Scandal internațional cu postliceale românești: Televiziunea publică din Suedia, anchetă despre asistente false din România

14.662 de vizualizări
“Sunt asistente false – cu diplome și licențe autentice”. Așa încep jurnaliștii de la televiziunea publică din Suedia o anchetă difuzată astăzi și care are în centru cazurile unor asistente medicale venite de la postliceale din România, cu diplome recunoscute de statul român, dar fără pregătire reală.

Am incercat încă de pe data de 22 mai să îi luăm interviu ministrului Educației, dar biroul de presă ne-a tot amânat, iar când și-a dat demisia ministrul Valentin Popa reprezentanții Ministerului ne-au zis ca ministrul interimar nu are competența de a ne da un interviu”, a declarat pentru Edupedu.ro jurnalista suedeză Jazz Munteanu.

Minciuni în inima sistemului medical suedez, titrează jurnaliștii din Suedia, cu referire la diplomele fără acoperire din România. Ancheta a fost difuzată în cadrul unei emisiuni dedicate investigațiilor jurnalistice, la televiziunea publică din Suedia.

Jazz Munteanu

Jazz Munteanu, jurnalistă la televiziunea publică a Suediei, a afirmat pentru Edupedu.ro că instituțiile suedeze care eliberează documentele oficiale care atestă că o persoană este asistent medical se declară în imposibilitatea de a verifica diplomele emise de alte state. “Din moment ce aceste asistente vin cu diplome autentice, ei nu pot verifica ce anume au făcut ele, așa cum facem noi în această anchetă”, a precizat Munteanu pentru Edupedu.ro.

Aceasta a explicat că, în cadrul reportajului, au fost verificate 5 persoane cu diplome de la diferite școli postliceale din România, iar “2 dintre ele recunosc că nu au fost la ore și că au fost în România doar pentru examenul final”.

În Suedia, sunt astăzi asistente medicale care au diplomă, în ciuda faptului că nu au avut nici o pregătire profesională”, transmite televiziunea suedeză. Investigația se referă la fraude cu asistenți falși, care pretind că au studiat în România și Polonia și care lucrează în Suedia, pe alte joburi.

Diplomele și certificatele sunt recunoscute de Consiliul Național pentru Sănătate din Suedia, însă asta nu garantează că în spatele lor sunt și studii făcute, spun jurnaliștii.

Jurnaliștii prezintă, sub protecția anonimatului, cazul unui asistent care lucrează la Spitalul Universitar Sahlgrenska din Gothenburg, care a recunoscut că a venit în România doar pentru a-și da examenele în urma cărora a devenit asistent medical licențiat, mai întâi în România și apoi în Suedia.

Jurnaliștii au descoperit că în doi din cei trei ani în care ar fi trebuit să studieze să devină asistent, în realitate a lucrat ca șofer de camioane și a studiat suedeza. Televiziunea publică suedeză relatează cum alte două persoane erau angajate și lucrau, în timpul în care diplomele deținute astăzi spun că ar fi trebuit să fie în România la studiu.

Jurnaliștii o citează pe directoarea Școlii Postliceale “Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureș, spunând că “avem 600 de elevi aici. Nu îi știu pe fiecare dintre ei și nu știu unde sunt sau ce fac. Dar dacă vin la școală, iau note, susțin examenele, îl înregistrăm pe fiecare. Asta înseamnă că au urmat colegiul”.

Urmărește aici reportajul integral difuzat astăzi de televiziunea publică din Suedia

Asistentele medicale – în topul migrației specialiștilor din România

18.597 de asistente medicale au emigrat din România și și-au cerut recunoașterea profesiei în țările Uniunii Europene, potrivit Bazei de date a profesiilor reglementate a Comisiei Europene. Asistentele medicale sunt astfel pe primul loc în topul migrației specialiștilor, potrivit statisticilor oficiale.

NOTĂ: Este posibil ca numărul specialiștilor plecați să fie mult mai mare, datele prezentate aici sunt doar cele oferite de către Comisia Europeană pentru profesiile reglementate, pentru care în unele state este necesară înscrierea în registre speciale, obținerea autorizației de practică, recunoașterea profesiei sau echivalarea calificării. Sursa și detalii aici

Sursa foto: Televiziunea publică a Suediei


13 comments
  1. situatia este grava ,dar si mai criminal este faptul ca FOARTRE MULTI MEDICI DE LA PARTICULAR SI-AU OBTINUT DIPLOMA PE BAZA DE BANI SI ABSENTA DE LA CURSURI.INTREBATE. CATI MEIDICI DE LA PARTICULAR S-AU ANGAJAT IN VEST ? CRED CA 0( zero) SI AU RAMAS AICI TRATAND ROMANII.

