Cercetătorii consorțiului ELI-ERIC, din care România a fost exclusă, pot veni la Măgurele pentru cercetări, spune ministrul Sebastian Burduja. El anunță un prim pas, sub forma unui protocol, pentru deblocarea legăturilor cu consorțiul european

282 de vizualizări
Cladirea laserului de la Măgurele, ELI-NP / Foto: Facebook ELI-NP
Laserul de la Măgurele a fost deschis participării cercetărilor din consorțiul european ELI-ERIC, iar aceștia pot veni pentru a face cercetări, a spus duminică ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, într-o prezentare a priorităților în mandatul său. El a prezentat acest lucru drept un “prim pas să deblocăm” situația în care se află România după excluderea sa din consorțiu.

Anunțul vine la un an după ce România a fost exclusă oficial din ELI-ERIC. După ce, cu un an înainte, partenerii din Ungaria și Cehia, alături de care România primise finanțare pentru proiectul paneuropean de cercetare Extrem Light Infrastructure (ELI), ceruseră alcătuirea consorțiului fără laserul de la Măgurele și sistemul de fascicul gamma, după cum a scris Edupedu.ro.

Atunci, un comunicat al conducerii proiectului anunța că România se poate alătura ulterior consorțiului, fără să precizeze, însă, în ce calitate putea face acest lucru.

Pe marginea evenimentului de duminică, ministrul Burduja a spus, pe tema ELI-ERIC:

  • “Aici s-au făcut anumite progrese și, pentru prima dată după mai mulți ani, acum câteva săptămâni, laserul de la Măgurele a fost deschis participării cercetătorilor din ELI-ERIC, care pot veni la Măgurele și pot face cercetări. Există un cadru acum, un protocol în vigoare, semnat de conducerea institutului. Este un prim pas, să deblocăm această situație. Urmează și întâlniri la nivel diplomatic, la nivel de demnitari, astfel încât să reintrăm în acest consorțiu cel puțin ca observatori-fondatori.”

În cadrul conferinței, el a prezentat proiectul ELI-NP printre subiectele strategice pentru perioada actuală, alături de cloud-ul guvernamental, plata datoriilor către Agenția Spațială Europeană sau măsuri precum cele luate în relație cu Rusia (retragerea cercetătorilor români de la Institutul din Dubna-Rusia, blocarea Kaspersky).

Citește și:
Comisia Europeană a aprobat formarea noului ELI-ERIC fără laserul de la Măgurele
EXCLUSIV Cine este responsabil pentru eșecul României pe tema laserului de la Măgurele: alegerile din decembrie, Ministerul Cercetării, conflictul din 2018 și mentalitatea, acuză Sorin Costreie, reprezentantul special al Guvernului pentru participarea României la ELI-ERIC
Costoiu, fost ministru al Cercetării: România a pierdut definitiv statutul de membru fondator al ELI DC / ELI-ERIC. Am înlocuit oamenii care au fost în stare să poarte un dialog instituţional politic pe politica ştiinţei cu tot felul de filozofi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîmpeanu: Liderul PNL Bârlad numit director școlar nu mai e președinte, a rămas director / Legea “nu îi dă dreptul ministrului să se implice”, dar “am făcut în așa fel încât să îi aducem la cunoștință că nu poate fi și președinte, și director”

Liderul PNL Bârlad, Georgică Vulpe, acuzat că a încălcat legea prin preluarea unei poziții de director de școală în timp ce era liderul local al unei formațiuni politice, “a ales…
Vezi articolul

Greșeală gramaticală flagrantă a primarului Lia Olguța Vasilescu, în anunțul că găzduiește congresul CNR condus de Cîmpeanu, care a demisionat de la educație în plin scandal de plagiat: “Întreaga elită din Educație, a omagiat, astăzi, Universitatea din Craiova”

Greșeală gramaticală flagrantă făcută de primarul din Craiova în anunțul că găzduiește “întreaga elită din Educație” și congresul Consiliului Național al Rectorilor. “Întreaga elită din Educație, a omagiat, astăzi, Universitatea…
Vezi articolul