Csaba Aszalos, președintele CNCD – avertisment cu privire la impactul următoarelor alegeri asupra Legilor educației: Avem un proiect de lege care, dacă va intra în Parlament în acest an electoral, în contextul competiției politice, va fi zdruncinat, ca să mă exprim elegant

299 de vizualizări
Csaba Asztalos / Foto: Facebook.com
“Să lansezi în dezbatere publică și în dezbatere parlamentară un proiect de lege de anvergura unei Legi a educației, într-un an electoral, nu cred că este cea mai bună abordare”, avertizează, într-un interviu acordat PS News, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos. El arată că, în an electoral, opiniile politicienilor “vor fi în funcție de care-cum ar putea să-și mai crească avantajul în sondaje. Și nu asupra interesului public exclusiv, al elevului, al cetățeanului, într-o lege a educației”.

El a atras atenția că România mai are puțin până va intra în anul electoral ce va pregăti alegerile din 2024, iar într-un an electoral “totul se interpretează într-un context electoral mai accentuat (…) Probabilitatea să identifici o soluție sau soluțiile cele mai bune pentru o lege a educației sunt afectate de aceste abordări electorale”.

Drept urmare, Csaba Asztalos crede că “noi suntem acum cu un proiect de lege care, dacă va intra în Parlament în acest an electoral, în contextul competiției politice, va fi zdruncinat, ca să mă exprim elegant. Aș fi curios cum intră și cum iese din Parlament”.

Declarații detaliate (de la minutul 11:00 în interviul video):

Csaba Asztalos: Noi de fapt suntem în an electoral. Peste un an și puțin, în iunie, noi vom avea alegeri europarlamentare. Asta dacă nu vom avea anticipate, dar nu am prea avut anticipate în România. Să lansezi în dezbatere publică și în dezbatere parlamentară un proiect de lege de anvergura unei Legi a educației, într-un an electoral, nu cred că este cea mai bună abordare. Pentru că totul se interpretează într-un context electoral mai accentuat – politic se interpretează tot timpul. Și atunci probabilitatea să identifici o soluție sau soluțiile cele mai bune pentru o lege a educației sunt afectate de aceste abordări electorale. Și totul este prin prisma alegerilor, prin prisma sondajelor, prin prisma prejudecăților care există la nivelul votanților. Politicianul sau experții sau consultanții politici măsoară și opiniile vor fi în funcție de care-cum ar putea să-și mai crească avantajul în sondaje. Și nu asupra interesului public exclusiv, al elevului, al cetățeanului, într-o lege a educației. 

Rep.: Spuneți că nu era tocmai momentul, acum, pentru o schimbare în sistemul de educație?

Csaba Asztalos: Schimbarea era necesară de mult în educație. Dar, uitați, în 2011 noi am adoptat o lege a educației și am adoptat această lege a educației prin asumarea răspunderii guvernului în fața Parlamentului. Deci nu am avut o dezbatere parlamentară. Nici nu cred că s-a răcit legea și a fost publicată în Monitorul Oficial – Legea Funeriu – că au urmat valuri de legi de modificare. Sute de modificări care au făcut praf acea lege care, dacă se implementa, era o premisă bună pentru societatea noastră. Dar nu s-a întâmplat. Or, noi suntem acum cu un proiect de lege care, dacă va intra în Parlament în acest an electoral, în contextul competiției politice, va fi zdruncinat, ca să mă exprim elegant. Aș fi curios cum intră și cum iese din Parlament.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Modificările pentru Bacalaureat -Când au loc detașarea la cerere și detașarea în interesul învățământului

Lipsa unei reforme a carierei didactice și a formării profesionale continue din PNRR, remarcată de Camera de Comerț Americană în România, AmCham: O reformă este necesară și pentru a încuraja atragerea talentelor în sistemul de învățământ

„O reformă a carierei didactice este necesară și pentru a încuraja atragerea talentelor în sistemul de învățământ din România”, dar „remarcăm, din nefericire, lipsa unei reforme a carierei didactice și…
Vezi articolul