Reprezentantul părinților, despre presiunile Ministerului Turismului ca școala să înceapă cât mai târziu: Mi s-a solicitat sprijinul pentru a începe anul școlar la 1 octombrie, acum 3 ani

3.130 de vizualizări
Iulian Cristache
Iulian Cristache / Foto: Facebook Iulian Cristache
Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut ministrului Educației să amâne cu o săptămână începutul școlii, care să fie astfel pe 16 septembrie, la cererea patronatelor din turism, potrivit surselor Edupedu.ro. Președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, a declarat pentru Edupedu.ro că nu este de acord cu amânarea începerii școlii. “Eu știu că există presiuni de la nivelul Ministerului Turismului. În ultimii 3 ani, inclusiv eu am fost contactat în prezența fostului ministru Liviu Pop de o doamnă care era secretar de stat în Ministerul Turismului și mi s-a solicitat sprijinul pentru a începe anul școlar la 1 octombrie, acum 3 ani de zile”, a precizat Cristache, pentru Edupedu.ro.

Nu suntem de acord cu amânarea începerii anului școlar, cu atât mai mult cu cât vom avea încă 4 zile lipsă din structura anului școlar cu ocazia alegerilor prezidențiale, lucru pe care noi nu l-am prevăzut inițial, pentru că nu erau stabilite datele de alegeri“, a afirmat pentru Edupedu.ro președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP).

  • Discuții fără precedent în Guvern cu privire schimbarea datei la care începe anul școlar, în plină vacanță de vară.
  • După ce Ecaterina Andronescu a stabilit oficial prin ordin de ministru că școala începe în data de 9 septembrie 2019, premierul Viorica Dăncilă i-a cerut să prelungească vacanța de vară cu o săptămână, până pe 16 septembrie, la solicitarea patronatelor din turism, potrivit surselor Edupedu.ro.
  • Conform informațiilor noastre, conducerea instituției nu ar fi de acord cu modificarea, spunând că ar exista efecte negative asupra eficienței actului didactic

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP) – Învățământ Preuniversitar, a declarat pentru Edupedu.ro că, “din punctul meu de vedere, Guvernul își poate exprima orice punct de vedere, ca executiv. Numai că noi, la Comisia de dialog social din cadrul Ministerului Educației, cei care am hotărât structura anului școlar pe care doamna ministru a aprobat-o prin ordin de ministru, trebuie să fim consultați, altfel constituim degeaba acel grup de dialog social“.

Eu știu că există presiuni de la nivelul Ministerului Turismului. În ultimii 3 ani, inclusiv eu am fost contactat în prezența fostului ministru Liviu Pop de o doamnă care era secretar de stat în Ministerul Turismului și mi s-a solicitat sprijinul pentru a începe anul școlar la 1 octombrie, acum 3 ani de zile. I-am replicat că nu pot face așa ceva, având în vedere că avem cel mai scurt an școlar, că le înțeleg interesele de natură financiară, ca fost investitor, dar nu pot să pun mai presus de interesele elevilor interesele lor financiare. Nu mai rețin numele ei“, a afirmat Iulian Cristache, pentru Edupedu.ro.

Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți a precizat că “la discuțiile din Comisia de dialog social, din primăvară când am stabilit structura anului școlar, structura reprezentativă a elevilor – Consiliul Național al Elevilor (CNE) – și-a dorit să înceapă anul școlar la 1 septembrie, având în vedere că avem cel mai comprimat an școlar și cea mai lungă vacanță de vară la nivel european“.

Deși subscriu la punctul lor de vedere, mi-am dorit să înceapă pe 9 septembrie școala, astfel încât să dăm posibilitatea familiilor cu posibilități reduse din punct de vedere financiar să acceseze programul pentru copii, programul Litoralul pentru toți“, a continuat acesta.

Cristache a precizat că “dorința noastră, la Comisia pentru dialog social, a fost ca anul școlar pentru elevii aflați în ani terminali să nu se termine mai târziu de 15 iunie, astfel încât cele două examene de Evaluare Națională și Bacalaureat să nu intre într-un regim termic ridicat.

Ținând cont de acest lucru și având în vedere programa școlara încărcată, am încercat să mai câștigăm o săptămână, astfel încât profesorii să își desfășoare programa școlară într-un ritm susținut și nu pe repede-nainte. Aceasta a fost explicația mea, ca reprezentant al părinților, atunci când mi-am exprimat susținerea pentru ca școala să înceapă pe 9 septembrie, și nu pe 16 septembrie, având în vedere și nemulțumirile elevilor și ale părinților referitor la modul în care programa școlară se derulează pe repede-nainte în timpul anului școlar“, a declarat pentru Edupedu.ro reprezentantul părinților.

