VIDEO Psihologul Domnica Petrovai: E foarte important să îi învățăm pe copii de mici să fie confortabili cu banii și să aibă competențe în zona financiară pentru că asta are impact direct asupra autonomiei emoționale și asupra învățării

Prezentare Domnica Petrovai la seminar LifeLab by BCR. Foto: Edupedu

Cu o experiență vastă de peste 26 de ani în domeniul psihologiei, Domnica Petrovai, psihoterapeut și fondator al companiei Mind Education, le-a vorbit profesorilor și directorilor la primul seminar al școlilor din LifeLab 2.0, organizat de Școala de Bani BCR la Brașov, la finalul lunii ianuarie 2024. Aceasta a explicat importanța educației financiare în contextul psihologiei copilului și adultului, subliniind rolul esențial pe care conversațiile despre bani îl au în dinamica familială. “Foarte mulți părinți nu conștientizează cât de inconfortabil dificil este pentru copil să nu simtă siguranța financiară acasă,” a afirmat Domnica Petrovai. Psihologul a explicat că neglijarea acestui aspect de către părinți poate avea consecințe profunde asupra stării emoționale a copiilor.

Anxietatea legată de bani este o sursă majoră de stres pentru copii, a mai spus aceasta: “Două treimi dintre copiii din România au un grad crescut de anxietate, iar o sursă de anxietate sunt și nesiguranța și insecuritățile din zona financiară”.

Pentru că erau în sală echipele care au aplicat pentru LifeLab 2.0 și care vor implementa proiectul pe parcursul acestui an școlar, Domnica Petrovai a conturat importanța dinamicii relațiilor profesionale, a colaborării și comunicării în formarea unei echipe eficiente.

În cancelarie și în școală, simpla apartenență la un grup nu garantează crearea unei echipe reale. “Faptul că suntem împreună, mergem la muncă în același loc, și avem anumite responsabilități și ne face fiecare treaba, nu înseamnă că am devenit o echipă,” explică ea.

Când vine vorba despre gestionarea conflictelor, Domnica Petrovai a oferit o perspectivă valoroasă și anume aceea că aceste conflicte nu sunt neapărat distructive, ci pot oferi oportunități de creștere și înțelegere reciprocă. “Conflictele sunt cea mai valoroasă și profundă oportunitate de a ne înțelege pe noi și pe celălalt,” afirmă ea, îndemnând la o abordare mai profundă și mai empatică a acestor situații, mai ales în ceea ce-i privește pe profesori.

Redăm fragmente din prezentarea Domnicăi Petrovai:

„O să încep cu copiii, că mi-e foarte aproape și foarte la îndemână. O parte semnificativă din munca mea este cea de terapie de familie și cuplu. De mulți ani lucrez cu cupluri și un subiect frecvent de conflicte și uneori chiar de divorț în cultura noastră sunt conversațiile despre bani. Un subiect de anxietate a copiilor este din nou anxietatea legată de bani. Foarte mulți părinți nu conștientizează cât de inconfortabil și dificil este pentru copil să nu simtă siguranța financiară acasă. Părinții adesea ignoră conversațiile sau educația financiară a copiilor pentru că aceștia consideră că sunt prea mici și că nu este treaba lor. Dar copiii sunt foarte conștienți de toate insecuritățile părinților.

Două treimi dintre copiii din România au un grad crescut de anxietate

Studiile actuale ne arată că două treimi dintre copiii din România au un grad crescut de anxietate, iar o sursă de anxietate sunt și insecuritățile din zona financiară. Sunt cumva în topul primelor cinci surse de stres și anxietate ale copiilor. Deci, conversația despre bani este extrem de importantă. Și eu am învățat în terapia de cuplu că nu întotdeauna certurile legate de bani sunt despre bani. Așa cum bine știți sentimentul acela de siguranță emoțională îl exprimăm uneori prin anxietăți ce țin de bani. Și un alt lucru foarte important, și mă întorc la tineri: Nu putem vorbi de o autonomie emoțională fără autonomie financiară.

