Daniel David: Grevele se fac să genereze probleme, altfel nu poți mobiliza autoritățile să te asculte, iar greva din învățământ este făcută în acest scop, depinde de înțelepciunea autorităților cum detensionează situația. Acum e o chestiune care ține de psihologie

1.822 de vizualizări
Daniel David / Foto: UBB
Daniel David / Foto: UBB
Daniel David, profesor de psihologie clinică și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a spus referindu-se la greva generală din învățământ: “Grevele se fac să genereze probleme, dacă greva nu generează probleme, nu poți mobiliza autoritățile să te asculte să-ți dea ceea ce ceri. Greva este făcută în acest scop, depinde de înțelepciunea autorităților cum detensionează situația”, a spus David la Digi24.

Daniel David a spus despre greva generală din educație, declanșată pe 22 mai, că “dacă greva nu generează probleme, nu poți mobiliza autoritățile să te asculte să-ți dea ceea ce ceri”. El a mai subliniat și că este deja o chestiune de psihologie.

“Grevele se fac să genereze probleme. Dacă greva nu generează probleme, nu poți mobiliza autoritățile să te asculte să-ți dea ceea ce ceri. Acum, sigur că, repet, greva este făcută în acest scop, depinde de înțelepciunea autorităților cum detensionează situația. Și că repet, aici deja mi se pare o chestie de orgoliu și de o lipsă de de de încredere care pot fi depășit. Aici e o chestie de psihologie, deja”, a spus Daniel David.

Informații de context

Guvernul a adoptat forțat pe 1 Iunie o ordonanță de urgență privind majorarea salarială pe care profesorii au respins-o prin referendum. Premierul Ciucă a anunțat înainte de ședința de Guvern că de Ziua Copilului salarizarea profesorilor se va schimba „radical”, acordând o majorare cu 585 de lei pentru profesori și 250 lei pentru nedidactic. Șeful executivului nu a spus nicio vorbă despre faptul că profesorii au respins aceste sume.

Greva generală a fost reluată marți, 6 iunie, de profesori din țară, după minivacanța de Rusalii. Ligia Deca a avut marți dimineață o întâlnire neanunțată public cu sindicatele și reprezentanții părinților pentru a discuta despre calendarul examenelor naționale. După discuții, ministra Educației a anunțat că reluarea negocierilor cu sindicatele va avea loc miercuri, 7 iunie, dar că discuțiile se vor axa pe prevederile contractului colectiv de muncă, care include obligațiile și drepturile personalului din învățământ. 

Tot marți, pentru prima dată de la începutul grevei generale, din 22 mai 2023, Ministerul Educației a publicat date statistice despre conflictul de muncă din școli. Instituția a ales să prezinte numărul celor care au ieșit din grevă.

Instituția susține că „în perioada 31 mai – 6 iunie, și-au reluat activitatea aproximativ 15.000 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar, din care aproximativ 10.000 de cadre didactice“, asta deși în perioada respectivă au fost trei zile libere legale și două zile de weekend.

Citește și:
Datele despre câți profesori și angajați din școli nu mai sunt în gevă, prezentate în premieră de Ministerul Educației

UPDATE Guvernul Ciucă, abuz de putere la adresa profesorilor: a adoptat prin OUG majorarea cu 585 de lei pentru profesori și 250 lei pentru nedidactic a salariilor, ofertă respinsă aseară, după care le-a chemat pe sindicate la discuții / Simion Hăncescu, FSLI: „Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii nu cedează”

8 comments
  1. Suport greva cadrelor didactice. Aș vrea să văd aici, pe site-ul Edupedu, un articol cu istoricul salariilor din învățământ de la Revoluție încoace. Sau măcar când a fost ultima mărire ca să pot actualiza cu rata inflației. S-ar putea ca sindicatele să ceară mai puțini bani decât trebuie.

  2. Hai sa faceti treaba la ubb, fac de psihologie, ca la unele materii sunteti sub ce s-a facut si discutat in liceu, dar vorbiti de performanta… Cei 3P ar trebui sa fie mai sus un pic, cereti putin, aveti putini care vor fi pregatiti…

  3. Sunt întru totul de acord cu acest comentariu; sper să îl citească și profesorii. VĂ SUSȚINEM, nu vă lăsați duși de politicieni și de televiziuni, LUPTAȚI până la capăt!!

  4. Intr-adevar, acum se “joaca” la nivel psihologic.
    Se vehiculeaza cifre pt a intoxica si a face oamenii sa renunte la greva.
    Sunt scoli unde directorii le “explica” profesorilor si celorlalti angajati “ce mult au de pierdut” daca aleg sa continue greva. Ce anume?! Salariul pe perioada grevei …

    De fapt de pierdut au renuntand la greva. Se pierde orice speranta de a (mai) fi tratati vreodata cu stima si demnitate si se pierde posibilitatea de a obtine acele drepturi salariale din care au primit doar “praful de pe toba.”

    Pacat!
    Daca profesorii ar mai rezista cateva zile …acum ar reusi sa obtina ceea ce au asteptat de 25-30 de ani incoace.
    Daca renunta acum …invatamantul se va duce tot mai in jos in urmatorii 15-30 de ani si, o data cu invatamantul, societatea romaneasca va merge doar in picaj.

    Dragi profesori, este dificil, dar. va rog, NU RENUNTATI tocmai acum!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea “George Emil Palade” din Târgu Mureș își va alege rectorul pe bază de concurs public / Rectorul Azamfirei: “Suntem, cred, unici în peisajul universitar românesc”

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș își va alege rectorul, pentru mandatul 2024-2029, pe baza unui concurs public, potrivit opțiunii majorității participanților la…
Vezi articolul

OFICIAL Noul calendar pentru aproape 300 de acte normative care pun în aplicare legile educației. Pentru învățământul superior, ultimul termen este septembrie 2024, în timp ce metodologia pentru Definitivat din învățământul preuniversitar este prevăzută pentru 2027

Calendarul de punere în aplicare a dispozițiilor Legii învățământului superior nr. 199/2023 are ca ultim termen 1 septembrie 2024, în timp ce metodologia pentru Definitivat din calendarul pentru învățământul preuniversitar…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2024, publicate de Ministerul Educației – descarcă modele de teste la Română, Matematică și Limba maternă

Modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2024 au fost publicate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, din subordinea Ministerului Educației. Elevii de clasa a VIII-a, care susțin anul acesta…
Vezi articolul

Csaba Aszalos, președintele CNCD – avertisment cu privire la impactul următoarelor alegeri asupra Legilor educației: Avem un proiect de lege care, dacă va intra în Parlament în acest an electoral, în contextul competiției politice, va fi zdruncinat, ca să mă exprim elegant

“Să lansezi în dezbatere publică și în dezbatere parlamentară un proiect de lege de anvergura unei Legi a educației, într-un an electoral, nu cred că este cea mai bună abordare”,…
Vezi articolul