Daniel David: Grevele se fac să genereze probleme, altfel nu poți mobiliza autoritățile să te asculte, iar greva din învățământ este făcută în acest scop, depinde de înțelepciunea autorităților cum detensionează situația. Acum e o chestiune care ține de psihologie

Daniel David / Foto: UBB

Daniel David / Foto: UBB

Daniel David, profesor de psihologie clinică și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a spus referindu-se la greva generală din învățământ: “Grevele se fac să genereze probleme, dacă greva nu generează probleme, nu poți mobiliza autoritățile să te asculte să-ți dea ceea ce ceri. Greva este făcută în acest scop, depinde de înțelepciunea autorităților cum detensionează situația”, a spus David la Digi24.

Daniel David a spus despre greva generală din educație, declanșată pe 22 mai, că “dacă greva nu generează probleme, nu poți mobiliza autoritățile să te asculte să-ți dea ceea ce ceri”. El a mai subliniat și că este deja o chestiune de psihologie.

“Grevele se fac să genereze probleme. Dacă greva nu generează probleme, nu poți mobiliza autoritățile să te asculte să-ți dea ceea ce ceri. Acum, sigur că, repet, greva este făcută în acest scop, depinde de înțelepciunea autorităților cum detensionează situația. Și că repet, aici deja mi se pare o chestie de orgoliu și de o lipsă de de de încredere care pot fi depășit. Aici e o chestie de psihologie, deja”, a spus Daniel David.

Informații de context

Guvernul a adoptat forțat pe 1 Iunie o ordonanță de urgență privind majorarea salarială pe care profesorii au respins-o prin referendum. Premierul Ciucă a anunțat înainte de ședința de Guvern că de Ziua Copilului salarizarea profesorilor se va schimba „radical”, acordând o majorare cu 585 de lei pentru profesori și 250 lei pentru nedidactic. Șeful executivului nu a spus nicio vorbă despre faptul că profesorii au respins aceste sume.

Greva generală a fost reluată marți, 6 iunie, de profesori din țară, după minivacanța de Rusalii. Ligia Deca a avut marți dimineață o întâlnire neanunțată public cu sindicatele și reprezentanții părinților pentru a discuta despre calendarul examenelor naționale. După discuții, ministra Educației a anunțat că reluarea negocierilor cu sindicatele va avea loc miercuri, 7 iunie, dar că discuțiile se vor axa pe prevederile contractului colectiv de muncă, care include obligațiile și drepturile personalului din învățământ. 

Tot marți, pentru prima dată de la începutul grevei generale, din 22 mai 2023, Ministerul Educației a publicat date statistice despre conflictul de muncă din școli. Instituția a ales să prezinte numărul celor care au ieșit din grevă.

Instituția susține că „în perioada 31 mai – 6 iunie, și-au reluat activitatea aproximativ 15.000 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar, din care aproximativ 10.000 de cadre didactice“, asta deși în perioada respectivă au fost trei zile libere legale și două zile de weekend.

Citește și:
Datele despre câți profesori și angajați din școli nu mai sunt în gevă, prezentate în premieră de Ministerul Educației

UPDATE Guvernul Ciucă, abuz de putere la adresa profesorilor: a adoptat prin OUG majorarea cu 585 de lei pentru profesori și 250 lei pentru nedidactic a salariilor, ofertă respinsă aseară, după care le-a chemat pe sindicate la discuții / Simion Hăncescu, FSLI: „Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii nu cedează”
Exit mobile version