VIDEO Oră de geometrie aplicată la clasa a VI-a, cu ajutorul tablei interactive – plan de lecție inclus / Profesoara Larisa Dediu: Nu putem să-i pregătim pe copii pentru trecutul nostru, e nevoie să-i pregătim pentru viitorul lor. Dacă de la noi, profesorii, nu văd că ne adaptăm și că ne îmbunătățim zilnic, nu au exemplul de care au nevoie

Foto: edupedu.ro

„Principiul dublei reflexii” este lecția de geometrie aplicată de la unitatea de învățare „Unghiuri” pe care profesoara Larisa Dediu de la Școala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza“ din Bacău le-a prezentat-o elevilor de clasa a VI-a. A folosit în exemplificare un instrument de măsurare, Sextantul, pentru ca elevii să vadă cum au folosit oamenii încă din secolul al XVIII-lea acest principiu. Pentru cadrele didactice deschise la astfel de propuneri, profesoara a pus la dispoziție și planul de lecție, care poate fi descărcat din articol.

Un rol important în eficiența orei de Matematică îl are tabla interactivă. Școala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza“ din Bacău are în dotare mai multe astfel de instrumente, iar cadrele didactice de la această școală sunt provocate de posibilitățile pe care le au în predare, folosind asemenea mijloace moderne.

Plan de lecție pentru lecția predată: „Principiul dublei reflexii”, Geometrie clasa a VI-a

Atenția elevilor este captivată de ceea ce se întâmplă în clasă, iar Sofia, de exemplu, elevă în clasa a VI-a, crede că „dacă mă obișnuiesc de mică cu tehnologia, o să-mi fie mai ușor pe viitor”. Prin încorporarea tehnologiei în educație, profesorii pregătesc elevii pentru realitățile și cerințele pieței muncii viitoare, acest lucru fiind încurajat în recomandările Comisiei Europene și ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, de exemplu.

Sofia și colegii ei sunt adesea mai motivați și mai implicați când învățarea include elemente moderate de tehnologie, pe care ei le cunosc și le apreciază.

Este în concordanță cu felul în care profesoara se adaptează la mijloacele și tehnicile moderne de predare. Recent am prezentat, tot de la Bacău, o lecție prin care Larisa Dediu folosea principiul „Flipped Classroom” la o oră de Algebră. Profesoara susține că „nu putem să-i pregătim pe copii pentru trecutul nostru, e nevoie să-i pregătim pentru viitorul lor”, iar pentru că totul se digitalizează, direcția este deja una foarte clar conturată.

Crucială este atitudinea profesorului. Larisa Dediu vorbește despre adaptarea profesorului, ca exemplu de comportament dezirabil oferit elevilor. „Dacă de la noi, profesorii, nu văd că ne adaptăm și că ne îmbunătățim zilnic, nu au exemplul de care au nevoie”, spune cadrul didactic. În acest fel pedagogii pot arăta cum tehnologia poate fi utilizată pentru creșterea personală, învățare și comunicare responsabilă.

Este importantă complementaritatea mijloacelor și metodelor moderne de predare cu cele tradiționale. Acestea din urmă nu trebuie sub nicio formă să fie substituite de către tehnologie. Mereu trebuie să existe o limită, lucru pe care îl recunosc și îl exprimă și elevii, nativii digitali de astăzi. Abordările tradiționale de la școală, cum ar fi discuțiile față în față, lucrul în grup, și scrierea manuală, sunt foarte valoroase și nu trebuie abandonate, ci intensificate pentru că tinerii au nevoie de ancore solide în realitate pentru a putea fi independenți și eficienți într-o lume virtuală.

Pentru cadrele didactice, prezența în clasă a instrumentelor moderne, cum ar fi tabletele și tablele interactive, legate într-un ecosistem digital construit în jurul învățării, poate reprezenta o fereastră către lume oferită elevilor. Profesorii și elevii pot accesa informații mereu actualizate, materiale multimedia de foarte bună calitate, experți din întreaga lume și oportunități de învățare colaborativă online.

Larisa Dediu este un cadru didactic inovativ, implicat, care a fost în permanență în căutare de noi abordări prin care matematica poate deveni accesibilă elevilor, indiferent de aptitudinile sau nivelul lor de pregătire. Este ambasador Samsung pentru educație digitală și formator în programul SEED, a susținut mai multe workshopuri pentru colegii profesori din țară și a adus plusvaloare prin creativitatea sa pedagogică, prin ideile pe care le-a prezentat atunci când vine vorba de integrarea tablei interactive în cadrul orelor de matematică.

Planul de lecție pentru această oră de Matematică de clasa a VI-a a fost oferit de profesoara Larisa Dediu și poate fi descărcat de aici:

Samsung Electronics Romania susține Educația digitală, consideră că digitalizarea în Educație nu este o opțiune, ci o necesitate și și-a propus să contribuie activ la un viitor mai bun al educației din România. În cadrul celui mai recent proiect de acest fel, SEED – Samsung Ecosystem for Education Development, compania sprijină un program de formare dedicat profesorilor, astfel încât aceștia să își dezvolte competențe digitale adecvate unui sistem modern de educație, sprijinit de tehnologiile digitale, care are ca obiectiv creșterea implicării elevilor și studenților în actul de învățare.

Citește și:
Digitalizarea unei școli din trei perspective – a unui profesor, a unui director și a unui primar – ghid pentru unitățile de învățământ
Peste 1.500 de surse de lecții digitale pe care profesorii le pot adapta pentru elevii lor, lansate gratuit pe platforma Livresq / Aplicația LIVTOME propune cadrelor didactice 300 de fișe editabile pentru tablele interactive
APLICAȚIE Învățare prin joacă, resurse educaționale digitale și management școlar cu sKOOLvers pentru tablele interactive din școli: Elevii pot învăța pe modele 3D și să călătorească în istorie cu ajutorul imaginilor la 360 de grade
VIDEO E nevoie de o comunitate întreagă pentru a moderniza cu sens o școală. Colaborarea dintre autoritățile locale, profesorii și părinții din comuna Țibucani, Neamț poate fi soluția pentru viitorul elevilor
Echipamentele digitale pentru dotarea claselor, pe care primăriile le vor cumpăra cu bani din PNRR, „vor fi calitative, moderne și adaptate vârstei elevilor“, transmite agenția de implementare a Ministerului Educației / Nu este menționat drept criteriu prețul cel mai mic sau produse pe standardul minimal, iar UEFISCDI avertizează că banii rămași necheltuiți nu pot fi folosiți pentru altceva
VIDEO Elevii sunt mai atenți, mai implicați și învățarea are șanse mai mari să se întâmple, dacă profesorii folosesc în predare tablele interactive prezente în tot mai multe școli după apelurile din PNRR
Exit mobile version