Cercetătorul Virgil Iordache: Câteva cauze ale eşecului laserului de la Măgurele

relansarea universităților publice

Virgil Iordache / Foto: Arhiva personală

Cauza eşecului includerii infrastructurii laser de la Măgurele într-un proiect european de anvergură este cuplajul dintre fenomenul strategic că pe cercetători nu îi interesează că în joc e vorba de banii cetăţenilor şi cel al absenţei tactice a condiţiilor pentru competiţie constructivă. Competiţia individuală şi grupală pentru resurse percepute ca fiind la dispoziţie fără a da socoteală în realitate nimănui a condus, în condiţiile din România, la rezultatul observat.

Primul fenomen e general planetar şi se manifestă specific la scara UE şi a fiecărei ţări în funcţie de cultura managerială şi resursele umane disponibile în ţară. Cercetătorii şi oamenii de ştiinţă tind să aibă un comportament imoral generalizat datorită presiunilor publice pentru decuplarea ştiinţei moderne de procesele care asigură un climat moral pe căi informale. Oamenii de ştiinţă sunt istoric cei care au dat soluţii pentru utilizarea ideologică a ştiinţei şi acum culeg roadele: o combinaţie de lege a junglei şi de corectitudine politică, cu dezvoltare domeniului eticii academice şi a cercetării ca un instrument instituţional de reglaj intern insuficient de puternic. Din punct de vedere managerial mecanismul intern al eticii instituţionalizate nu poate şi nu va putea controla perturbările din mediul imoral generalizat în care sunt imersate organizaţiile de cercetare.

Nu ne putem aştepta ca cercetătorii să mai aibă vreodată comportament moral, cel puţin la o scară de timp relevantă tactic şi operaţional (până la 5 ani). Performanţa pe termen scurt se poate obţine prin stimularea intereselor egoiste ale lor pentru a se manifesta în direcţia dorită, eventual a interesului public. Ce e specific României este al doilea fenomen, absenţa unor mecanisme care să permită această stimulare spre performanţă în cercetare prin competiţie constructivă profesională din interes egoist. Competiţia nu poate fi decât distructivă în România în acest moment. Pentru o competiţie constructivă e nevoie de forţă managerială a unei conduceri percepută ca legitimă împreună cu un interesul egoist al conducerilor de a servi cetăţenii, finanţatorii finali, sau cel puţin de a da impresia aceasta în mod convingător.

Conducerile academice şi din cercetare nu sunt în general percepute ca legitime atât cât ar trebui ca să poată crea un climat de competiţie constructivă din mai multe cauze, între care:

Conducerile nu au în general interesul egoist să servească cetăţenii din câteva cauze, între care:

Putem observa câteva lucruri:

Ce e de făcut ? Atâta vreme cât educaţia şi cercetarea nu sunt tratate efectiv ca priorităţi naţionale, nimic. Problema laserului de la Măgurele e numai un simptom alături de multe altele. Există enorm de multă infrastructură de cercetare de scări mai mici care nici măcar nu e folosită, a îmbătrânit prin neutilizare sau e “deservită” de oameni care nu ştiu ce să facă în cercetare cu ea. Cel mai simplu a fost să cumperi infrastructură scumpă, dacă ai avut acces în zona decizională, infinit mai greu e să dezvolţi organic ceva cu toate resursele complementare, în primul rând cu cea umană, ca să produci rezultate de performanţă. Costurile au fost şi sunt acoperite de cetăţenii români, atât pentru întreţinere în continuare, cât şi pentru acoperirea tuturor pierderilor când infrastructura nu a performat, sau nu va performa deloc.

Situaţia nu e sub control şi se va regla de la sine pe măsura convergenţei României cu o societate capitalistă, în care mâna invizibilă a intereselor personale va putea duce la bunăstare pentru mai mulţi oameni, nu numai pentru extractorii de rente din sistem. Competiţia individuală şi grupală pentru resurse percepute ca fiind la dispoziţie fără a da socoteală în realitate nimănui va conduce şi în România la rezultate mai bune. Ideea vreunei renaşteri morale publice e utopică şi periculoasă social, ea e o soluţie personală numai la dispoziţia oricui vrea asta.

În acest moment miza ar putea fi să producem performanţă în contextul dat. Asta se pote face în jurul nucleelor de performanţă deja existentă, care au demonstrat că sunt viabile în climatul existent, prin injectarea de resurse pe baze meritocratice atât în infrastructură, cât şi pentru cercetarea efectivă. Politic obiectivul poate fi maximizarea acelor puţin eprocente din banii de cercetare care nu sunt folosite pentru a întreţine un sistem din raţiuni pur strategice şi sociale. Rezolvarea vreuneia dintre problemele 1.1-14 şi 2.1-2.3 în contextul pandemic actual nu poate avea loc.

___

Despre autor:

Virgil Iordache predă și cercetează la Universitatea din București – Facultatea de Biologie, din 1993; este licențiat în biologie specializarea biochimie, doctor în ecologie pe probleme de ecotoxicologie și licențiat și în filosofie pe probleme de evoluția instituțiilor. Este autorul a numeroase cărți și articole, este directorul Centrului de Cercetare pentru Servicii Ecologice din Universitatea București. Membru al CNECSDTI și al Consiliului de administrație al INCD pentru Ecologie Industrială.

Exit mobile version