Ancheta suedeză de presă privind postlicealele sanitare false din România – premiată de Asociația Jurnaliștilor suedezi de investigație. Tăcere totală în România, la 5 luni de la dezvăluirea practicilor postlicealelor

Ancheta despre asistentele false din România le-a adus jurnaliștilor de la Televiziunea publică din Suedia premiul cel mare al Asociației Jurnaliștilor suedezi de investigație. Premiul a fost decernat duminică, pentru dezvăluirea “înșelătoriei sistematice cu acreditări”, a declarat pentru Edupedu.ro jurnalista Jazz Munteanu, parte din echipa de investigație.
Jazz Munteanu / Foto: Jazz Munteanu Facebook

Motivarea juriului, pentru premiul primit de echipa de jurnaliști de investigație formată din Anna Engholm, Åsa Erlandsson, Jazz Munteanu și Karin Mattisson: “Cu o activitate impresionantă pe teren, au dezvăluit asistente false și au cartografiat o înșelătorie sistematică cu acreditări care a păcălit atât autoritățile, cât și Serviciul de sănătate suedez”, a explicat pentru Edupedu.ro jurnalista Jazz Munteanu.

Jurnalista explica în noiembrie 2018, la momentul publicării investigației de către televiziunea publică a Suediei, că în cadrul reportajului au fost verificate 5 persoane cu diplome de la diferite școli postliceale din România, iar “2 dintre ele recunosc că nu au fost la ore și că au fost în România doar pentru examenul final”.În Suedia, sunt astăzi asistente medicale care au diplomă, în ciuda faptului că nu au avut nici o pregătire profesională”, a transmis televiziunea suedeză. Sursa și detalii

După publicarea dezvăluirilor de către presa suedeză, ministrul interimar al Educației de la acea vreme, Rovana Plumb, a trimis Corpul de Control la Școala Postliceală „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș. Nici până la această oră, Ministerul nu a spus dacă a găsit nereguli la Târgu Mureș la controlul demarat în noiembrie 2018.

Ecaterina Andronescu pentru televiziunea publica suedeza / Foto: www.svtplay.se

Conducerea Ministerului român al Educației a fost preluată apoi de Ecaterina Andronescu. În ianuarie 2019, aceasta a anunțat la televiziunea publică suedeză că a cerut corpului de control să verifice “toate școlile postliceale sanitare, indiferent dacă sunt de stat sau particulare, și le-am atras atenția că acolo unde sunt nereguli școala trebuie să se închidă”.

Directorul Agenției care evaluează și acreditează unitățile de învățământ a declarat pentru Edupedu.ro că, “în instituțiile private, la nivel național sunt puțin peste 100.000 de elevi, dar majoritatea sunt în școli postliceale sanitare – cam peste 60.000 de elevi“.

Precizăm că instituția corpului de control este complet dependentă de decizia ministrului, cu privire la parcursul acestor anchete.

Citește și:
Exit mobile version