Protocolul sanitar pentru școlile din Franța, valabil din septembrie: reguli simplificate, pe trei niveluri. Sunt 10 zile de trecere de la un nivel la altul

599 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Pe trei niveluri se va acționa în școlile din Franța, din septembrie, în contextul pandemiei de Covid-19, după cum informează publicația FranceInfo. Ministerul Educației din Franța lasă prevederile din protocol să se alinieze realității epidemice din Republică, fapt salutat de sindicatele profesorilor francezi, mai scrie sursa citată.

Ministerul a prezentat protocolul marți, 12 iulie, reprezentanților cadrelor didactice. Instituția a găsit de cuviință trei niveluri de măsuri care pot fi activate în funcție de contextul general al pandemiei în țară (natura variantelor de SARS-CoV-2, situația din spitale etc.).

  • Este prevăzută și o perioadă de zece zile pentru trecerea de la un nivel la altul, în colaborare cu autoritățile sanitare, au precizat sindicate din Hexagon pentru FranceInfo. Masca nu este prevăzută ca obligatorie, dar în funcție de nivel intră ca recomandare și ca modalitate de limitare a răspândirii virusului.

Amintim că EduPedu.ro a scris pe 4 iulie despre cum Franța pregătea încă de atunci începutul de an școlar din 1 septembrie. Sunt schimbări la grădiniță, fonduri descentralizate pentru formarea personalizată a profesorilor și reforme în liceele tehnologice pentru apropierea de realitatea socio-economică (pe larg, aici).

Care sunt nivelurile din protocolul pentru septembrie 2022

Nivelul 1 presupune “o vigilență moderată, reamintirea și încurajarea gesturilor de distanțare și limitarea grupărilor mari”. Nivelul 2 este echivalent cu o vigilență sporită, consolidarea gesturilor de protecție-distanțare, adaptarea metodelor la orele de educație fizică și sport, notează Ouest-france.fr. În ceea ce privește nivelul 3, acesta echivalează cu o evoluție foarte nefavorabilă, cu circuite de primire în licee și întărirea măsurilor de restricție (activități fizice și sportive limitate).

În ceea ce privește purtarea măștilor în școli, se vor aplica aceleași reguli ca și pentru populația generală în spațiul public. În mod similar, depistarea contactelor se va face în conformitate cu directivele pentru populația generală. Elevii pozitivi vor fi izolați, dar cazurile de contact nu vor fi izolate și nu vor mai fi testate, mai scrie FranceInfo.

La nivelurile de alertă 1 și 2, cursurile se vor desfășura față în față, fie că este vorba de școala primară, gimnaziu sau liceu. Dar la nivelul 3, sistemul hibrid va fi regula în liceu. Elevii de liceu vor avea atât cursuri față în față, cât și cursuri la distanță, în funcție de contextul local de sănătate.

Regulile pentru activitățile fizice și sportive în aer liber au fost simplificate, mai remarcă aceeași publicație: “Acestea pot avea loc în mod normal, indiferent de nivelul de alertă. Pentru activitățile de interior, va trebui să se respecte o distanță adaptată la practica sportivă în interior, începând cu nivelul 2. La nivelul 3, doar activitățile de intensitate scăzută compatibile cu purtarea unei măști vor fi permise în interior, cu reguli de distanță”.

Ce spun profesorii. Aceștia apreciază flexibilitatea protocolului, față de situațiile din ianuarie

Guislaine David, purtător de cuvânt al unuia din cel mai importante sindicate, declară pentru publicația franceză citată că “nu vom putea să decidem un nivel al protocolului și să-l implementăm a doua zi în școli, [acum] vom avea zece zile pentru a ne adapta, ceea ce am cerut întotdeauna”. În lunile anterioare, sindicatele profesorilor au deplâns “anunțurile din presă cu punerea în aplicare a doua zi”, își amintește reprezentantul. EduPedu.ro a documentat în ianuarie 2022 nemulțumirile profesorilor din Franța față de regulile sanitare de la acea vreme – detalii aici.

“Și asta a cauzat o serie de probleme, în special în ianuarie anul trecut”, își amintește aceasta. Tot ea constată că sarcinile administrative pentru echipele de profesori și pentru directori nu mai sunt atât de dificile, “în comparație cu ceea ce am experimentat până acum“. Decizia despre cum va începe școala concret pe 1 septembrie va fi hotărâtă în august, însă sindicaliștii sunt de părere că se va opta pentru nivelul 1 din protocol.

Foto: © JaviindyDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește pe aceeași temă și:
Franța pregătește încă de acum începutul de an școlar din 1 septembrie. Schimbări la grădiniță, fonduri descentralizate pentru formarea personalizată a profesorilor și reforme în liceele tehnologice pentru apropierea de realitatea socio-economică, printre măsuri
Nimic nu se face fără profesori – scrisoare către toți profesorii din preuniversitar, trimisă de noul ministru al Educației, în Franța
VIDEO Cum devii profesor în Franța, în 30 de minute: Îți trebuie minimum o diplomă de licență, susții interviu cu inspectori și ești instruit câteva săptămâni până în septembrie / Criza de cadre didactice este mare, iar participanții la concursul de titularizare sunt nemulțumiți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Alianța Studenților s-a adresat Avocatul Poporului în legătură cu eliminarea gratuităților la transportul feroviar și afirmă că e necesară sesizarea Curții Constituționale

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a transmis, luni, către Avocatul Poporului un memoriu prin care cere sesizarea Curții Constituționale în privința ordonanței de urgență ce elimină accesul…
Vezi articolul

Cîmpeanu, apostrofat de Ciucă după ce a spus că nu e nicio legătură între calitatea educației și toaleta din curtea școlii: Aceste toalete nu trebuie să mai existe în România anului 2024. Mi se pare absolut incredibil

Grupurile sanitare din curtea școlii nu trebuie să mai existe în România anului 2024, a declarat premierul Nicolae Ciucă. Acesta a spus că i-a atras atenția ministrului Cîmpeanu pentru declarația…
Vezi articolul

PROIECT Din toamnă, copiii de clasele primare ar trebui să știe să salveze poze, informații, adrese web pe dispozitive portabile, cu sprijinul adultului, conform cadrului de competențe digitale

Din anul școlar 2024-2025, elevii de clasele primare ar trebui să știe să salveze poze, informații, adrese web pe dispozitive portabile, cu sprijinul adultului, potrivit unui proiect pus în consultare…
Vezi articolul