  2. Asta este coruptia, o plasa in care pana la urma toti sunt prinsi. Copiii invata din ceea ce vad in jur, si ce vad?? Problema 1 este ca au ajuns sa fie astfel tinerii acestia crescuti dupa caderea comunismului. Nici o speranta pentru viitor. Problema 2 este imaginea Romaniei. Toate stirile ce vin de acolo sunt proaste, ce au de a face cu RO sunt de Evul Mediu, de tari fara mandrie, fara dorinta de a fi mai bune. Mie imi este rusine, azi la servici in Suedia; o sa ma intrebe toti. Si ce ma infurie cel mai mult este reactia acelor doua doamne, una din Targul Mures si cealalta de la Ministerul Educatiei. Nici o profesionalitate, nici o dorinta de a vedea ce se poate face, nici o suparare in curtea lor. Se foiau in scaunele lor, caldute, radea cea de la Minister ca si cum ar fi fost suedeza venita de pe Luna. Rusine pentru anii dumneavoastra, pentru ca ocupati un scaun fara sa fi invatat cum trebuie cel putin gandita problema. Chiar daca mai exista inca studenti bine pregatiti, ii patati si pe ei acceptand o economie subterana. Banuiesc ca asa functioneaza toate aceste noi Universitati.

  3. 90% din asistentele din Romania sin facute la apelul de seara, dau banul si iau diploma, sa ne fereasca DZEU sa ajungem pe mina acestor analfabete.

  4. Mai nou multe postliceale din Romania eliberează diplome odată cu terminarea perioadei de studiu și persoanelor care nu au examenul de bacalaureat luat si se angajeaza fara nici o problema deoarece la examen pentru postul respectiv NU iti cere diploma de BAC ci doar diploma de specialist.

  5. Pe lângă faptul că unele școli postliceale și facultăți acordă foarte ușor diplome, nu poți să nu te întrebi cum poate un om care-și dorește o calificare și pentru care uneori mai și plătește școlarizarea, să nu fie interesat să dobândească acele calificări necesare exercitării meseriei ? În loc să dea buzna peste profesori și instructori pentru a stoarce totul de la ei, cei din urmă trebuie să se roage de ei pentru a se prezenta la cursuri ! Și aceștia sunt tinerii care vor o țară ca afară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Japonia a înființat Ministerul Singurătății și Izolării, pentru sănătatea mintală a cetățenilor afectați de pandemie. Premierul nipon: Femeile suferă din cauza izolării mai mult decât bărbații

Japonia a înfiinţat Ministerul Singurătăţii şi Izolării care să se ocupe de sănătatea mintală a cetăţenilor, afectată de pandemia cauzată de noul coronavirus, transmite News.ro. În ultimele luni, numărul de…
Vezi articolul

DOCUMENT Ghidul voluntarului în criza refugiaților, realizat de Cantus Mundi, învață pe oricine cum să se joace prin muzică. Ana Rusu, profesoara de Muzică, una dintre autoare: În momentul în care pocnești de două ori din degete, bați de două ori din palme și picior, de exemplu, suprapui cu melodia din QR cod și se generează un ritm, un joc, copiilor le place la nebunie

Oricine dorește să fie voluntar pentru copiii refugiați din Ucraina, poate folosi un ghid de 23 de pagini realizat de cei de la Cantus Mundi. Ghidul conține indicații despre activitățile…
Vezi articolul

Klaus Iohannis: Genocidul împotriva romilor este, adesea, ignorat și puțin studiat. Este important să fie studiat în școli, dezbătut public. Asumându-ne Holocaustul și atrocitățile petrecute în acea perioadă, putem preveni repetarea greșelilor

În contextul comemorării Holocaustului Romilor, președintele României, Klaus Iohannis a transmis un mesaj de omagiu, apreciind că e necesar să păstrăm memoria victimelor și să consolidăm eforturile de combatere a…
Vezi articolul

Nicolae Ciucă, răspuns la acuzația de plagiat: Am inițiat solicitarea de verificarea a tezei de doctorat de către Comisia de Etică a Universității Naționale de Apărare – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat

În legătură cu acuzația de plagiat a tezei sale de doctorat, premierul Nicolae Ciucă a decis să solicite analizarea lucrării de către comisia de etică a Universității Naționale de Apărare…
Vezi articolul