VIDEO Formarea transdisciplinară a competențelor de educație financiară, încă de la cele mai mici vârste, în școli și grădinițe, susținută de marile universități din România

Foto: colaj Edupedu.ro

Promovarea educației financiare în școli este un pas crucial în pregătirea tinerilor pentru viitor, spun la unison reprezentanții a patru universități din România, parteneri în proiectul Școala de bani începe școala – o discuție despre predarea transdisciplinară a educației financiare. Este vorba despre Universitatea de vest din Timișoara, Academia de Studii Economice București, Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, este extins în anul școlar 2023-2024 în alte 4 județe. Lista celor 10 școli selectate pentru a derula programul-pilot LifeLab by BCR este aici.

Patru conferințe regionale Școala de bani începe școala au fost organizate de Asociația Edupedu pentru Educație, în parteneriat cu inspectoratele școlare, universități și cu susținerea Băncii Comerciale Române. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, apoi în octombrie cea de-a doua la București, la Academia de Studii Economice din București și a treia la Cluj-Napoca, la Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității „Babeș Bolyai“, iar pe 16 noiembrie seria a fost încheiată la Iași, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. În cadrul acestor evenimente aproape 600 de profesori participanții au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din Inspectoratele școlare și Universități.

Toți profesorii prezenți la conferințe au participat la ateliere de educație financiară Școala de Bani, susținute de formatori BCR.

Flavia Barna, prorector al Universității de Vest din Timișoara, a accentuat necesitatea integrării educației financiare în ciclurile preșcolar, primar, gimnazial și liceal. Împărtășind experiența personală ca mamă, Flavia Barna evidențiază curiozitatea copiilor față de concepte financiare, subliniind importanța ca aceștia să înțeleagă noțiuni precum inflația, moneda electronică și criptomonedele.

„Este foarte important și sperăm că un astfel de proiect, realizat în parteneriat cu Școala de bani, cu Banca Comercială Română și cu Edupedu, va permite ca împreună să creăm oameni ai viitorului. Și eu sunt mamă și eu am doi elevi. Prima întrebare pe care mi-a pus-o copilul meu când era în clasa pregătitoare a fost: nu înțeleg ce minune se întâmplă când bagi o bucată de plastic în bancomat și scoți bani. Este foarte important ca împreună, în ciclul preșcolar, în ciclu primar, gimnazial sau liceal să le putem oferi acele noțiuni care să-i pregătească pentru viitor, să știe ce înseamnă inflație, cu exemple practice, să știe ce înseamnă monedă electronică, să știe și ce înseamnă criptomonedă, pentru că este foarte important, în zilele noastre, să aibă cunoștințele necesare”, a declarat prorectorul UVT. 

Dorel Paraschiv, prorector al ASE București, a vorbit despre parteneriatul de lungă durată cu Banca Comercială Română și despre aspirația comună de a contribui la dezvoltarea educației financiare. El subliniază importanța colaborării între diferite instituții pentru a îmbunătăți nivelul de cunoaștere economico-financiară.

„Avem parteneriat cu toate instituțiile implicate în organizarea acestui eveniment și sperăm ca împreună să contribuim la ridicarea nivelului de cunoaștere din zona economico-financiară”, a spus protectorul Academiei de Studii Economice.

Răzvan V. Mustață, decanul FSEGA Cluj-Napoca, atrage atenția asupra nivelului scăzut de alfabetizare financiară în România, cel mai mic din Europa. Subliniind dificultățile financiare cu care se confruntă majoritatea românilor și lipsa economisirii, el evidențiază necesitatea urgentă de a aborda această problemă pentru a reduce riscurile financiare.

„Nivelul de alfabetizare financiară în România este de 8% și este cel mai mic din Europa. Peste 50% din români întâmpină dificultăți financiare în viața de zi cu zi. Mai mult de jumătate din români nu au economisit în ultimii 3 ani. Deci, cum ar veni, din 2019 până în 2022, aproximativ și o treime din persoanele care au economisit a preferat să păstreze banii acasă. Constatăm că avem o mare problemă cu educația financiară și ne expunem un risc dacă nu rezolvăm această problemă. Un risc major”, a subliniat Răzvan V. Mustață.

Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a extins discuția, afirmând că educația financiară trebuie să devină un stil de viață. Toader a vorbit despre importanța echilibrului între câștiguri și cheltuieli și relevanța educației juridice în completarea educației financiare, ambele fiind esențiale pentru formarea cetățeanului responsabil.

