Ce burse vor primi elevii pentru premiile la olimpiade și concursuri școlare, în funcție de locurile obținute – proiect / Elevii de clasa a XII-a cu rezultate la olimpiade ar primi toți banii de bursă pe un an școlar întreg după ce termină cursurile

Foto: © Godfer | Dreamstime.com

Criteriile de acordare a burselor școlare prevăzute în noua lege a educației care intră în vigoare la începutul lunii septembrie au fost publicate în dezbatere publică de Ministerul Educației vineri seară, 25 august, până pe 4 septembrie. Există schimbări în ceea ce privește acordarea de burse pentru elevii care au obținut premii la concursurile naționale școlare și la olimpiadele școlare naționale, de la tipul lor, la sume și locurile recunoscute pentru burse. De exemplu, Ministerul Educației propune ca doar premiile I de la concursuri să fie răsplătite cu o bursă, celelalte locuri nu, așa cum este în prezent, mai exact fiind vorba de bursa de merit.

În documentul – proiect de metodologie de acordare a burselor apar două tipuri de burse pe care le pot primi elevii în funcție de rezultatele la concursurile școlare naționale și olimpiadele școlare naționale. Elevii din clasele primare ar urma să nu primească burse pentru premii, ci doar burse sociale, se arată în proiect, așa că vizați sunt doar elevii de gimnaziu și de liceu.

În general, bursele pentru rezultatele de la competițiile școlare și cele sportive se vor acorda, indiferent de tipul lor, fie că sunt burse de merit, fie că sunt de excelență olimpică, în anul școlar următor obținerii rezultatelor, prevede proiectul. Până acum, pe ordinul de ministru din septembrie 2022, se acordau din luna următoare obținerii premiului. Altă schimbare propusă pentru elevii premianți la competițiile școlare și sportive cu bursă de merit sau de performanță este că absolvenții de liceu primesc un premiu care însumează toate bursele lunare pe care le-ar fi primit dacă încă mai erau la școală: „elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar”, se arată în mai multe puncte din proiectul de metodologie.

Pe de o parte, există în viitoarea metodologie „bursele de excelență olimpică” care preiau competițiile școlare pentru care elevii au primit, în anul școlar 2022-2023, „burse de performanță”. Numai că, spre deosebire de vechea bursă de performanță care includea printre altele premiile I, II, III la faze naționale și internaționale ale olimpiadelor naționale și concursurilor naționale, bursele de excelență olimpică ar urma să se acorde elevilor cu premii doar la olimpiadele naționale – fazele naționale (pe țară) și internaționale, lăsând premiile la concursuri în registrul burselor de merit – detalii mai jos.

Bursele de excelență olimpică se împart, astfel, în două tipuri – de excelență olimpică I și de excelență olimpică II. Cele de excelență olimpică I ar urma să se acorde „elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II, III și mențiune la olimpiadele școlare internaționale, respectiv campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Bursele de excelență olimpică I se plătesc lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Prin excepție, elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar”.

Bursele de excelență olimpică II „se acordă elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației. Bursele de excelență olimpică II se plătesc lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției (…)”. Pe lângă diferența de criteriu, este una și de sumă: cele de tipul I ajung de la 750 de lei până la 3.000 de lei, pe când cele de tipul II sunt 700 de lei.

De remarcat este că la bursele de excelență olimpică nu se încadrează, cum era până acum, elevii calificați într-unul din loturile naționale care să participe la competițiile internaționale.

(2) Lista campionatelor sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației va fi aprobată prin Protocol între Ministerul Educației și Agenția Națională pentru Sport, în maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei Metodologii.

(3) Pot primi bursă de excelență olimpică doar elevii promovați la toate disciplinele și care au obținut media 10 la purtare, la finalul cursurilor din anul școlar anterior, în condițiile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023”, mai scrie în proiect.

Foto: captură – draft metodologie burse 2023-2024

Iată lista olimpiadelor școlare naționale și internaționale la care au participat elevii români în anul școlar 2022-2023 și pentru care ar urma să primească bursele de excelență olimpică din septembrie 2023, fiind rezultate obținute, conform metodologiei puse în dezbatere, „în anul școlar anterior”.

