UPDATE Monica Anisie s-a răzgândit, nu mai merge la dezbaterea online cu vloggerul Selly, organizată de PROTV, vineri la ora 15

20.020 de vizualizări
Foto: Selly si Monica Anisie
Ministrul Educației a anunțat că nu mai merge la PROTV pentru dezbaterea la care confirmase participarea și pe care site-ul ȘtirileProTV.ro, precum și postul de televiziune, au anunțat-o pentru vineri la ora 15:00.

“Invitată în emisiunea „Viitor cu clasă”, ministrul Educației, Monica Ansie, și-a anulat prezența în emisiune, motivând cazurile numeroase de COVID-19. Ministrul Educației a transmis, însă, că invitația rămâne deschisă dupa ce situația epidemiologică este mai bună, iar cazurile de COVID-19 încep sa scadă”, scrie stirileprotv.ro.

Replica lui Selly a venit la scurt timp:

Emisiunea de pe protvplus.ro va avea loc cu vloggerul Selly, Andrei Șelaru.

Știrea inițială: ProTV anunță cu această ocazie o nouă emisiune online, “Viitor cu clasă” care “are misiunea de a scoate la suprafață acei profesori și elevi care în școala lor, în comunitatea lor au reușit să schimbe în bine ceea ce astăzi înseamnă educație”. Emisiunea este realizată și moderată de Roxana Hulpe, reporterul specializat pe Educație al ȘtirilorPROTV.

“În fiecare ediție vom avea un beneficiar direct al acestui sistem: un elev, un părinte, în discuție directă cu dascăli și autorități”, potrivit site-ului citat.

Vineri, la ora 15.00, vom avea în fața noastră două generații: Ministrul Educației, Monica Anisie, cu reprezentantul generației online, Andrei Șelaru, într-o discuție constructivă care va încerca să aducă în prim plan bunele practici din școala românească și prin ele să ambiționăm profesori, directori, părinți, elevi și autorități să lucreze împreună, să vină cu idei concrete despre cum ar putea funcționa la nivel național soluțiile pe care ei le-au implementat în comunitățile lor și au dat roade, pentru că anul acesta doar împreună cu efort și dorință vom putea ajuta beneficiarii acestui sistem: elevii”

Anunțul dezbaterii a fost publicat și de Selly sub titlul “Schimbă școala din România”:

Luna trecută Selly a anunțat că a depus la Ministerul Educației o scrisoare deschisă. “Școala din România scoate, în prezent, analfabeți funcționali pe bandă rulantă. De ce e mai important să memorezi pagini întregi de comentarii decât să înveți despre bani, economie, instituțiile statului, sănătate, drepturile și obligațiile tale? Am intrat în sistemul de învățământ în 2008, am terminat liceul in 2020. Eu m-am schimbat, dar de 12 ani sistemul de învățământ a rămas exact la fel, trist și orientat spre trecut. SHARE dacă vrei să avem o școală ca in 2020!”

Ministrul Educație l-a invitat în luna iulie pe vloggerul Selly „să fie parte a schimbărilor”, alături de Ministerul Educației. Monica Anisie a declarat într-un interviu la TVR că „ceea ce spune Andrei reprezintă o radiografie a ceea ce din perspectiva lui a reprezentat sistemul de educație pe care l-a caracterizat” și a spus că ministerul trebuie să țină cont de părerea elevilor.

„După 12 ani de şcoală ai ieşit pe poarta liceului, în 2020, perfect pregătit pentru anul 1990, spunea Andrei Șelaru, cunoscut ca vloggerul Selly, într-un clip publicat pe 30 iunie, imediat după festivitatea de absolvire și după ce a dat Bacalaureatul, pe care l-a promovat cu media 9,60.

Moderator: „Ați fi de acord să aveți o întâlnire și cu Selly și cu alți tineri care au ceva de spus și vor să se implice într-o schimbare?”

Monica Anisie: ”Bineînțeles. Este important ca ei să se implice. Întotdeauna am spus că vocea lor contează și i-am îndemnat să spună ceea ce cred, ceea ce simt, pentru că adevărurile spuse de ei reprezintă de fapt o radiografie de care Ministerul Educației ar trebui să țină cont.”

Clipul lui Selly a generat valuri de opinii pe rețelele de socializare, în emisiunile televizate și subiecte de presă. „Școala primară și gimnaziul – înveți într-adevăr o grămadă de chestii folositoare, dar în liceu chiar se schimbă situația. Se pune accentul, toată lumea se concentrează pe 3-4 materii, materiile de bază: istorie, geografie, română, matematică, biologie, iar restul materiilor sunt ignorate complet. Și dacă școala din România ar funcționa, eu chiar nu aș comenta despre lucrurile astea, dar cred că suntem cu toții conștienți de faptul că școala din România nu funcționează”, mai spunea în clip Andrei Șelaru.

