VIDEO Includerea în programele școlare revizuite și în practica la clasă a noțiunilor transdisciplinare de Educație financiară, susținută de reprezentanții Ministerului Educației și ai inspectoratelor școlare

Foto: colaj Edupedu.ro

Noțiunile și aplicațiile de educație financiară pot fi folosite în mod transdisciplinar de către orice profesor, la clasă, au susținut reprezentanții Ministerului Educației și ai inspectoratelor, la conferințele din seria Școala de bani începe școala, desfășurate în patru centre universitare din țară, în perioada octombrie-noiembrie 2023. Într-o lume economică complexă și în continuă schimbare, sunt esențiale abilitățile de adaptare dobândite în școală, spun oficialii, care poziționează școala drept un „mediu propice” pentru transdisciplinaritatea conceptelor financiare și a atitudinilor despre bani.

La conferința de la București, care a avut loc la Academia de Studii Economice, profesorul de contabilitate Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a subliniat importanța integrării educației financiare în cadrul disciplinelor școlare. Conform noii legi a învățământului preuniversitar (legea 198 din 2023), planurile-cadru și programele școlare vor cuprinde elemente de educație financiară, alături de educație pentru schimbări climatice, sănătate și educație juridică. Acest demers evidențiază rolul crucial al educației financiare în dezvoltarea competențelor transversale ale elevilor, a spus acesta.

Foto: Edupedu.ro

Vorbim de abordarea conceptului de educație financiară și transdisciplinar prin utilizarea acestor cunoștințe și la alte discipline. Mai nou, noua lege a învățământului preuniversitar legea 198 pe 2023, care a intrat în vigoare în 04/09/2023, la articolul 88, dacă nu mă înșel, prevede foarte clar faptul că planurile-cadru și programele școlare vor cuprinde elemente inclusiv ce țin de educație financiară, educație pentru schimbări climatice, educație pentru sănătate, educație juridică, inclusiv educație financiară. Practic toate programele, toate planurile-cadru care se vor elabora și se vor revizui în spiritul acestui articol de lege vor avea în vedere acest deziderat, acela de a include noțiuni u privire la educația financiară la diverse discipline”, a spus Lixandru. 

În cadrul evenimentului, Ruxandra-Eugenia Regalia, inspector școlar general adjunct la Inspectoratul Școlar al Municipiului București, a accentuat relevanța temei educației financiare în contextul actual. Exemplificând cu primul contact al copiilor cu noțiuni economice precum cardurile și bursele, ea a subliniat necesitatea dezvoltării abilităților de gestionare a bugetelor personale încă din copilărie. Experiența personală cu jocuri precum Monopoly demonstrează cum jocul și activitățile practice pot servi ca instrumente eficiente de învățare financiară.

Foto: Edupedu.ro

Educația financiară este o temă de actualitate. Sigur, vedem că la fiecare pas ne lovim de nevoile unei culturi economice solide, începând cu cei mai mici copii, în sensul că atunci când apar primele noțiuni de card, de bursă, ei trebuie să aibă un card în care să-și primească acea bursă, să aibă un cont în care să primească banii și încetul cu încetul, să învețe să-și gestioneze singuri bugetul, primind acești bani. Am o experiență de viață destul de mare, poate mai mare decât unora dintre voi și mi-am adus aminte ce fericită am fost, la 14 ani, când de Crăciun am primit Monopoly, un joc care la vremea aceea era, vorbim de acum 51 de ani, era foarte greu de găsit. Primul exercițiu de educație financiară a fost acel joc cu negociere, cu banca, dacă vrem să dezvoltăm această parte transdisciplinară avem în școală mediul cel mai propice”, a spus Regalia. 

La prima conferință regională organizată la Timișoara la începutul anului școlar, Inspectorul școlar general adjunct al ISJ Timiș, profesorul Cosmin Hogea a pus accentul pe tema de actualitate Educație financiară și a menționat cele trei elemente care care fac ca un proiect să aibă succes.

Ca să aibă succes, un proiect are nevoie de are nevoie de trei elemente de bază: o inițiativă, parteneri și oameni cărora să se adreseze, iar eu cred că aici, în sală, ați găsit un loc potrivit pentru un astfel de proiect. Sigur că inspectoratul școlar s-a bucurat mult când a fost solicitat să participe și să fie partener în cadrul proiectului. (…) Educația financiară este temă de actualitate. Vedem la fiecare pas, ne lovim de nevoile unei culturi economice solide, începând cu cei mai mici copii. Atunci când apar primele noțiuni de card, de bursă – ei trebuie să aibă un card în care să-și primească acea bursă, să aibă un cont în care să primească banii – încetul cu încetul trebuie să învețe să-și gestioneze singuri bugetul primind acești bani”, a subliniat Hogea.

La Cluj-Napoca, Marinela Marc, inspector general la Inspectoratul Școlar Județean Cluj, a reiterat beneficiile educației financiare, indiferent de vârstă. Aceasta a spus că prin educația timpurie putem forma adulți responsabili capabili să gestioneze crizele economice și să ia decizii financiare înțelepte.

Foto: Edupedu

Educația financiară este benefică la orice vârstă și așa cum s-a mai spus, cu cât educăm mai de timpuriu copiii în acest spirit, cu atât vom avea niște adulți mai responsabili care vor putea să facă față tuturor crizelor care apar la un moment dat în în societate. Atunci când nu există o educație financiară, evident că oamenii iau decizii greșite”, a declarat Marc.

