19 laureați ai premiilor Nobel cer Comisiei Europene un portofoliu care să se numească explicit Educație și Cercetare

Foto: polytechnique.edu și twitter ursula von der leyen

Peste 12.000 de oameni de știință europeni, printre care 19 laureați ai premiilor Nobel și 152 de cercetători din România, cer oficial Comisiei Europene și Parlamentului European să schimbe titulatura portofoliului care ar trebui să se ocupe de educație și cercetare în viitorul executiv european. Președintele ales al Comisiei, Ursula von der Leyen, a anunțat în urmă cu o lună că portofoliul educației se va numi “Inovare și tineret” și va fi condus de Mariya Gabriel – bulgăroaica ce în prezent este comisar european responsabil de economia digitală.

Înlocuirea numelor explicite “Cercetare” și “Educație” cu sintagma “Inovare și tineret”, în Comisia propusă de Ursula von der Leyen, “pune în evidență mai mult valoarea economică (anume ‘inovația’) și mai puțin esența portofoliului, adică educația și cercetarea, educația fiind redusă la ‘tineret’, chiar dacă ea este esențială pentru toate vârstele”, se arată în petiția lansată de cercetători.

Scrisoarea deschisă le este adresată președintelui Parlamentului European – David Sassoli, președintelui încă în funcție al Comisiei Europene (CE) – Jean-Claude Juncker, și președintelui nou-ales al CE – Ursula von der Leyen. Printre semnatarii petiției se numără laureatul de anul trecut al premiului Nobel pentru Fizică, francezul Gérard Mouroupărintele științific al laserului de la Măgurele.

Lansată pe 17 septembrie, petiția a adunat numeroși semnatari în săptămâna în care au fost anunțate Premiile Nobel, iar inițiatorii au anunțat că extind termenul până la care poate fi semnată până la data de 23 octombrie 2019.

Ca membri ai comunității științifice a Europei, dorim să abordăm din timp această situație și să subliniem atât publicului larg, cât și politicienilor relevanți la nivel național și european că fără dedicare pentru educație și cercetare nu va exista o bază solidă pentru inovare în Europa și nici nu ne putem îndeplini promisiunea unui standard de viață ridicat pentru cetățenii Europei, într-o concurență globală acerbă”, se arată în scrisoarea deschisă.

Cercetătorii menționează că “președintele von der Leyen, în scrisoarea sa de misiune către comisarul Gabriel, a subliniat că ‘educația, cercetarea și inovarea vor fi cheia competitivității noastre’. Cu această scrisoare deschisă, solicităm Comisiei UE să revizuiască titlul comisarului Gabriel în ‘Educație, cercetare, inovare și tineret’, reflectând dedicarea Europei față de toate aceste domenii cruciale”, scrie textul petiției.

Cercetătorii cer astfel Comisiei Europene și Parlamentului European să revizuiască numele portofoliului care ar urma să fie condus de Mariya Gabriel din “Inovare și tineret” – așa cum prevede structura Executivului European anunțată în urmă cu o lună de președintele ales al CE, Ursula von der Leyen – în “Educație, Cercetare, Inovare și tineret”. Obiectivul îl reprezintă introducerea explicită a numelor “Educație” și “Cercetare”, inexistente în guvernul european creionat de von der Leyen.

Petiția câștigă tot mai multe semnături, pe fondul controverselor din jurul comisiei propuse de Ursula von der Leyen. Trei candidați au fost respinși în timpul procedurii de evaluare (candidații francez, român și ungar, Sylvie Goulard, Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi – sursa și detalii), iar președintele Parlamentului European, italianul David Sassoli, a declarat că va fi probabil imposibil ca viitoarea Comisie Europeană să-și preia atribuțiile pe 1 noiembrie și că totul va fi amânat pentru 1 decembrie, transmite G4Media.ro.

Laureații premiului Nobel care au semnat petiția sunt următorii:

 

Foto: Gerard Mourou polytechnique.edu și Ursula von der Leyen twitter

 

Exit mobile version