VIDEO „Magazinul cu de toate”, proiectul prin care învățătoarea Dana Iacob de la Școala Gimnazială Poieni, Iași, le-a dezvoltat elevilor competențe de educație financiară, de comunicare și colaborare, matematice și de alfabetizare

Foto: Edupedu.ro

Pasionată de lucrul cu copiii, Dana Iacob a lucrat mai întâi 20 de ani în sectorul bancar, după care a lăsat cariera de bancher pentru cea de profesor pentru învățământul primar. A intrat în programul Teach for Romania și acum predă la Școala Gimnazială Poieni, din satul Poiana, structura Schitu Duca, județul Iași. Cele două clase sunt în învățământ simultan, așa că învățătoarea trebuie mereu să găsească activități comune pentru elevi. La conferința „Școala de bani începe școala”, de la Iași, din 16 noiembrie 2023, Dana Iacob a povestit despre cum a reușit să le formeze elevilor săi competențe antreprenoriale și de educație financiară, prin aplicații practice pe bază de joc și reguli.

Proiectul său pleacă de la kitul de numerație, dezvoltat de Teach for Romania în parteneriat cu BCR, și prin el a reușit să transforme matematica dintr-o corvoadă într-o aventură. Prin intermediul unui sistem de puncte zilnice, care se transformă în bani de jucărie, copiii învață importanța regulilor și valoarea banilor. “Magazinul cu de toate” a fost o activitate practică organizată la sfârșitul fiecărui modul. Aceasta le-a permis copiilor să experimenteze rolurile de vânzător și cumpărător, aplicând noțiunile matematice învățate. Această abordare ludică îmbunătățește înțelegerea reală a finanțelor, spune cadrul didactic.

„Am dorit ca elevii cu care eu lucrez, copii de clasa I și a II-a simultan, să înțeleagă matematica și să o ducă într-o zonă reală de aplicabilitate, astfel încât să nu mai devină o corvoadă, ora de matematică, ci să vină cu drag la școală și, prin urmare, și la matematică.

Din acest motiv am pus în aplicare un proiect de numerație cu ajutorul Teach for Romania, un ghid practic de numerație, plecând de la preșcolar până la primar mic și primar mare, care oferă exemple și resurse utile pe care noi, învățătorii, putem să le ducem în aplicare la clasă. Și m-am gândit să creionez un sistem de modelare a comportamentului, plecând de la acordarea unor puncte în fiecare zi pentru copiii care respectă regulile. Aceste puncte, la sfârșitul săptămânii, se transformau în bani, bani de hârtie, de jucărie, pe care copiii îi acumulau și la sfârșitul modulului încercam să organizez o activitate denumită de mine „Magazinul cu de toate”. În acest magazin încercam, la sfârșitul modulului, să le cumpăr tot felul de lucruri simple, micuțe, nu foarte costisitoare, cât îmi permiteam: rechizite mici, plastilină, cărticele de citit, carnețele, jucării micuțe de la copiii mei de acasă, cu care încercam să-i tentez să-și acumuleze cât mai mulți bani, astfel încât ei să aibă posibilitatea să le achiziționeze.

Copiii jucau roluri, fie de vânzător, fie de cumpărător. Foloseau bănuții de hârtie, erau nevoiți automat să își pună mintea la contribuție astfel încât să le iasă calculele corect, să știe câți bani trebuie să plătească pentru produsele alese, ce rest trebuie să dea vânzătorul. Deci totul se legat de noțiunile matematice și de competențele matematice”, a povestit Dana Iacob.

Următorul nivel la care Dana Iacob a hotărât să-și ducă elevii din clasă a fost decis după ce a văzut că cei mici sunt gata pentru asta.

