Curtea de Apel Constanța sesizează Curtea Constituțională pe tema ordonanței 159/2022 cu transportul elevilor navetiști, într-un proces deschis de Asociația Elevilor din Constanța / Instanța arată în încheiere că decontul navetei poate fi discriminatoriu față de elevii care au gratuitate

Foto: Octav Ganea / INQUAM Photos

Asociația Elevilor din Constanța se va judeca din nou cu Ministerul Educației la Curtea Constituțională, pe subiectul transportului elevilor navetiști, după ce a fost admisă cererea acestora de către Curtea de Apel Constanța, potrivit unui comunicat al organizației. În încheierea instanței, consultată de Edupedu.ro, Curtea de Apel Constanța arată că a admis cererea de sesizare a excepției de neconstituționalitate și pentru că stabilirea unui decont sau a sumelor forfetare, prin OUG 159/2022, pot fi discriminatorii pentru respectarea dreptului fundamental la educației al tuturor elevilor.

Potrivit estimărilor făcute de Ministerul Educației, aproape 200 de mii de elevi din România fac naveta în anul școlar 2022-2023.

Vineri, 24 martie a.c., Curtea de Apel Constanța s-a pronunțat în dosarul dintre Asociația Elevilor din Constanța și Ministerul Educației asupra ordinului de ministru ce reglementează sumele forfetare. Instanța a admis ridicarea unei excepții la Curtea Constituțională asupra OUG nr. 159/2022, ordonanță ce a blocat gratuitatea elevilor la transportul județean.

Pe 12 aprilie dosarul a ajuns la Curtea Constituțională, conform site-ului instituției.

Foto: captura ccr.ro

Amintim că OUG nr. 159/2022 a fost adoptată anterior pronunțării CCR pe altă ordonanță cu text aproape identic, în scopul blocării efectelor deciziei Curții, anume reintroducerea gratuității elevilor la transport. Ordonanța a fost adoptată în ciuda semnalelor venite din partea organizațiilor de elevi din țară, cu o săptămână înainte de pronunțarea CCR. CCR a decis pe 31 ianuarie 2023 că OUG 50/2021 este neconstituțională.

În urma cazului Caracal, Parlamentul a adoptat Legea nr. 226/2020, prin care a prevăzut gratuitatea elevilor la transport. Aceasta nu a fost niciodată aplicată, iar în vara anului 2021, fostul ministru Sorin Cîmpeanu a promovat OUG nr. 50/2021, prin care gratuitatea a fost tăiată și înlocuită cu decont.

Asociații de elevi, operatori de transport și Avocatul Poporului au ridicat excepții de neconstituționalitate asupra OUG, iar aceasta a fost declarată ca neconstituțională anul trecut. Deși OUG nr. 50/2021 încă se afla pe circuitul legislativ, Guvernul a adoptat o nouă ordonanță de urgență bazată pe decont și pe „alocații forfetare”.

Amintim că pe 17 noiembrie a fost publicată în Monitorul Oficial o nouă Ordonanță de Urgență pentru decontarea navetei elevilor, nr. 159, care modifică și completează art. 84 din Legea educației naționale nr. 1/2011. Aceasta prevede că elevii care merg la școală într-o altă localitate vor primi o sumă forfetară pentru cheltuielile de transport, în funcție de distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați. 

În întâmpinarea Curții de Apel Constanța, instanța care a decis să accepte sesizarea Curții Constituționale a României, aceasta arată că „Legiuitorul nu a stabilit o distincţie în cadrul categoriei de persoane protejate, astfel că, teoretic, toţi elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport, conform art. 81 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, aşadar, în lipsa certitudinii referitoare la existenţa unor servicii publice de transport pentru elevii care nu domiciliază în localitatea de domiciliu, aceştia ar putea beneficia de o decontare parţială, situaţie în care elevii ar putea fi trataţi diderit în privinţa realizării aceloraşi drepturi fundamentale şi ar putea constitui în sine o cauză de discriminare.”

De precizat, elevii din Asociația Elevilor din Constanța și din asociații ale elevilor partenere au atras atenția în mai multe rânduri că nu se respectă Legea 226/2020 care prevedea gratuitate la transport pentru toți elevii, și nu decont.

Exit mobile version