Criză de personal în educația din Europa: zeci de mii de posturi de cadre didactice rămân neocupate în țările de pe continent, la începutul noului an școlar – Financial Times

Foto: © Robert Kneschke | Dreamstime.com

În țările europene se face simțită tot mai acut o criză de personal ce determină multe sisteme educaționale să ia măsuri precum mărirea numărului de elevi în clase sau reducerea standardelor de angajare, scrie Financial Times într-o amplă analiză recentă, în care vorbește despre zeci de mii de locuri de muncă ce așteaptă să fie ocupate în școlile de pe continent. Printre principalele cauze invocate – salariile reduse, după standardele țărilor respective, precum și epuizarea produsă de pandemie.

Potrivit sursei citate, care atinge doar tangențial situația din Italia, una dintre cele mai grave de pe continent, în cinci țări europene este nevoie de profesori care să ocupe peste 80.000 de posturi. Este vorba de Germania, Ungaria, Polonia, Austria și Franța, unde sindicatele avertizează că această criză erodează calitatea educației.

În unele țări, situația devine și mai complicată în contextul războiului din Ucraina: în Polonia, guvernul estimează ca peste 400.000 de copii ucraineni refugiați să înceapă noul an școlar de pe băncile școlilor acestei țări, ceea ce pune presiune suplimentară pe resursele existente.

Între problemele semnalate de FT:

FT îl citează pe David Edwards, secretar general al federației sindicale internaționale Education International, potrivit căruia “Toată lumea este foarte îngrijorată de deficitul [din Europa și din alte părți ale lumii]. Este o criză reală”.

Foto: © Robert Kneschke | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Cât câștigă profesorii români comparativ cu cei din restul Europei? Salarizarea cadrelor didactice, la început de carieră, la apogeul carierei și la nivel de directori – raport Eurydice
Salariile mici alimentează criza cadrelor didactice din Italia: circa 150.000 de posturi de profesor nu au titular la începutul noului an școlar
Peste 4.000 de profesori lipsesc în Franța, iar autoritățile îi instruiesc pe suplinitori în cursuri de câte 4 zile / Ministrul Pap Ndiaye a promis “câte un profesor în fiecare clasă”
Exit mobile version