VIDEO Profesorii n-ar trebui să fie în niciun fel motivați să continue pregătirea elevilor în regim privat, cu banii familiei, spune Ligia Deca

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Profesorii care au responsabilitatea pregătirii copiilor la clasă nu trebuie să fie în niciun fel motivați să continue pregătirea în regim privat, cu banii familiilor”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, la Radio România Actualități. Menționăm că, în prezent, Codul de etică le interzice cadrelor didactice să facă meditații cu elevii pe care îi au la clasă.

Aceasta a spus că orele de pregătire suplimentară se vor desfășura la școală, după cum a anunțat recent și secretarul de stat Sorin Ion: „Dacă este nevoie de pregătire suplimentară, pentru că constatăm acest lucru, de exemplu, prin testele pe platforma de alfabetizare funcțională care vor fi administrate anual, atunci aceste ore de pregătire suplimentară se vor realiza în cadrul școlii. Asta, cred eu, va limita numărul de copii care se îndreaptă către meditații”.

„Cred că nu este etic ca profesorii de la școală să facă meditații tot cu copiii lor de la clasă”, a completat aceasta.

Întrebată dacă profesorii care fac pregătirea suplimentară în școli vor fi plătiți de către Ministerul Educației, Deca a răspuns că „fie de la bugetul de stat, fie de autoritățile locale”: „O parte din pregătire se va desfășura în baza orelor care sunt și acum prevăzute în norma didactică. Altele vor fi susținute suplimentar, prin programe dedicate: fie de la bugetul de stat, fie de autoritățile locale”.

Redăm declarațiile ministrului Educației:

Ligia Deca: Sigur că regimul pregătirii în regim privat a căpătat amploare, însă, dacă legea reușește să intervină pe palierele care țin de aerisirea programelor, pregătirea cadrelor didactice, generalizarea programului „Școala după școală” și a mesei sănătoase, vom putea să asigurăm acea pregătire personalizată pentru fiecare elev, în așa fel încât să nu mai fie nevoie de aceste pregătiri suplimentare, cu bani privați, bani ai familiilor. Acesta este scopul legislației: ne dorim o mai bună selecție, mai bună potrivire cu profilul, dar nu sacrificând echitatea în sistem, din contră, măsurile în domeniul echității și al sprijinului elevilor vin tocmai pentru a permite astfel de examene de potrivire mai bună cu profilul ales în liceu.

Realizator: Cum se va produce fenomenul acesta „să scăpăm de meditații”?

Ligia Deca: În primul rând, am interzis meditațiile cu copiii de la clasă, asta ni s-a părut o măsură absolut necesară. Profesorii care au responsabilitatea pregătirii copiilor la clasă nu trebuie să fie în niciun fel motivați să continue pregătirea în regim privat, cu banii familiilor. Dacă este nevoie de pregătire suplimentară, pentru că constatăm acest lucru, de exemplu, prin testele pe platforma de alfabetizare funcțională care vor fi administrate anual, atunci aceste ore de pregătire suplimentară se vor realiza în cadrul școlii. Asta, cred eu, va limita numărul de copii care se îndreaptă către meditații. Cred că nu este etic ca profesorii de la școală să facă meditații tot cu copiii lor de la clasă. Sigur, dacă familiile doresc pregătiri în privat cu copiii lor, este dreptul lor, dar ar trebui să poată fi făcute cu profesori care nu predau direct copilului la școală.

Realizator: Am părerea unui părinte al cărui copil este în clasa VIII-a, în București: copilul face acum meditații de patru ori pe săptămână, nu cu profesorii de la clasă, pentru evaluarea națională. Vă întreb de câte ori pe săptămână va face meditații după ce este introdus noul mecanism de intrare în licee.

Ligia Deca: Eu cred că nevoia de meditații nu apare decât atunci când nu putem acoperi, complet, coerent, pe nevoia copilului, procesul educațional la clase sau în programele organizate la școală. Legile exact asta își propun: să suplimenteze pregătirea de la școală și să o așeze mai bine pe nevoia copilului. Cred că nevoia de meditații, în ansamblu, se va reduce odată cu programele de sprijin pe care le avem prevăzute în lege.

Realizator: Cum se vor desfășura aceste programe de sprijin?

