Scandalul asistentelor false din România. Andronescu a anunțat la televiziunea publică suedeză că verifică peste 100 de școli postliceale sanitare

2.625 de vizualizări
România anchetează peste 100 de școli postliceale sanitare, în scandalul asistentelor medicale false – titrează televiziunea publică suedeză. Ministrul Ecaterina Andronescu le-a declarat jurnaliștilor de la Göteborg că a cerut corpului de control să verifice “toate școlile postliceale sanitare, indiferent dacă sunt de stat sau particulare, și le-am atras atenția că acolo unde sunt nereguli școala trebuie să se închidă”.

Școlile, aprobate de statul român, sunt cele care au făcut posibil falsul asistentelor medicale, spune televiziunea publică suedeză, într-un nou reportaj publicat în urmă cu o zi.

  • Amintim că scandalul internațional al asistentelor false cu diplome valide din România a izbucnit în noiembrie 2018, când televiziunea publică din Suedia a publicat o largă investigație care are în centru cazurile unor asistente medicale venite de la postliceale din România, cu diplome recunoscute de statul român, dar fără pregătire reală.

Jurnaliștii suedezi au revenit luni, 28 ianuarie 2019, cu un nou reportaj pe acest subiect. De data aceasta, ei au anunțat că guvernul român verifică toate școlile postliceale sanitare.

Ecaterina Andronescu pentru televiziunea publica suedeza / Foto: www.svtplay.se

Ecaterina Andronescu a declarat pentru televiziunea publică suedeză:Am chemat corpul de control și i-am rugat să fixeze un control la toate școlile postliceale sanitare, indiferent dacă sunt de stat sau particulare, și le-am atras atenția că acolo unde sunt nereguli școala trebuie să se închidă. (…) Am toată determinarea să fac lucrurile să meargă bine și să sancționez acele lucruri care au fost în derapaj, credeți-mă”.

Autoritatea suedeză responsabilă de verificarea diplomelor în domeniul medical, Consiliul Național pentru Sănătate și Protecție Socială din Suedia, “nu a reușit să detecteze frauda, pentru că documentele pe care se bazează cererile de identificare sunt ‘autentice’ – provin din școlile care certifică faptul că studenții au studiat acolo”, relatează televiziunea. Însă postul anunță că autoritatea suedeză investighează acum modul în care trebuie să “oprească înșelăciunea”.

Câțiva dintre asistenții falși confruntați de jurnaliștii suedezi au recunoscut că nu au participat la cursuri medicale, scrie svt.se, care reia mărturia unui asistent român, prezentat sub numele “Alex”, care a lucrat la Spitalul Universitar Sahlgrenska din Gothenburgd. Timp de doi ani, din cei trei ani în care ar fi trebuit să studieze să devină asistent, a lucrat ca șofer de camioane și a studiat suedeza, spun suedezii.

Televiziunea publică suedeză precizează că, după ce a publicat investigația despre asistentele false din România, unii dintre foștii colegii ai lui “Alex” le-au declarat în momentul în care acesta a fost angajat, acum 2 ani, nu avea cunoștințe de bază necesare în meseria de asistent, cum ar fi să măsoare o tensiune arterială. În prezent, el și-a suspendat raporturile de muncă, până la finalizarea investigației pe care o derulează spitalul.

Informații de background

Corpul de control al ministrului Educației a fost trimis încă din 15 noiembrie 2018 la una dintre postlicealele sanitare implicate în scandalul diplomelor fără acoperire. Nici până la această oră, Ministerul nu a anunțat concluziile controlului de la Școala Postliceală ‘Dimitrie Cantemir’ din Târgu Mureș”.

În momentul în care jurnaliștii suedezi au dezvăluit frauda cu diplomele românești acordate fără parcurgerea cursurilor, Ministerul Educației era condus interimar de Rovana Plumb. Tot ea a fost cea care a trimis corpul de control în anchetă.

Precizăm că instituția corpului de control este complet dependentă de decizia ministrului, cu privire la parcursul anchetei.

Citește și:


2 comentarii
  1. Poate că ”orientarea” controlului ar trebui să se facă, mai întâi, spre interior:
    – Cum au fost acreditate aceste școli? Au fost îndeplinite ÎN REALITATE standardele de acreditare? Cine a făcut evaluarea/acreditarea? NU ARE NICIO RESPONSABILITATE? AVEAU DREPTUL LEGAL SĂ EMITĂ DIPLOME ACELE ȘCOLI?
    – Cine este proprietarul acestor școli? Ați auzit de ”sistemul educațional FEG”?!
    Surprizele vor fi mari, f mari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Fetiță de 13 ani, fără boli și nevaccinată, moartă de Covid / Medicul Mihai Craiu: Nu există un risc suplimentar la copii față de adulți, ba din contră. Nu trebuie să facem dintr-un caz singular, despre care nu știm totul, o știre de panică

O fetiță de 13 ani din Bacău, fără comorbidități și nevaccinată, a murit de Covid, potrivit Grupului de Comunicare Strategică (GCS). Ea se numără printre cei 365 de pacienți cu…
Vezi articolul

Platforma pe care orice profesor poate organiza sesiuni video de calitate pentru orele de cursuri, ședințe de lucru, seminarii şi poate prezenta orice tip de conţinut multimedia. Imaginea şi sunetul de mare calitate oferă o experiența superioară (P)

După un an de pandemie, cadrele didactice ştiu deja cum trebuie să arate învăţământul online şi ce funcționalități trebuie să ofere o platformă modernă de colaborare. Aceasta nu înseamnă însă…
Vezi articolul

Comisia Europeană anunță că Universitatea Politehnica din București a primit un împrumut de 25 de milioane euro de la Banca Europeană de Investiții, pentru o clădire nouă în campusul universitar

Comisia Europeană anunță că “Banca Europeană de Investiții (BEI) a convenit să acorde 25 de milioane EUR pentru a crește calitatea, eficiența și eficacitatea predării, învățării și cercetării în cadrul…
Vezi articolul

Învățarea limbii române de către elevii maghiari trebuie luată mai în serios de către Ministrul Educației, potrivit Președintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba

Învățarea limbii române de către elevii maghiari trebuie luată mai în serios de către Ministrul Educației, potrivit Preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba. Acesta s-a declarat nemulţumit, ieri, în cadrul…
Vezi articolul