„Educația financiară cred că se dobândește, devine un stil de viață, un mod de viață. Să n-avem grijă numai să câștigăm și să avem grijă și cât, cum și când cheltuim. Să avem grijă de proporție – spune juristul din mine – măsură, spun alții. Este același lucru să știm să prioritizăm ponderea și momentul în care avem câștigurile, în care avem și cheltuielile. Sigur, aici sunt subiectiv și vă rog să fiți de acord cu mine, educația financiară este minunată, dar este necesară și educația juridică, în același timp. Ambele componente fac parte din educația noastră, a cetățeanului, a românului. Indiferent dacă muncim, unde muncim, avem funcții, n-avem funcții. Pentru că în felul acesta nu ne trezim în situația celui care azi câștigă ceva, șalariu de exemplu, și mâine nu mai are nimic”, a declarat rectorul UAIC. 

Patru universități din România au susținut importanța creșterii nivelului de cunoaștere și a competențelor de educație financiară a elevilor din preuniversitar, chiar din mediul preșcolar aceștie pot să afle tainele educației financiare.
Universitatea de Vest din Timișoara, Academia de Studii Economice din București, Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității „Babeș Bolyai“ din Cluj – Napoca și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au fost partenere și gazde ale celor patru conferințe regionale Școala de bani începe școala, organizate în toamna lui 2023 de Asociația Edupedu pentru Educație, cu susținerea Băncii Comerciale Române și respectiv a Inspectoratelor Școlare din Municipiul București, Cluj, Iași și Timișoara.

Proiectul educațional LifeLab, parte din platforma Școala de Bani a BCR, își propune să aducă în sistemul școlar un format de educație practic, cu o abordare interdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară să fie introduse în predarea mai multor materii, de la clasa 0 la clasa a XII-a. Astfel, prin învățare experiențială, adaptată pentru o multitudine de discipline din programa școlară, elevii înțeleg de ce și cum să gestioneze banii în mod responsabil și să ia decizii de viață, pentru a-și îndeplini dorințele, și deprind abilități de analiză, colaborare și planificare utile pentru viitor.

Prin abordarea interdisciplinară a educației financiare la orice nivel de învățământ și la orice materie cadrele didactice se pot transforma în creatori de conținut și chiar Ambasadori ai programului LifeLab.

Citește și:
VIDEO Luciana Antoci, ISJ Iași: După părerea mea ar trebui să facem educația financiară la zona de confluență dintre celelalte discipline și nu ca disciplină distinctă, așadar transdisciplinar
VIDEO Florian Lixandru, secretar de stat: Toate programele, toate planurile care se vor elabora și se vor revizui în spiritul articolului 88 din Legea educației vor avea în vedere includerea noțiunilor cu privire la educația financiară la diverse discipline
VIDEO Ionuț Stanimir, BCR: Vedem pentru prima dată, în cercetările de mentalitate pe care le facem, tineri care spun „prioritatea mea nu este să plec. Părinții mei, așa cum au fost, au dat totul pentru mine. Profesorii mei sunt oameni pe care îi admir foarte tare“
VIDEO Avem o mare problemă cu educația financiară și ne expunem unui risc major dacă nu rezolvăm această problemă – Răzvan Mustață, decanul FSEGA a UBB Cluj-Napoca / Programul care propune profesorilor abordarea transdisciplinară a noțiunilor despre bani și despre comportamentul financiar responsabil
VIDEO Peste 130 de profesori au discutat despre Educație financiară într-un context transdisciplinar, la Timișoara. Au aflat cum pot aborda teme interesante și utile pentru elevi, pe care aceștia să le folosească în situații de viață
În educația financiară nu este vorba doar de bani, este vorba despre deciziile pe care le luăm, spune Adina Roșca, expert educațional / Cercetătorul Ciprian Fartuşnic: De foarte multe ori, centrarea pe competențe înseamnă să ne uităm mai atent la ce și cum învață fiecare copil
VIDEO Ciprian Fartușnic, cercetător: Manualul este un instrument de lucru al copilului, dacă îl transformăm în propriul nostru instrument de predare, ne-am dat foc la valiză / Dacă nu îi învățăm să își pună la treabă cunoștințele, o să ne minunăm că, atunci când se anunță la un megafon, pe un aeroport, că s-a schimbat poarta, în limba franceză, după ce au făcut 12 ani de franceză la școală, pierd avionul
Exit mobile version