VIDEO Robert Chiș-Ciure, neurocercetător român la International Centre for Neuroscience and Ethics: O poziție academică permanentă într-o universitate din România, pentru un profesor asistent, se plătește cu 3.500 de lei net, în București. Cum putem avea cercetare cu un asemenea salariu de debut?

Foto: UVT

Cum poate avea România cercetare dacă un profesor asistent debutant, într-o universitate din București, primește un salariu de 3.500 de lei net, spune cercetătorul român Robert Chiș-Ciure. Acesta a participat la conferința de închidere a Smart Diaspora 2023, găzduită la Timișoara de Universitatea de Vest. Cercetător la International Centre for Neuroscience and Ethics din Madrid, Spania, Robert Chiș-Ciure a spus că își dorește să revină acasă și să facă cercetare aici la același nivel de performanță pe care străinătatea i l-a permis.

”Perspectiva unui tânăr cercetător, sub 30 de ani, care își dorește să se întoarcă în țară și care are două mari probleme. Prima – s-a spus în sală despre situația cercetătorului senior – situația cercetătorului junior este și mai tristă. O poziție academică permanentă într-o universitate în România plătește pentru un asistent profesor aproximativ 3.500 de lei net, în București, să dăm un exemplu. Cum putem avea cercetare în România? Și asta e o poziție care implică teaching assignments. Cum putem avea cercetare în România cu un asemenea starting salary? Asta e, firește, o problemă, o știm, a fost atinsă în numărate rânduri. Soluția este probabil aceea de a crea fonduri separate care să suplimenteze acest salariu, ceea ce din câte am înțeles, UVT face și aplaud această inițiativă”, a arătat Robers Chiș-Ciure.

Cercetătorul român a atras atenția și asupra unei alte probleme, în afara celei legate de salarizare, și anume birocrația. Cercetătorii nu sunt susținuți, în România, de „nicio persoană din universitate” în demersul birocratic de depunere a aplicațiilor pentru granturi de cercetare.

„În administrația universităților nu există nici măcar o singură persoană să te ajute cu toată birocrația draconică prin care trebuie să treci ca să obții acel grant, cum mai putem fi competitivi cu alte țări vestice”, a spus Chiș-Ciure.

„Sunt absolvent de filozofie, am obținut un doctorat anul trecut la Universitatea din București, dar parcursul meu academic este oarecum atipic pentru un filozof. Am fost cu un grant Erasmus în Franța, după care, prin Institutul Cultural Român am mers în Finlanda cu o bursă Fullbright. Tot la doctorat am mers în America în laboratoare de neuro-știință, iar acum lucrez ca neurocercetător la International Centre for Neuroscience and Ethics în Madrid și urmează un al doilea postdoc în New York, la NYU Center for Mind, Brain, and Consciousness. Și ce vreau să transmit astăzi cu emoție în glas, o emoție reală, e un semn de de datorie pe care eu îl simt față de țara aceasta, în care sper sincer să mă pot întoarce și să fac performanță cum străinătatea mi-a permis să fac, cred, în limita abilităților mele modeste, și să iau cu mine tineri care, așa cum eu când eram student, mă uitam la mentorii mei, câțiva dintre ei sunt în sală, să se uite și ei cu speranță că se poate face și în România, pe bune, nu povești, cercetare.

Și a doua problemă este a faptului că un cercetător, atunci când aplică pentru un grant, și până acum am avut experiența a cinci granturi pentru care, la toate, atunci când am aplicat, am făcut întreaga birocrație singur. Brain powerul pentru a crea conținutul intelectual care îți câștigă grantul, firește, îți revine ție, ca cercetător, dar atunci când în administrația universităților nu există nici măcar o singură persoană să te ajute cu toată birocrația draconică prin care trebuie să treci ca să obții acel grant, cum mai putem fi competitivi cu alte țări vestice? Și vă dau un exemplu concret, discutat la workshop-ul de de zilele trecute cu colegii mei. Am primit o ofertă pentru bursă Marie Curie Sklodowska, a fost o discuție de la cafea. Două zile mai târziu, o reprezentantă a unei a unei universități din Spania mi-a dat un email și mi-a spus haideți să discutăm într-un meeting să vedem ce putem face concret, să te ajutăm să scrii aplicația”, a încheiat Robert Chiș-Ciure.

Exit mobile version