19 laureați ai premiilor Nobel cer Comisiei Europene un portofoliu care să se numească explicit Educație și Cercetare

3.259 de vizualizări
Foto: polytechnique.edu și twitter ursula von der leyen
Peste 12.000 de oameni de știință europeni, printre care 19 laureați ai premiilor Nobel și 152 de cercetători din România, cer oficial Comisiei Europene și Parlamentului European să schimbe titulatura portofoliului care ar trebui să se ocupe de educație și cercetare în viitorul executiv european. Președintele ales al Comisiei, Ursula von der Leyen, a anunțat în urmă cu o lună că portofoliul educației se va numi “Inovare și tineret” și va fi condus de Mariya Gabriel – bulgăroaica ce în prezent este comisar european responsabil de economia digitală.

Înlocuirea numelor explicite “Cercetare” și “Educație” cu sintagma “Inovare și tineret”, în Comisia propusă de Ursula von der Leyen, “pune în evidență mai mult valoarea economică (anume ‘inovația’) și mai puțin esența portofoliului, adică educația și cercetarea, educația fiind redusă la ‘tineret’, chiar dacă ea este esențială pentru toate vârstele”, se arată în petiția lansată de cercetători.

Scrisoarea deschisă le este adresată președintelui Parlamentului European – David Sassoli, președintelui încă în funcție al Comisiei Europene (CE) – Jean-Claude Juncker, și președintelui nou-ales al CE – Ursula von der Leyen. Printre semnatarii petiției se numără laureatul de anul trecut al premiului Nobel pentru Fizică, francezul Gérard Mouroupărintele științific al laserului de la Măgurele.

Lansată pe 17 septembrie, petiția a adunat numeroși semnatari în săptămâna în care au fost anunțate Premiile Nobel, iar inițiatorii au anunțat că extind termenul până la care poate fi semnată până la data de 23 octombrie 2019.

Ca membri ai comunității științifice a Europei, dorim să abordăm din timp această situație și să subliniem atât publicului larg, cât și politicienilor relevanți la nivel național și european că fără dedicare pentru educație și cercetare nu va exista o bază solidă pentru inovare în Europa și nici nu ne putem îndeplini promisiunea unui standard de viață ridicat pentru cetățenii Europei, într-o concurență globală acerbă”, se arată în scrisoarea deschisă.

Cercetătorii menționează că “președintele von der Leyen, în scrisoarea sa de misiune către comisarul Gabriel, a subliniat că ‘educația, cercetarea și inovarea vor fi cheia competitivității noastre’. Cu această scrisoare deschisă, solicităm Comisiei UE să revizuiască titlul comisarului Gabriel în ‘Educație, cercetare, inovare și tineret’, reflectând dedicarea Europei față de toate aceste domenii cruciale”, scrie textul petiției.

Cercetătorii cer astfel Comisiei Europene și Parlamentului European să revizuiască numele portofoliului care ar urma să fie condus de Mariya Gabriel din “Inovare și tineret” – așa cum prevede structura Executivului European anunțată în urmă cu o lună de președintele ales al CE, Ursula von der Leyen – în “Educație, Cercetare, Inovare și tineret”. Obiectivul îl reprezintă introducerea explicită a numelor “Educație” și “Cercetare”, inexistente în guvernul european creionat de von der Leyen.

  • În prezent, Comisia Europeană care își încheie mandatul (2014-2019) și care este condusă de Jean-Claude Juncker are în componența sa cabinetul intitulat “Educație, cultură, tineret și sport” condus de comisarul ungar Tibor Navracsics, precum și cabinetul “Cercetare, știință și inovare“, condus de comisarul portughez Carlos Moedas.

Petiția câștigă tot mai multe semnături, pe fondul controverselor din jurul comisiei propuse de Ursula von der Leyen. Trei candidați au fost respinși în timpul procedurii de evaluare (candidații francez, român și ungar, Sylvie Goulard, Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi – sursa și detalii), iar președintele Parlamentului European, italianul David Sassoli, a declarat că va fi probabil imposibil ca viitoarea Comisie Europeană să-și preia atribuțiile pe 1 noiembrie și că totul va fi amânat pentru 1 decembrie, transmite G4Media.ro.

Laureații premiului Nobel care au semnat petiția sunt următorii:
  • Françoise Barré-Sinoussi – a primit Premiul Nobel pentru Medicină în 2008
  • Claude Cohen-Tannoudji – a primit Premiul Nobel pentru Fizică în 1997
  • Gerhard Ertl – a primit Premiul Nobel pentru Chimie în 2007
  • Bernard Lucas ‘Ben’ Feringa: laureat al Premiului Nobel pentru Chimie 2016
  • Albert Fert: laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2007
  • Andre Geim: laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2010
  • Theodor W. Hänsch: laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2005
  • Serge Haroche: laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2012
  • Tim Hunt: laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 2001
  • Jean-Marie Lehn: laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 1987
  • Art McDonald: laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2015
  • Edvard Moser: laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 2014
  • May-Britt Moser: laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 2014
  • Gerard Mourou: laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2018, a cărui teorie câștigătoare a prestigioasei distincții stă la baza “Laserului de la Măgurele”
  • Erwin Neher: laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 1991
  • Carlo Rubbia: laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1984
  • Jean-Pierre Sauvage: laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2016
  • Gerardus ‘t Hooft: laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1999
  • Klaus von Klitzing: laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1985

 

Foto: Gerard Mourou polytechnique.edu și Ursula von der Leyen twitter

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cheia atragerii celor mai buni cercetători este identificarea factorilor care îi motivează şi oferirea de stimulente clare – Leonard Spînu, bursier al Ambasadei SUA la ELI-NP

“Cheia atragerii celor mai buni cercetători este identificarea factorilor care îi motivează pe cercetătorii disponibili şi încercarea de a răspunde acestor aşteptări oferind stimulente clare”, spune Leonard Spînu, profesor şi…
Vezi articolul

Concursul pentru desemnarea comisiei care va evalua organizațiile de cercetare, în vederea fuziunii sau desființării celor neperformante, a fost lansat / Dosarele pentru cele 28 de posturi pot fi depuse până pe 7 mai

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat, săptămâna aceasta, concursul pentru selectarea a 28 de membri care vor face parte din Comisia care va evalua performanța organizațiilor de cercetare, în…
Vezi articolul