Nu este prima ieșire a lui Selly pe subiectul Educație. Acesta a declarat în urmă cu un an, la stirileprotv.ro, că ”e normal ca tinerii să fie deconectați de spațiul socio-politic pentru ca ei nu au experiență”, fiindcă școala îi ”pregătește pentru trecut și nu pentru viitor”.

Tot Selly a avut o poziție și în cazul avalanșei de solicitări de anulare a Bacalaureatului și echivalare a examenului cu mediile din liceu. Pe 25 mai declara că “nu îmi doresc să se anuleze bacalaureatul, dar în același timp mi se pare slab că Ministerul Educației a lăsat destul de mult la latitudinea școlilor să decidă regulamentul” de organizare a examenului. Cel mai cunoscut vlogger din România a povestit că “principalele mele îngrijorări sunt în legătură cu programa de Bacalaureat (…). La Limba română, să înveți zeci de pagini de comentarii în loc să-ți formezi tu părerea despre opera aia, să tocești ce a spus alt critic despre o operă nu mi se pare cea mai inteligentă abordare”.

Foto: gov.ro/selly.ro


20 comments
  1. Dta stii ce spui ??! Oamenii trebuie sa gandeasca singuri, sa judece, sa invete, dar, nicidecum sa recite spusele altcuiva. Andrei este intradevar omul care poate da lectii multora dintre noi. Bravo Andrei !

  2. Deși nu sunt fan Anisie, din contră, țin să o FELICIT, că nu se uită în gura mucoşilor propagandiști care militează pentru prostie și incultură în rândul elevilor. În calitate de părinte, consider că învățatul este singurul care ne salvează de prostie și de proşti. Consider că în această țară copii trebuie să aibă acces la educație nu la ……
    Subscriu A, publicat pe 8 octombrie 2020, ora 18.43.

  3. Aștept cu interes răspunsul specialiștilor în educație: de ce mai este nevoie de facultate și doctorat în domeniu dacă un puști de 19 ani (fără niciun fel de studii în științele educației) crede că dă lecții tuturor?
    Și da, trebuie să memorezi noțiuni, termeni, metode etc. Altfel te vei chinui să descoperi singur apa caldă… Nu vei putea face corelații, comparații, analize, nu vei putea crea șttință, la rândul tău. E halucinant să pui la îndoială necesitatea memorării…

    1. Stim cu totii cum se iau acele diplome de masterat/ doctorat, respectiv licenta. Facem educatia de forma si nu de fond! Sustinem nenumarat forme fara fond, literalmente sunt NENUMARATE, caci ma pierd inclusiv in penibilitatea comentariului dvs. care apara un lucru inexistent dpdv al realitatii, culcandu-ne caldicel sub plapuma propriei noastre incompetente. Sa va fie rusine! Academia din aceasta tara a ajuns o mizerie infecta pe care unii tin sa o apere cu orice pret! Rusine!

  4. Iepurash, pe umerii lu’ cucoana asta stau destinele a zeci de mii de familii. este presiune cat cuprinde. Las-o sa se adune si sa se roage in liniste. hai sa ne rugam si noi. Si asa sistemul era “la mila Domnului”, acuma mai intervii si tu cu necunoscutele tale??
    Baiete, in acest sistem incert {caci nici tu, nici urmasii tai nu vor pricepe COVID in urmatorii 3-6 ani} legislatia si tot ce tine de proceduri, nu se cunosc, nu sunt intelese, ba chiar sunt respectate pe iinvers, din ratiuni care inca ne scapa….
    Te felicit ca esti combativ si combatant (nici n-ai cu cine), dar COVID exista!!!!!
    Spala-te pe maini si invata si pe altii!!!!
    Poarta masca!!! si fii un exemplu chiar si pentru adulti !!!!
    Doar asa te vom admira din ce in ce mai mult, SI nu vei fi doar zgomot in pahar…
    Sa ne rugam si sa fie bine.
    Sa fim sanatosi!! 🙂

  5. Cum sa o facă de rahat, un adolescent, pe ditamai ministra 😃😃😃😃….Prin neprezentare, 1- 0 pentru Selly😅 👍

    1. Ai prejudecati. Baiatul are dreptate. Generatia tanara e mult mai adaptata societatii de azi si inteleg timpurile in care traiesc. Baiatul e destept. A spus adevarul.

    2. Doamna pepsiglass la fie are apariție se face de ras.nu contează vârstă ,și prostii îmbătrânesc, compete ta ar trebui sa fie unicul criteriu.dar bine a făcut că a refuzat ,s-ar fi făcut de râs că de obicei.