Ligia Deca: Aceste programe de sprijin se vor desfășura pe mai multe paliere. Existe palierul educațional, deci palierul fie de învățare remedială, prin orele pe care le-am menționat, fie de învățare pentru copiii capabili de performanță înaltă, iar acolo vorbim despre constatările din portofoliul educațional, unde avem înscrise toate tipurile de achiziții educaționale pe care le are copilul, fie că vin din școală sau din mediul informal sau nonformal. Vorbim despre testările care își doresc să prevină analfabetismul funcțional, pe care le vom avea anual, vorbim despre schimbarea modului în care se va face testarea la clasă, ne dorim ca evaluarea să aibă un rol mai pronunțat formativ, adică să vedem ce știu copiii și mai ales cum facem în așa fel încât să adecvăm modul de predare și parcursul la nevoia lor, în așa fel încât să atingem profilul absolventului. Mai avem și o serie de măsuri care vin complementar în sprijinirea din punct de vedere socio-economic a copilului. (…)

Prin programele pe care le aveam prevăzute în lege, această nevoie de pregătire suplimentară va exista din ce în ce mai puțin, iar acest fenomen al pregătirii suplimentare private din resursele familiei se va diminua și, încet, încet, sper eu, va dispărea.

Realizator: Profesorii vor fi nevoiți să facă pregătire suplimentară, în școli, plătită de către Ministerul Educației?

Ligia Deca: O parte din pregătire se va desfășura în baza orelor care sunt și acum prevăzute în norma didactică. Altele vor fi susținute suplimentar, prin programe dedicate: fie de la bugetul de stat, fie de autoritățile locale”.

Informații de context

Secretarul de stat Sorin Ion susține că o măsură inclusă în proiectul Legii învățământului preuniversitar vizează meditațiile care ar urma să fie mutate la școală, după cum a declarat la Digi24. „Una din măsurile pe care le prevede proiectul legii învățământului preuniversitar este (…) că încercăm să mutăm această pregătire suplimentară sau meditații, cum ne place să le spunem, la școală”.

Ministerul Educației nu deține date despre niciun profesor care ar fi făcut meditații contra cost cu elevii pe care îi are la clasă, în ultimii 5 ani, potrivit unui răspuns dat de instituție la solicitarea Edupedu.ro.

Amintim că Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educației, a declarat, într-un interviu pentru Edupedu.ro, că registrul declarațiilor de interese ar urma să fie introdus la nivelul unităților de învățământ și că „are un scop preventiv, dar, în același, avem și o evidență a cadrelor didactice care prestează aceste activități”.

În prezent, profesorilor le este interzis prin Codul de etică, aprobat prin ordin de ministru, deci nu prin lege, să facă meditații cu elevii de la clasă.

Codul-cadru de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar, prevede explicit că ”meditațiile contra cost cu beneficiarii direcți ai educației de la formațiunile de studiu la care este încadrat” sunt interzise.

Citește și:
Pentru profesorii care dau mediații, registrul declarațiilor de interese, introdus de proiectul legii educației, „este doar o problemă de birocrație, atâta tot”, “nu există niciun fel de rezolvare”, spune Marius Nistor, FSE Spiru Haret / „Există această piață a meditațiilor, pentru că avem o solicitare din partea părinților”
Profesorii să nu fie obligați să depună toate eforturile pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, solicită sindicatele din Educație în amendamentele la proiectul legii. Cer și ca Registrul declarațiilor de interese, pentru profesorii care fac meditații, să nu se aplice
Ministerul Educației vrea să mute meditațiile din privat la școală, prin includerea orelor de pregătire suplimentară în norma didactică / Prevederea există și în legea actuală, dar sunt prevăzute până la 3 ore
Ministerul Educației nu deține date despre niciun profesor care ar fi făcut meditații contra cost cu elevii de la clasă în ultimii 5 ani și nici nu știe să fi fost vreun cadru didactic sancționat pentru așa ceva
Meditațiile cu elevii de la clasă sunt interzise profesorilor, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar / Ce sancțiuni s-ar putea aplica – surse
Ministrul Educației neagă că elevii ar face meditații, pentru admiterea separată în clasa a IX-a, cu profesorii din liceul la care vor să intre: Eu cred că, atâta vreme cât subiectele sunt elaborate din programa de gimnaziu, nu putem vorbi despre meditații cu profesorii de liceu
Exit mobile version