Consiliul Elevilor, despre prelungirea vacanței de vară până la 16 septembrie: Schimbă regulile în timpul jocului pentru interesele turismului, nu ale educației

SURSA: freepick.com

Consiliul Național al Elevilor condamnă, „cu fermitate”, intenția Ministerului Educației Naționale de a amâna începerea anului școlar 2019-2020, la presiunea Ministerului Turismului, se arată într-un comunicat de presă.

Reprezentanții elevilor atrag atenția că această măsură îi va afecta mai ales pe elevii ce va susține examenul de Bacalaureat în anul şcolar 2019-2020.

Ei mai spun că măsura este luată pentru „interesele” ministrului turismului „de a creşte procentul turiştilor înregistrați în perioada propusă şi a încasărilor sporite din urma lichidării pachetelor de vacanță”. Astfel, „suntem pe cale să asistăm la o nouă modificare realizată din pix, care ne demonstrează, cu altă ocazie, că Ministerul Educației persistă pe schimbarea regulilor în timpul jocului şi crearea unei stări de confuzie şi stres pe scena educației.”

De asemenea, „modificarea structurii anului şcolar şi amânarea începutului acestuia conduce spre expunerea elevilor la un nou impediment: disconfortul termic ridicat în momentul susținerii examenului de Bacalaureat”, având în vedere temperaturile foarte ridicate din timpul verii.

Elevii mai spun că încă odată, dezbaterile susținute în cadrul întâlnirii Comisiei de Dialog Social a Ministerului Educației Naționale, unde au propus începutul anului şcolar în data de 1 septembrie, au fost ignorate şi desconsiderate de decidenții responsabili de asigurarea calității mediului educațional.

„Suntem pe cale să asistăm la o nouă modificare apărută peste noapte, care ne demonstrează din nou că Ministerul Educației Naționale și-a creat un obicei din a schimba regulile în timpul jocului, aspect menit să creeze o stare generală de confuzie pe scena educației. Chiar dacă nu pare o modificare cu efecte drastice, amânarea începutului anului școlar va duce la o inerentă decalare a examenului de Bacalaureat. Elevii sunt deja nevoiți să susțină acest examen în toiul verii, în condiții determinate de un profund disconfort termic. Solicităm, pe această cale, valorificarea educației drept o temă de siguranță națională, o prioritate care să fie susținută real, nu doar la nivel declarativ”, a declarat Antonia Pup, președintele CNE.

Citește și:
Exit mobile version