„Apoi am vorbit despre nevoi și despre dorințe. Și atunci mi s-a părut foarte potrivit să trecem la jocuri de rol și ca un client într-o bancă, respectiv un om care lucrează într-o bancă, un bancher. Și aici am văzut cum trebuie să ne purtăm, ce este acela un credit, o dobândă. Am pus la cale o excursie la Iași, care avea ca punct principal o vizită într-o sucursală BCR. Copiii nu mai fuseseră niciodată într-o bancă, au văzut cum se numără banii, cum arată mașinile de numărat banii, unde sunt depozitați ei, cum arată un seif”, a spus învățătoarea.

La finalul acelei vizite, într-un sediu de bancă, aplicația de educație financiară a continuat cu o poveste despre prietenie. „O să spuneți hopa!, ce caută prietenia în povestea asta? Am vrut să transmitem mai degrabă copiilor un mesaj că e foarte importantă partea de educație financiară, sunt foarte importanți banii, dar mai valoroase decât deținerile noastre materiale, financiare, sunt valorile morale, prietenia și relațiile umane care ne caracterizează”, a încheiat Dana Iacob.

Proiectul de numerație al Teach for Romania,susținut de BCR, dezvoltă și metodologii de formare și mentorat pentru profesori ca să poată:

Citește mai multe pe TeachForRomania.ro.

Teach for Romania organizează anual și Gala „Profesorul Anului din mediul rural” – singurul eveniment din România care scoate la lumină și celebrează eforturile și rezultatele oamenilor excepționali care lucrează în învățământul din mediul rural.

Cea de-a treia ediție a evenimentului are loc pe 15 februarie 2024 și va pune din nou reflectoarele pe calitatea educației din mediul rural, promovând acele cadre didactice care cred în potențialul fiecărui copil, care se pregătesc și își folosesc toată creativitatea și resursele pentru a le oferi acestora șansa la un viitor mai bun prin educație modernă, de calitate, relevantă.

Citește și:
VIDEO Luciana Antoci, ISJ Iași: După părerea mea ar trebui să facem educația financiară la zona de confluență dintre celelalte discipline și nu ca disciplină distinctă, așadar transdisciplinar
VIDEO Florian Lixandru, secretar de stat: Toate programele, toate planurile care se vor elabora și se vor revizui în spiritul articolului 88 din Legea educației vor avea în vedere includerea noțiunilor cu privire la educația financiară la diverse discipline
VIDEO Ionuț Stanimir, BCR: Vedem pentru prima dată, în cercetările de mentalitate pe care le facem, tineri care spun „prioritatea mea nu este să plec. Părinții mei, așa cum au fost, au dat totul pentru mine. Profesorii mei sunt oameni pe care îi admir foarte tare“
VIDEO Avem o mare problemă cu educația financiară și ne expunem unui risc major dacă nu rezolvăm această problemă – Răzvan Mustață, decanul FSEGA a UBB Cluj-Napoca / Programul care propune profesorilor abordarea transdisciplinară a noțiunilor despre bani și despre comportamentul financiar responsabil
VIDEO Peste 130 de profesori au discutat despre Educație financiară într-un context transdisciplinar, la Timișoara. Au aflat cum pot aborda teme interesante și utile pentru elevi, pe care aceștia să le folosească în situații de viață
În educația financiară nu este vorba doar de bani, este vorba despre deciziile pe care le luăm, spune Adina Roșca, expert educațional / Cercetătorul Ciprian Fartuşnic: De foarte multe ori, centrarea pe competențe înseamnă să ne uităm mai atent la ce și cum învață fiecare copil
VIDEO Ciprian Fartușnic, cercetător: Manualul este un instrument de lucru al copilului, dacă îl transformăm în propriul nostru instrument de predare, ne-am dat foc la valiză / Dacă nu îi învățăm să își pună la treabă cunoștințele, o să ne minunăm că, atunci când se anunță la un megafon, pe un aeroport, că s-a schimbat poarta, în limba franceză, după ce au făcut 12 ani de franceză la școală, pierd avionul
Exit mobile version