul 1990, spunea Andrei Șelaru, cunoscut ca vloggerul Selly, într-un clip publicat pe 30 iunie, imediat după festivitatea de absolvire și după ce a dat Bacalaureatul, pe care l-a promovat cu media 9,60.

Moderator: „Ați fi de acord să aveți o întâlnire și cu Selly și cu alți tineri care au ceva de spus și vor să se implice într-o schimbare?”

Monica Anisie: ”Bineînțeles. Este important ca ei să se implice. Întotdeauna am spus că vocea lor contează și i-am îndemnat să spună ceea ce cred, ceea ce simt, pentru că adevărurile spuse de ei reprezintă de fapt o radiografie de care Ministerul Educației ar trebui să țină cont.”

Clipul lui Selly a generat valuri de opinii pe rețelele de socializare, în emisiunile televizate și subiecte de presă. „Școala primară și gimnaziul – înveți într-adevăr o grămadă de chestii folositoare, dar în liceu chiar se schimbă situația. Se pune accentul, toată lumea se concentrează pe 3-4 materii, materiile de bază: istorie, geografie, română, matematică, biologie, iar restul materiilor sunt ignorate complet. Și dacă școala din România ar funcționa, eu chiar nu aș comenta despre lucrurile astea, dar cred că suntem cu toții conștienți de faptul că școala din România nu funcționează”, mai spunea în clip Andrei Șelaru.

Nu este prima ieșire a lui Selly pe subiectul Educație. Acesta a declarat în urmă cu un an, la stirileprotv.ro, că ”e normal ca tinerii să fie deconectați de spațiul socio-politic pentru ca ei nu au experiență”, fiindcă școala îi ”pregătește pentru trecut și nu pentru viitor”.

Tot Selly a avut o poziție și în cazul avalanșei de solicitări de anulare a Bacalaureatului și echivalare a examenului cu mediile din liceu. Pe 25 mai declara că “nu îmi doresc să se anuleze bacalaureatul, dar în același timp mi se pare slab că Ministerul Educației a lăsat destul de mult la latitudinea școlilor să decidă regulamentul” de organizare a examenului. Cel mai cunoscut vlogger din România a povestit că “principalele mele îngrijorări sunt în legătură cu programa de Bacalaureat (…). La Limba română, să înveți zeci de pagini de comentarii în loc să-ți formezi tu părerea despre opera aia, să tocești ce a spus alt critic despre o operă nu mi se pare cea mai inteligentă abordare”.

Foto: gov.ro/selly.ro

Exit mobile version