BREAKING Școala va decide dacă dorește și dacă are condiții pentru ca profesorii să facă testarea în școală, dacă nu testele vor fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților. Rezultatul testului va fi trimis în scris sau prin e-mail dirigintelui, anunță ministrul Educației

Foto: © Najmi Arif Norkaman | Dreamstime.com

„Testele vor putea fi administrate la domiciliu, de către părinți sau sub supravegherea părinților sau a reprezentanților legali, sau în școală. Atunci când există dorința colegilor – cadre didactice – pentru a fi administrate în școală, este nevoie și de acordul părinților”, a anunțat Ministrul Educației în această seară, în legătură cu testarea rapidă a elevilor.

Acesta a spus că părinții își vor da acordul prin intermediul unui formular, ce va fi elaborat de Ministerul Sănătății: „Acordul părinților va fi exprimat într-un formular, pentru care am agreat că va fi elaborat de către Ministerul Sănătății”.

„Rezultatul va putea fi trimis dirigintelui, în scris sau prin e-mail sau învățătorului sau unor persoane desemnate în școală”, a completat Sorin Cîmpeanu.

Dacă părinții le fac copiilor testele acasă, nu mai e necesar acordul lor, după cum a declarat Ministrul Educației: „Este foarte posibil, pentru a acoperi toate situațiile, ca în ziua de vineri fiecărui elev sau copil de grădiniță să i se pună la dispoziție două teste pentru săptămâna viitoare. Dacă părinții decid să le facă acasă, evident că nu e nevoie de acordul părinților, pentru că ei înșiși le administrează, dacă profesorii în școală prin decizia Consiliului de Administrație consideră că administrarea poate fi organizată în școală, copilul va merge cu cele două teste sau cu testul de luni și testul de joi pentru a fi administrat în școală”.

Informații de context

Două federații sindicale ale cadrelor didactice s-au plâns, într-o adresă transmisă lui Sorin Cîmpeanu, că profesorii riscă să se îmbolnăvească de Covid-19 de la copiii infectați, dacă le administrează ei testele. Autoritățile medicale au respins plângerile ca fiind „pretexte” amintind că administrarea unui test rapid de salivă nu este un act medical.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” au reacționat la declarațiile de miercuri seară ale ministrului interimar al Sănătății, Cseke Attila, care a denunțat o presiune publică pentru introducerea testelor de salivă în școli și a acuzat comportamentul unor „pedagogi”, despre care a spus că „avem acest sport, fuga de răspundere”.

Miercuri, Ministerul Sănătății a transmis într-un comunicat de presă că decizia este în curtea Educației fiindcă „legislația în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste (de salivă) la domiciliu”.

Distribuirea testelor de salivă în școli încă nu a început, urmând ca livrarea să aibă loc săptămâna viitoare, după cum a anunțat, ieri, Sorin Cîmpeanu.

Foto: © Najmi Arif Norkaman | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
BREAKING Cîmpeanu: În toate localitățile cu rata de infectare sub 3 la mie, indiferent de rata de vaccinare a personalului din învățământ, școlile și grădinițele vor fi deschise cu prezență fizică de luni – azi sunt 1.724 de localități sub acest prag
Telenovela Educație-Sănătate privind testele de salivă continuă. Ordinul de ministru comun trebuie modificat săptămâna aceasta. Cîmpeanu: „Astăzi voi avea o întrevedere cu ministrul Sănătății / După ce vom lămuri lucrurile, voi anunța ce este de anunțat”
Exit mobile version