Ministerul Educației nu publică nici acum lista celor 118 școli cu risc seismic I, pe care nu o găsea săptămâna trecută, pentru că, susține Ligia Deca, „nu mai este de actualitate” / Noul termen e marți

658 de vizualizări
Foto: © Saryanto | Dreamstime.com
Amânarea de la o zi la alta a termenului de publicare a listei cu cele 118 școli cu risc seismic I – asta anunță ministra Ligia Deca. „Este de anul trecut, din septembrie. Școlile au avut termen până astăzi să completeze în SIIIR situația actualizată, astfel că mâine Ministerul Educației va avea o situație mai clară școlilor în risc seismic și a celor care au fost deja incluse în diferite programe de consolidare”, a declarat oficialul într-o conferință de presă susținută după ședința Partidului Național Liberal de luni, 20 februarie 2023. Amintim, termenul limită până la care școlile trebuie să reactualizeze datele în SIIIR, nu era luni, ci duminică, 19 februarie, potrivit unei circulare a Ministerului Educației.

Pe 16 februarie 2023, Ministerul Educației a găsit lista școlilor cu risc seismic, a anunțat că este în sistemul informatic al instituției, dar nu a făcut-o publică.

„Clădirile cu destinație școlară, cele în care își desfășoară școlile activitatea, sunt în proprietatea sau în administrarea administrațiilor publice locale. Ceea ce Ministerul Educației deține este informația pe care directorii o introduc în sistemul informatic integrat și anume, dacă acea clădire a fost expertizată din punct de vedere seismic, dacă ea se încadrează în risc seismic 1, 2, 3, 4 și așa mai departe. Ultima astfel de la ultima astfel de raportare a fost făcută în septembrie anul trecut, în contextul Grupului Interinstituțional coordonat de către domnul vicepremier Kelemen Hunor. De acolo vine acea cifră de 118 clădiri cu destinație școlară în situația de risc seismic unu. De atunci, din septembrie, au existat evoluții, pe care noi le clarificăm cu directorii de școli, cu inspectorii, cu autoritățile publice locale, care au avut termen până astăzi să completeze în SIIIR care este situația actualizată, pentru că unele clădiri au intrat în reabilitare, altele nu mai au destinație școlară, au fost mutați copiii în alte clădiri”, a declarat Ligia Deca.

Mâine, la întâlnirea Comitetului Interinstituțional convocat de către domnul prim-ministru, vom avea o situație mai clară, atât a clădirilor în risc seismic, cât și a celor care au fost deja incluse în diferite programe de consolidare”, a adăugat Ligia Deca.

Cele care se află în risc seismic unu trebuie să intre de urgență într-un program de reabilitare, așa cum a anunțat domnul prim ministru, cu tot ceea ce presupune asta, inclusiv relocarea elevilor. Celelalte clădiri trebuie eșalonate în programele care vor urma de acum încolo, pe ceea ce înseamnă consolidarea clădirilor care este în responsabilitatea autorităților publice locale”, potrivit Ligiei Deca.

Informații de context

Ca măsură în urma cutremurelor cu magnitudini de până la 5,7 înregistrate luni, 13 februarie și marți, 14 februarie, în Zona Olteniei, miercuri, înainte de briefingul de presă, miniștrii Educației și ai Dezvoltării, Ligia Deca și, respectiv, Cseke Attila, s-au întâlnit în ședința de guvern în care premierul Nicolae Ciucă a spus că sunt 118 școli evaluate cu risc seismic 1 și că un grup de lucru din care va face parte și Ministerul Educației va analiza de joi “modalitatea prin care aceste școli cu risc seismic 1 să intre în reabilitare imediat”.

Ministerul Educației a spus apoi că nu știe unde și care sunt aceste școli și a cerut ministerului dezvoltării toate informațiile. O oră mai târziu, întrebat de jurnaliști unde în țară sunt aceste 118 școli Cseke Attila a declarat ferm că ”lista acestor școli este o listă deținută de Ministerul Educației”. Și a continuat spunând că ”există o parte a școlilor care sunt expertizate astăzi la Ministerul Educației, din care 118 sunt în listă de risc seismic I. Ministerul Dezvoltării este un finanțator pe partea de construcții. Eu cu o listă de 118 sau 200 de clădiri nu am ce să fac. Eu lucrez cu solicitări care se bazează pe documentații tehnico-economice”. – detalii aici

Ministerul Educației a anunțat pe 16 februarie că a găsit lista școlilor cu risc seismic, în sistemul informatic al instituției, dar nu o face publică. În continuare nu se știe în ce județe sunt școlile cu risc seismic din cele 118 anunțate de premierul Ciucă și care sunt acestea.

Foto: © Saryanto | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Sunt o multime de scoli care in SIIIR au completat ca sunt neincadrate in nicio clasa de risc seismic, deoarece nu li s-a facut niciun studiu de risc seismic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Robotul “Verzulică” – stația de colectare inteligentă a reciclabilelor din Ciugud / Dan Lungu, coordonator: Copiii din comună colectează ambalaje și primesc monede virtuale care pot fi folosite la nivel local

Copiii din Ciugud, județul Alba sunt, de câteva săptămâni, implicați în colectarea selectivă din comună. Au la dispoziție un aparat inteligent, “Robotul Verzulică”, și de fiecare dată când predau deșeuri…
Vezi articolul

Cel mai devreme pe 25 septembrie toate procedurile ar fi îndeplinite pentru ca elevii navetiști să aibă transport gratuit, cum prevede Legea Educației – estimare pe termenele din actul normativ

Abia de pe 25 septembrie, luni, peste două săptămâni, toate procedurile privind transportul elevilor navetiști ar fi gata în majoritatea școlilor, astfel încât aceștia să circule gratuit conform ultimelor norme…
Vezi articolul