Luciana Antoci, inspector general școlar la Inspectoratul Școlar al Județului Iași, a propus o abordare integrată și transdisciplinară a educației financiare. Aceasta a sugerat o colaborare între profesori, ONG-uri și instituții financiar-bancare pentru a încorpora educația financiară în diverse discipline, tratând-o ca pe o formă de alfabetizare și dezvoltare a competențelor de literație.

Foto: Edupedu.ro

Ar trebui să încetăm să mai gândim asupra educației financiare doar pe segmentul celor 7 ani de acasă, șă aducem educația financiară pe tărâmul școlii și să o facem cu ajutorul profesorilor, cu ajutorul partenerilor educaționali. Și mă gândesc aici la ONG-uri sau chiar la instituții financiar-bancare. Cum ar trebui să facem educație financiară? Părerea mea este că ar trebui să o facem la zona de confluență dintre celelalte discipline și nu ca disciplină distinctă, așadar transdisciplinar. Noi, de altfel, punem în practică la școală ceea ce se numește dezvoltarea competențelor de literație. Din punctul meu de vedere, și educația financiară este tot o formă de alfabetizare și ea poate fi făcută la toate disciplinele prin creativitate, cu mare atenție, găsind formule, așa cum v-am spus că fac și eu la literatură, să aduc pe terenul disciplinei pe care o predau aceste componente. Sigur că da, repet, e nevoie însă de știință, că până la urmă educația financiară este o știință și trebuie făcută riguros și competent”, a declarat Antoci. 

Consensul este clar: educația financiară transdisciplinară este esențială pentru dezvoltarea tinerilor și a societății.

Patru conferințe regionale Școala de bani începe școala au fost organizate de Asociația Edupedu pentru Educație, în parteneriat cu inspectoratele școlare din București, Timișoara, Cluj și Iași, cu Universitatea de Vest din Timișoara, Academia de Studii Economice din București, Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității „Babeș Bolyai“ din Cluj – Napoca și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și cu susținerea Băncii Comerciale Române, prin programul Școala de bani.

 Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, apoi în octombrie cea de-a doua la București, la Academia de Studii Economice din București și a treia la Cluj-Napoca, la Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității „Babeș Bolyai“, iar pe 16 noiembrie seria a fost încheiată la Iași, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. În cadrul acestor evenimente aproape 600 de profesori participanții au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din Inspectoratele școlare și Universități.

Toți profesorii prezenți la conferințele regionale Școala de Bani începe școala au participat la ateliere de educație financiară Școala de Bani, susținute de formatori BCR.

Proiectul educațional LifeLab, parte din platforma Școala de Bani a BCR, își propune să aducă în sistemul școlar un format de educație practic, cu o abordare interdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară să fie introduse în predarea mai multor materii, de la clasa 0 la clasa a XII-a. Astfel, prin învățare experiențială, adaptată pentru o multitudine de discipline din programa școlară, elevii înțeleg de ce și cum să gestioneze banii în mod responsabil și să ia decizii de viață, pentru a-și îndeplini dorințele, și deprind abilități de analiză, colaborare și planificare utile pentru viitor.

Citește și:
VIDEO Luciana Antoci, ISJ Iași: După părerea mea ar trebui să facem educația financiară la zona de confluență dintre celelalte discipline și nu ca disciplină distinctă, așadar transdisciplinar
VIDEO Florian Lixandru, secretar de stat: Toate programele, toate planurile care se vor elabora și se vor revizui în spiritul articolului 88 din Legea educației vor avea în vedere includerea noțiunilor cu privire la educația financiară la diverse discipline
VIDEO Formarea transdisciplinară a competențelor de educație financiară, încă de la cele mai mici vârste, în școli și grădinițe, susținută de marile universități din România
VIDEO Ionuț Stanimir, BCR: Vedem pentru prima dată, în cercetările de mentalitate pe care le facem, tineri care spun „prioritatea mea nu este să plec. Părinții mei, așa cum au fost, au dat totul pentru mine. Profesorii mei sunt oameni pe care îi admir foarte tare“
VIDEO Avem o mare problemă cu educația financiară și ne expunem unui risc major dacă nu rezolvăm această problemă – Răzvan Mustață, decanul FSEGA a UBB Cluj-Napoca / Programul care propune profesorilor abordarea transdisciplinară a noțiunilor despre bani și despre comportamentul financiar responsabil
VIDEO Peste 130 de profesori au discutat despre Educație financiară într-un context transdisciplinar, la Timișoara. Au aflat cum pot aborda teme interesante și utile pentru elevi, pe care aceștia să le folosească în situații de viață
În educația financiară nu este vorba doar de bani, este vorba despre deciziile pe care le luăm, spune Adina Roșca, expert educațional / Cercetătorul Ciprian Fartuşnic: De foarte multe ori, centrarea pe competențe înseamnă să ne uităm mai atent la ce și cum învață fiecare copil
VIDEO Ciprian Fartușnic, cercetător: Manualul este un instrument de lucru al copilului, dacă îl transformăm în propriul nostru instrument de predare, ne-am dat foc la valiză / Dacă nu îi învățăm să își pună la treabă cunoștințele, o să ne minunăm că, atunci când se anunță la un megafon, pe un aeroport, că s-a schimbat poarta, în limba franceză, după ce au făcut 12 ani de franceză la școală, pierd avionul
Exit mobile version