Ca reprezentant al părinților, când am aflat despre intenția de a amâna începerea școlii, am vorbit la Ministerul Educației și la Comisia de învățământ, cu speranța că voi fi înțeles și nu vom face greșeala să terminăm anul școlar cu o săptămână mai târziu. Ne-ar complica calendarul pe finalul anului, în ce privește cele două examene naționale susținute de elevi: Evaluarea Națională și Bacalaureatul. În afară celor două examene ale elevilor, mai sunt și examenul de titularizare, de definitivat, de gradații de merit, care sunt legate până la sesiunea de bacalaureat din toamnă”, a subliniat acesta.

În cazul în care comunitățile locale ar investi în dotarea sălilor de examen cu instalații de aer condiționat, care ar putea fi folosite pe perioada examenelor, atunci nu ar fi nicio problemă ca anul școlar să se termine inclusiv la 30 iunie pentru școli și licee teoretice“, a declarat Iulian Cristache.

Citește și:

 


5 comments
  1. Asta nu intelegem multi !
    Cine sunteti Dumneavoastra domnule IULIAN CRISTACHE, sa luati decizii in numele tuturor parintilor ?
    Scoala trebuia sa se inceapa in data de 15 sau 16 09 si sa se termine in data de 15.06 sau in jurul acestei date, o zi dupa sau mai devreme, asa era scoala de cand ne stim multi dintre noi.
    Ce purtator de cuvant sunteti dumneavoastra care nu luati in calcul, copiii si ce doresc acestia ???
    Povesti de genul cu programa scolara sunt chiar de adormit copii.
    Nu programa scolara este cea incarcata, si noi am fost la scoala si pe atunci nu se plangea nici un profesor, din contra, se faceau meditatii la scoala pentru toate examenele, si nu se mai plangea nimeni.
    Astazi cei ce ne invata copiii au intotdeauna ceva de obiectat, programa incarcata, prea multi copii la clasa, galagie mare, dar pe dansii nu se vad, ca iau examene cu nota 1 si 2, dar cer copiilor sa stie de 10.
    Ce invata copilul meu de la astfel de dascali care vin la servici cu problemele lor de acasa.
    Lasati vacanta copiilor asa cum este !!!!!
    Doar si dumneavoastra domnule si doamna ministru ati fost candva pe bancile scolii……..

  2. Eu nu inteleg cum a ajuns acest domn reprezentantul parintilor, cine l-a numit, cine l-a imputernicit sa vorbeasca in numele parintilor si al copiilor. Niciunul dintre cunoscutii mei, parinti, nu stiu in numele cui vorbeste acest domn care negociaza pentru chestiuni cu care cei mai multi parinti nu sunt de acord. Acesta este un exemplu, al impotrivirii pe tema amanarii inceperii scolii cu o saptamana. Stie oare domnul asta ca sunt mii, zeci de mii de parinti care ar vreasa isi scoata copiii la munte, la mare, dar care nu isi permit tarifele de luna august sau iulie? Sau ca temperaturile din lunile de vara sunt prea ridicate pentru a-ti expune copilul la ele? Ne tot scoate ochii cu programa, de parca nu stie toata lumea ca in ultima saptamana de scoala, in multe cazuri chiar ultimele 2, nu se mai face nicio scoala. Si din cauza asta nu se poate amana inceprea scolii.
    Macar are copii domnul asta??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Transformarea meritului în mită electorală, rețeta Deca-Iohannis pentru reforma Educației din România: bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10

Legea care a fost prezentată de președintele Klaus Iohannis și de ministrul Educației Ligia Deca drept „reformatoare“ pentru învățământul din România se pregătește să intre în vigoare, iar odată cu…
Vezi articolul

Ministrul Educației din Franța vrea ca profesorii să poată preda și după studiile de licență, ca răspuns la deficitul de personal / Masteratul este obligatoriu pentru cariera didactică în prezent

Formarea inițială a profesorilor din Franța este pusă în discuție zilele acesta de ministrul educației Pap Ndiaye. Oficialul a declarat, într-un interviu recent pentru publicația Le Monde, că o soluție…
Vezi articolul