  6. Nu s-a răzgândit. In discuții libere nu merge cu lozinci politice si nici nu ai intrebarile pregatite ca la televiziunile prietene.
    Așteptăm sa vedem cum d na diriginta ministru preda on line, si cum se lasa inregistrata audio video asa cum a promis.
    Sa dea un exemplu profesorilor. Model de bune practici

  7. Cand văd revolta asta contra memoratului … E ca si când ar spune că de ce să muncească, bani de un sandwich oricum găsește. Memoria face parte din procesele de zi cu zi.Daca nu ai memora drumul spre casă cum te-ai întoarce?Dacă nu ai memora figurile si numele celor din familia ta cum ai știi cine sunt ei?
    Pur si simplu e atât de …ciudat sa fii întrebat “De ce sa memorez?”.Ca sa ai un tipar.Sa aiba cu ce sa lucreze creierul.Daca il tii gol…n-ai ce face cu el.Hărnicuțule!

    1. Cata manie proletara impotriva vloggerului … Auzi, sa dea lectii vloggeru’ la profi?!

      La scoala ar trebui sa se faca invatare, nu memorare. Sau poate iti imaginezi ca pentru memorarea unui drum cineva are nevoie de scoala?!

      Problema nu e ca vloggeru’ deschide gura si spune. Problema cred ca e Anisie. O sa-i intre pe o ureche, o sa-i iasa pe cealalta, mai face un joc de de imagine la TV si apoi ne anunta ca a mai taiat niste hartii.

      1. Domnule, du-te la un doctor care n-a memorat anatomia în facultate, la un farmacist care nu știe pe de rost medicamentele, fă-ți casă la un arhitect care nu știe formulele geometrice etc, etc… Da, se poate trăi și fără a memora nimic în școală, dar în peșteră!

        1. Invatatul se bazeaza in primul rand pe logica si in al doilea rand pe memorare. Dar si memorarea fara logica e nula. Concluzia dvs exclude inteligenta. Arhitectul stapaneste formulele prin indelunga practica, altfel ar putea fi inlocuit foarte simplu cu un calculator. Stiinta prin definitie e logica si nu se bazeaza pe memorare. In concluzie, logica dvs e proasta

        2. A., ce medie ai avut la Bac ? Puștiul a avut 9,63, nota asta nu o iei dacă nu înveți serios…El vorbea de comentarii la operele literare, adică păreri ale criticilor consacrați, care, da, trebuie luate în discuție, dar, la final, fiecare ar trebui să interpreteze opera în stil propriu . Adică să ai curaj să îți formezi și susții punctul de vedere !

      2. Tot ce ati inteles a fost ca pentru a memora drumul nu ai nevoie de școală.Corect!
        Ai nevoie de hipocam as putea preciza.De unde știu?Am fost la școală.

  8. Aștept cu mare interes!!!
    Ai o viziune benefica pentru educația din România. Ești urmărit de foarte mulți tineri și asta este o portiță în a schimba ceva, în sistemul de învățământ din România dar și în a da un exemplu de urmat, tinerilor!!!
    Te felicit și mult succes în ceea ce ai început sa faci!

    1. Vai de viata noastra daca am ajuns sa facem proteste anti-memorare. O sa ajungem toti niste dementi pe la 50 de ani. Creierul, ca sa nu se atrofieze, are nevoie sa fie exersat. Daca Schwarzie s-ar lasa acum brusc de sport, ar fi doar o masa de muschi dezimflati si atarnand precum ugerul vacii. De ce? Pentru ca lipsa exercitiului i-ar atrofia. Cand creierul nu mai este folosit apare dementa. Si am vazut cu ochii mei cum moare un om cu sanatatea perfecta, analize impecabile si tensiune de aviator, doar pentru ca avea dementa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Licitația de manuale pentru clasa a VIII-a

Retipărirea manualelor școlare, tratată cu „superficialitate” de către Ministerul Educației, acuză Federația Națională a Părinților și Uniunea Editorilor din România: Pentru al doilea an, consecutiv, elevii claselor IX–X nu vor avea manuale

Retipărirea manualelor școlare este tratată cu superficialitate de Ministerul Educației, acuză Federația Națională a Părinților și Uniunea Editorilor din România (UER), potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro: „Este clar că…
Vezi articolul

Liga Studenților Iași: Coaliția de guvernământ este total incapabilă să redacteze un nou proiect al Legii Educației Naționale și trebuie oprită din a mai realiza pseudo-reforme

Studenții Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași au analizat cele mai importante modificări pregătite și promovate de coaliția aflată la guvernare, PSD-ALDE, în materie de educație și cercetare. Potrivit unui…
Vezi articolul