Sursa: edu.ro
Sursa: edu.ro
Bursele de merit, pentru concursurile școlare naționale, doar pentru premiul I

Pe de altă parte, există în viitoarea metodologie „bursele de merit” care, pe lângă faptul că se pot acorda primilor 30% elevi dintr-o clasă, în ordinea descrescătoare a mediilor generale, se acordă și:

b) elevilor care au obținut premiile I la concursurile şcolare și extrașcolare naţionale recunoscute și finanțate de Ministerul Educaţiei, conform calendarelor competiționale aprobate prin ordin de ministru;

c) elevilor care au obținut premiul I la concursurile şcolare și extrașcolare naţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei, fără finanțare, conform calendarelor competiționale aprobate prin ordin de ministru;

d) elevilor care au obținut medalii de aur la campionatele naţionale organizate de federaţiile sportive naţionale în sporturi olimpice”, conform documentului.

Mai precis, bursa de merit se acordă în cazul în care un elev are rezultate la competiții școlare doar pentru premiile I la concursurile școlare și extrașcolare naționale, fie că sunt finanțate de Ministerul Educației sau nu. Nu se iau în calcul locurile II, III sau mențiunile, așa cum prevedea ordinul din septembrie 2022:

Foto: captură – draft metodologie burse 2023-2024

Nu este clar dacă se acordă pentru premiile I obținute și la fazele mai mici ale acestor concursuri școlare încadrare ca naționale: dacă vechea metodologie prevedea burse de merit pentru locurile I, II sau III la faze județene și zonale, proiectul de metodologie prevede ca noile burse de merit să ia în calcul premiul I doar la concursurile naționale, lăsând de interpretat dacă doar la fazele naționale ale acestora sau nu.

FOTO DOCUMENT Ordinul de ministru din septembrie 2022, la capitolul burse de merit:

Foto: captură – OME burse 09.2022

Cu finanțare de la Ministerul Educației au fost organizate și desfășurate 70 de concursuri.

Ar mai trebui să fie luate în calcul competițiile sportive, însă noua metodologie prevede aprobarea unei alte liste în acest sens. La bursa olimpică de excelență sunt menționate „campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român”. La bursa de merit apare ceva mai apropiat ca denumire de organizările din anul școlar trecut, anume „campionatele naţionale organizate de federaţiile sportive naţionale în sporturi olimpice”.

Dacă se iau în considerare cele de anul trecut, așa cum este pentru competițiile școlare, ar putea fi vorba despre cele din această listă: Competiţiile din cadrul „Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar” și competițiile sportive din cadrul „Campionatele naţionale şcolare” – 2023.

Bursele de excelență și de merit, calculate după zilele de școală

Aceste burse, potrivit proiectului de metodologie, ar urma să nu fie acordate integral în lunile cu vacanțe școlare, ci după o formulă care implică numărul de zile de școală:

Foto: captură – draft metodologie burse 2023-2024

FOTO DOCUMENT Proiectul de metodologie de acordare a burselor școlare pe legea educației în învățământul preuniversitar 198/2023:

Foto: © Godfer | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
BREAKING Bursele de merit vor fi acordate indiferent de medie, pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase – proiect. Singura condiție este nota de la purtare / Dispar 91 de mii de burse de studiu
DOCUMENT Cluburile sportive școlare pot încheia contracte cu cabinete de medicină sportivă și personalul lor didactic se poate perfecționa la cursuri organizate de federații naționale sau internaționale în parteneriat cu Ministerul Educaţiei – proiect
PROIECT Organizarea concursului de admitere în clasa a IX-a să fie atribuție a consiliului de administrație din licee. Regulamentul acestor consilii, pus în dezbatere publică de Ministerul Educației
Profesorii din palatele și cluburile copiilor sunt obligați să participe cel puțin o dată la doi ani la un program de formare continuă acreditat – proiect / Aceștia beneficiază de concediu de odihnă inclusiv în perioada cursurilor din învățământul formal
Exit mobile version