Peste 4.000 de profesori lipsesc în Franța, iar autoritățile îi instruiesc pe suplinitori în cursuri de câte 4 zile / Ministrul Pap Ndiaye a promis “câte un profesor în fiecare clasă”

398 de vizualizări
Foto: © Opolja | Dreamstime.com
Peste 4.000 de catedre didactice nu sunt acoperite în școlile din Franța, cu doar 5 zile înaintea începerii școlii în Republică, pe 1 septembrie, după cum informează publicațiile FranceInfo și RFI. Ministrul Educației, Pap Ndiaye, promite că va exista totuși câte un profesor în fiecare clasă. Iar pentru a răspunde la această criză, autoritățile recurg la o soluție devenită deja obișnuită: profesorii “pe contract”, calificați sau nu, asemănători celor suplinitori din România.

Potrivit ministerului Educației din Hexagon, profesorii contractuali reprezintă deja aproximativ 8% din profesorii din învățământul secundar, mai notează RFI. Aceste cadre didactice au fost angajate și în iunie în cadrul unor interviuri controversate de “job dating” organizate în teritoriu. Alți candidați continuă să fie recrutați în grabă înainte de începerea anului școlar. – mai multe detalii aici

Profesorii “contractuali” care vor ocupa o parte din cele 4.000 de posturi vacante la începutul noului an școlar vor fi instruiți timp de patru zile. Dar majoritatea acestor recruți vor fi începători și vor avea la dispoziție puțin timp pentru a se pregăti temeinic pentru preluarea claselor la 1 septembrie. Rezultatele de la concursul pentru profesori din Franța arată că cele mai puțin acoperite catedre sunt de limba germană, limbi clasice și științe ale naturii.

O parte din formare va fi dedicată funcționării școlii, relațiilor cu părinții și cu directorul. De asemenea, va fi predat un modul pe tema secularizării. Alte două zile vor fi dedicate pregătirii cursurilor de bază. Și în mare parte, acești noi profesori nu știu în ce clasă și la ce nivel vor trebui să predea, notează sursele citate.

A preda se învăță, nu te poți pregăti cu două zile înainte de începerea anului școlar sau între două cursuri, este de părere secretara generală a unuia din cele mai influente sindicate ale profesorilor din Franța. Acești colegi ar trebui să fie instruiți în timpul orelor de lucru. Obligându-i să urmeze cursurile de formare în timpul lor liber, le mărim volumul de muncă, a mai spus ea pentru FranceInfo.

Profesorii vor fi monitorizați de directorii școlilor și de inspecția academică (l’inspection académique) și vor trebui să participe la aproximativ 20 de zile de formare pe parcursul anului. Joi, 25 august, președintele Emmanuel Macron a promis că salariul pentru debutanți va fi cel puțin 2.000 de euro net, pentru a crește atractivitatea pentru această profesie, continuând creșterea treptată, începută acum doi ani. Cu toate aceste măsuri pentru a aduce profesori la clase, unii reprezentanți ai profesorilor din Franța cataloghează măsura ca “bandaj pe un picior de lemn”, mai scrie FranceInfo.

Foto: © Opolja | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Președintele francez, Emmanuel Macron, promite salarii de cel puțin 2.000 de euro net pentru profesorii debutanți
VIDEO Cum devii profesor în Franța, în 30 de minute: Îți trebuie minimum o diplomă de licență, susții interviu cu inspectori și ești instruit câteva săptămâni până în septembrie / Criza de cadre didactice este mare, iar participanții la concursul de titularizare sunt nemulțumiți
Protocolul sanitar pentru școlile din Franța, valabil din septembrie: reguli simplificate, pe trei niveluri. Sunt 10 zile de trecere de la un nivel la altul
Nimic nu se face fără profesori – scrisoare către toți profesorii din preuniversitar, trimisă de noul ministru al Educației, în Franța

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studenții critică dur noile reguli de evaluare a studiilor doctorale: Este alarmant că dispar experții internaționali, metodologia periclitează suplimentar credibilitatea universităților

Noile reguli de evaluare a studiilor doctorale, stabilite de Ecaterina Andronescu și publicate ieri în Monitorul Oficial, pun “în pericol întreg procesul de evaluare”, “periclitează suplimentar credibilitatea” universităților și aduc riscul…
Vezi articolul

Mai multe organizații ale elevilor și Federaţia Părinţilor şi Aparţinătorilor Legali cer Guvernului să nu aprobe ordonanța de urgență privind alocația “forfetară” pentru transport: “Ordonanța prevede decontarea transportului parțial, nu gratuitate”

Asociaţia Elevilor din Constanţa, Asociaţia Elevilor din Bacău, Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov, Asociaţia Elevilor din Maramureş, Asociaţia Vâlceană a Elevilor, Asociația Elevilor din Timiș și Federația Părinților și…
Vezi articolul

Plângere penală după anularea sesizărilor de plagiat în cazul premierului Nicolae Ciucă, depusă de Comunitatea Declic. Organizația cere verificarea modului în care dosarul a ajuns la judecătorul Marius Iosif, numit anterior în mai multe funcții publice de PNL

Comunitatea Declic, care derulează diferite campanii sociale, anunță într-un comunicat că depune joi plângere penală la DIICOT, cerând investigarea modului în care au fost anulate sesizările de plagiat în cazul…
Vezi articolul

„Caz particular“ la Universitatea din Craiova. Rectorul Cezar Spînu nu ar fi avut bază legală să candideze pentru un nou mandat în alegerile din 14 decembrie, pe care le-a câștigat, acuză unul dintre ceilalți candidați

Posibilitatea rectorului de până acum al Universității din Craiova (UCV), Cezar Spînu, de a candida pentru un nou mandat – pe care acesta l-a și câștigat în alegeri desfășurate săptămâna…
Vezi articolul