Nu putem vorbi de o autonomie emoțională fără autonomie financiară

Tinerii până în 30 și ceva de ani au cel mai mare grad de anxietate din rândul adulților, în prezent, tocmai pentru că nu au această bază. Este așadar foarte important să îi învățăm pe copii de mici să fie confortabili cu banii și să aibă competențe în zona financiară. Pentru că are impact direct asupra autonomiei emoționale. Devenind autonomi, scădem anxietățile financiare care de cele mai multe ori vin din familie. Și sigur, asta are impact direct asupra învățării.

Cât de importantă este munca în echipă? Cu siguranță știți, sunt foarte multe tensiuni care apar din cauza dificultăților în relații. Un studiu tot din România, de anul trecut, arată că cea mai frecventă sursă de tensiune în echipă în România este în continuare bârfa.

Provocările în echipă și conversațiile dificile și conflictele

Știm foarte bine că, din păcate, neavând o educație a colaborării și fiind atât de multe insecurități în relații, este foarte greu să avem conversații oneste și directe care să ne apropie, nu să ne îndepărteze. Voi discuta despre două subiecte: provocările în echipă și conversațiile dificile și conflictele. Studiile au arătat că acestea sunt competențe esențiale pentru crearea unui sentiment de siguranță.

Seminar LifeLab 2.0 by BCR, Brașov, ianuarie 2024. Foto: Edupedu.ro

În cultura românească, nevoia de apartenență înseamnă a te simți văzut, înțeles și acceptat la locul de muncă. Din păcate, în multe contexte profesionale, inclusiv în școli, majoritatea mergem la muncă și menținem o anumită distanță, ocupându-ne de sarcinile noastre, poate colaborând doar cu câțiva colegi. Acest lucru nu favorizează sentimentul de apartenență.

Simpla apartenență la un grup nu înseamnă că am devenit o echipă

Am lucrat mult timp cu diverse echipe și am observat probleme comune. Un aspect esențial este că simpla apartenență la un grup nu înseamnă că am devenit o echipă. Pentru a forma o echipă adevărată, trebuie să depunem efort și să fim atenți la nevoile celorlalți, nu doar la ale noastre.

Educația financiară este de asemenea importantă. Anxietatea financiară, adesea trans-generațională, poate afecta relațiile profesionale. Învățarea gestionării banilor și a securității financiare poate aduce mai multă claritate și liniște în echipa de lucru.

Pentru coeziunea între profesori, este crucial să creăm o cultură de deschidere și înțelegere reciprocă. Acest lucru include a fi atenți la emoțiile și nevoile colegilor, promovând un mediu de lucru sigur și acceptând diferențele dintre membrii echipei. Într-o echipă bine unită, membrii se simt în siguranță să își exprime ideile și îngrijorările, lucru care duce la creșterea încrederii și colaborării eficiente”.

Educația financiară este esențială în formarea competenței antreprenoriale, iar aceasta din urmă este a șaptea competență-cheie în Curriculumul național. Pentru a forma mai bine și mai lesne această competență elevilor lor, profesorii și directorii din cele 10 școli selectate să implementeze programul LifeLab 2.0 și cele două școli care au implementat LifeLab 1, au participat la o prima sesiune de formare.

Cele 10 școli care dezvoltă în acest an școlar programul LifeLab 2.0:

Competenţa antreprenorială se referă la valorificarea oportunităților și ideilor pentru a le transforma în valoare pentru ceilalți. Competența se fundamentează pe creativitate, gândire critică și rezolvare de probleme, inițiativă și perseverență, pe activitatea colaborativă pentru a planifica și gestiona proiecte care au valoare culturală, socială sau financiară, potrivit Ministerului Educației.

Seminar LifeLab 2.0 by BCR, Brașov, ianuarie 2024. Foto: Edupedu.ro

Inițiat de BCR, în colaborare cu FabLab și Asociația Edupedu, LifeLab a debutat în anul școlar trecut în două instituții de învățământ – Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș, și Școala „Generală Nr. 1” din Poiana Mărului, județul Brașov. Scopul acestui proiect-pilot a fost introducerea educației financiare în toate ciclurile de învățământ, printr-o abordare transdisciplinară, integrând aceste noțiuni în diferite materii școlare.

