VIDEO Cum devii profesor în Franța, în 30 de minute: Îți trebuie minimum o diplomă de licență, susții interviu cu inspectori și ești instruit câteva săptămâni până în septembrie / Criza de cadre didactice este mare, iar participanții la concursul de titularizare sunt nemulțumiți

5.453 de vizualizări
Foto: © Opolja | Dreamstime.com
De o lună și câteva săptămâni încoace, în Franța, Ministerul Educației organizează sesiuni de recrutare de profesori, în contextul unei crize de personal didactic, adâncită de criza pandemică în care multe ore nu au fost ținute sau recuperate, în școlile din Republică. Potrivit FranceInfo, metoda se numește “job dating” și presupune o lejeră intrare în sistemul de învățământ preuniversitar, acolo unde este deficit de cadre didactice.

În Franța, Academiile Regionale sunt cele care coordonează concursurile de angajare pentru profesori și cele care se ocupă de formarea și monitorizarea parcursului didactic al acestora.

Așa cum relatează L’etudiant.fr, la Versailles și Amiens, autoritățile locale organizează așa numitele job datings. Minimum trei ani de studii superioare, un interviu de 30 de minute cu inspectori din Educația Națională și consilieri educaționali, iar voluntarii sunt puși să se ocupe de una sau mai multe clase la începutul anului școlar, cu o săptămână de pregătire în prealabil și sprijin pe tot parcursul anului.

Astfel, în zona Versailles, posturile oferite prin intermediul Pôle Emploi – un echivalent al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă de la noi – persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă au fost ocupate foarte repede, mai scrie aceeași publicație.

În videoclipul de mai jos, o candidată este o profesoară de franceză din Ucraina care spune că a venit în Franța pe 5 martie ca refugiat. Ea consideră că metoda funcționează și că, în acest caz, este avantajată, pentru a-și continua cariera didactică.

Metoda îngrijorează sindicatele

La Strasbourg (Bas-Rhin), lipsesc 130 de profesori de limba germană. Prima selecție se bazează pe cunoașterea limbii. Mii de posturi ar putea fi vacante la începutul noului an școlar pentru toate materiile, în întreaga țară. Metoda de recrutare, fără formare, îngrijorează sindicatele. “A preda este ceva ce se învață. Trebuie să fii pregătit pentru a preda. Iar job dating-ul nu se referă deloc la asta, oamenii care vor fi recrutați vor fi puși în clasă doar așa”, a declarat Géraldine Delay, secretar departamental al unei federații sindicale importante, conform FranceInfo.

  • Amintim că Senatul francez, la începutul lunii iunie 2022, a publicat un amplu raport în contextul în care autoritățile au observat că din ce în ce mai puțini tineri doresc să intre în sistemul educațional. Temele raportului au fost de ce nu mai este atractivă meseria de profesor și ce pot face oficialii francezi să redreseze situația. Documentul analizat de EduPedu.ro compară situația Republicii cu țări precum Germania și Portugalia, iar una dintre concluziile raportului este că măririle salariale, cerute de sindicate, nu sunt suficiente pentru a îmbunătăți resursele umane din școli și modul de angajare a cadrelor didactice.
Cei care se înscriu la concursul de titularizare sunt nemulțumiți

Sindicatele profesorilor și studenții viitori profesori nu apreciază această invoație. “Acest tip de operațiune contribuie la crearea unei false imagini a profesiei de profesor”, spune Lili, 25 de ani, care se pregătește pentru Capes de lettres [n. red. examen de certificare pentru cei care vor să predea limbi străine – sursa] în Champagne-Ardenne.

“Îmi pun viața ‘pe pauză’ pentru a mă pregăti pentru un examen dificil, așa că mi se pare foarte iritant să văd că oamenii pot intra atât de ușor în această profesie”, spune Margot, în vârstă de 24 de ani, care se pregătește pentru certificatul-agregat de istorie și geografie [n. red. atestare pentru cei care vor să predea istorie-geografie, în Franța], în departamentul Isère.

“Imaginea pe care acest lucru o dă profesiei este catastrofală”, adaugă Antoine, 25 de ani, aflat în primul an de MEEF [n. red. universitate specializată în științele educației] la Grenoble. “Unii se pot descurca foarte bine, dar mulți se vor opri probabil foarte repede când vor descoperi cum este să gestionezi o clasă de 30 de elevi”.

Foto: © Opolja | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

13 ateliere practice pentru profesorii de la școlile de stat, organizate gratuit de profesorii unei școli private. Cum să te conectezi cu elevii, cum să comunici cu părinții, cum să te relaxezi

De miercuri 6 mai până pe 20 mai, profesorii școlii Avenor College organizează 13 ateliere practice destinate profesorilor de la școlile publice, anunță instituția într-un comunicat trimis Edupedu.ro. Profesorii vor…
Vezi articolul

VIDEO Director de viitor – conferință cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: Peste 80% de posturi – ocupate în concursul de directori de școală / Vom propune în viitoarea lege a învățământului preuniversitar introducerea postului de director administrativ

Concursul de directori s-a încheiat și este momentul să aflăm ce vor face cei peste 8 mii de directori care au fost admiși, dar mai ales ce vor face autoritățile…
Vezi articolul