În urma succesului proiectului-pilot desfășurat în anul școlar precedent, care a implicat peste 1.200 de elevi și a demonstrat o creștere semnificativă a cunoștințelor financiare, LifeLab 2.0 își propune să aducă educația financiară într-un cadru mai larg, adaptat pentru o multitudine de discipline. Prin acest program, cadrele didactice devin nu doar transmițători de cunoștințe, ci și creatori de conținut și ambasadori ai educației financiare.

LifeLab 2.0 marchează un pas important pentru generațiile de elevi care vor fi mai bine pregătiți pentru provocările financiare ale viitorului. Prin abordarea interdisciplinară și colaborativă, programul deschide noi orizonturi în educația financiară, transformând-o dintr-un subiect teoretic într-unul practic și accesibil pentru toți elevii, indiferent de vârstă sau disciplină.

Școala de bani BCR: Semnează și tu petiția pentru introducerea educației financiare în fiecare materie predată la școală: https://www.scoaladebani.ro/lifelab/petitie-online/#petition-form.

Profesorii au puterea de a modela generații întregi, iar prin proiectul LifeLab, elevii lor dobândesc noțiuni de #EduFin, învață cum să ia decizii financiare înțelepte și exersează munca în echipă. Inițiatorii petiției au pornit acest demers deoarece consideră că înseamnă o șansă în plus, pentru toți elevii din România, de a beneficia de educație financiară interdisciplinară.

Citește și:
VIDEO Profesorii și elevii din 10 școli implementează în acest an școlar programul LifeLab de educație financiară transdisciplinară, după ce anul trecut profesorii din proiectul-pilot au făcut peste 100 de fișe-resursă / Profesoara Laura Cristea: Nu am avut nicio temă nefăcută pe parcursul unui an
VIDEO Maria Racu, directorul Colegiului Național „Radu Negru” din Făgăraș, școală selectată în LifeLab 2.0: Educația financiară este o necesitate realistă, este exact acea particulă pe care noi ar trebui să o avem integrată în ceea ce înseamnă predare-învățare-evaluare și pregătire pentru viață
VIDEO Luciana Antoci, ISJ Iași: După părerea mea ar trebui să facem educația financiară la zona de confluență dintre celelalte discipline și nu ca disciplină distinctă, așadar transdisciplinar
VIDEO Florian Lixandru, secretar de stat: Toate programele, toate planurile care se vor elabora și se vor revizui în spiritul articolului 88 din Legea educației vor avea în vedere includerea noțiunilor cu privire la educația financiară la diverse discipline
VIDEO Ionuț Stanimir, BCR: Vedem pentru prima dată, în cercetările de mentalitate pe care le facem, tineri care spun „prioritatea mea nu este să plec. Părinții mei, așa cum au fost, au dat totul pentru mine. Profesorii mei sunt oameni pe care îi admir foarte tare“
VIDEO Avem o mare problemă cu educația financiară și ne expunem unui risc major dacă nu rezolvăm această problemă – Răzvan Mustață, decanul FSEGA a UBB Cluj-Napoca / Programul care propune profesorilor abordarea transdisciplinară a noțiunilor despre bani și despre comportamentul financiar responsabil
VIDEO Peste 130 de profesori au discutat despre Educație financiară într-un context transdisciplinar, la Timișoara. Au aflat cum pot aborda teme interesante și utile pentru elevi, pe care aceștia să le folosească în situații de viață
În educația financiară nu este vorba doar de bani, este vorba despre deciziile pe care le luăm, spune Adina Roșca, expert educațional / Cercetătorul Ciprian Fartuşnic: De foarte multe ori, centrarea pe competențe înseamnă să ne uităm mai atent la ce și cum învață fiecare copil
VIDEO Ciprian Fartușnic, cercetător: Manualul este un instrument de lucru al copilului, dacă îl transformăm în propriul nostru instrument de predare, ne-am dat foc la valiză / Dacă nu îi învățăm să își pună la treabă cunoștințele, o să ne minunăm că, atunci când se anunță la un megafon, pe un aeroport, că s-a schimbat poarta, în limba franceză, după ce au făcut 12 ani de franceză la școală, pierd avionul
Exit mobile version