Ligia Deca: Cred că există toată disponibilitatea Guvernului de a continua discuțiile, la Ministerul Muncii pe legea salarizării, la Ministerul Educației pe contractul colectiv de muncă

3.360 de vizualizări
Foto: gov.ro
„Mâine, discuțiile se vor axa pe prevederile contractului colectiv de muncă, care include obligațiile și drepturile personalului din învățământ. Aici ne referim, de exemplu, la facilități pentru profesia didactică”, a declarat Ministrul Educației, într-o intervenție telefonică la Digi24. Ligia Deca a precizat că „există toată disponibilitatea Guvernului pentru a continua discuțiile în diferite cadre, cu Ministerul Muncii pe legea salarizării, cu Ministerul Educației, pe tot ceea ce ține de reforme, legislația secundară pentru legile educației și contractul colectiv de muncă, în așa fel încât tot ceea ce dumnealor ridică să fie soluționat într-un interval rezonabil”.

Întrebată de ce a fost scoasă prevederea despre salarizare din legile educației, Ligia Deca a declarat că „au existat avize din partea Ministerului Muncii și Ministerului Finanțelor care au specificat faptul că având în vedere că există o lege a salarizării unitare, prevederi care vizează un anumit sector nu se pot afla în legile speciale. Grila sectorului educațional trebuie să se regăsească în legea salarizării, care se află în proces de elaborare chiar în acest moment la Ministerul Muncii, viitoarea lege a salarizării”.

Rep.: Există niște informații că până vineri ar putea să se termine această grevă. Vă auzeam și pe dumneavoastră vorbind despre procentul de profesori care au renunțat. Dacă mergem sub 50%, de exemplu, ce se întâmplă procedural? Sperați că această ordonanță să-i convingă pe cât mai mulți în zilele următoare să se întoarcă în clase, chiar dacă liderii dau alt semnal? 

Ligia Deca: Noi am primit din teritoriu un calcul pe fiecare funcție și grad didactic vizavi de ce înseamnă ca impact, ca sume în salarii, prevederile ordonanței. Deasemenea, lucrăm de aproape cu inspectorii școlari, cu directorii, în așa fel încât informația să ajungă cât mai curat la tot personalul din învățământ. Consider că profesorii sunt natural aproape de elevi și vor fi alături de ei și în ceea ce privește susținerea examenelor naționale și încheierea situației școlare. Cred că există toată disponibilitatea Guvernului pentru a continua discuțiile în diferite cadre, cu Ministerul Muncii pe legea salarizării, cu Ministerul Educației, pe tot ceea ce ține de reforme, legislația secundară pentru legile educației și contractul colectiv de muncă, în așa fel încât tot ceea ce dumnealor ridică să fie soluționat într-un interval rezonabil. 

Rep.: Ce le mai spuneți mâine liderilor de sindicat care vin din nou la minister? Sperați că mai obțineți ceva de la coaliția de guvernare? Mă gândesc că sunteți un mesager între liderii coaliției și liderii de sindicat.

Ligia Deca: Mâine, discuțiile se vor axa pe prevederile contractului colectiv de muncă, care include obligațiile și drepturile personalului din învățământ. Aici ne referim, de exemplu, la facilități pentru profesia didactică, de exemplu, accesul la materiale necesare pentru procesul didactic, tablete, laptopuri. Vorbim despre concedii de odihnă pentru acest sector. Vorbim despre drepturi suplimentare, din nou, care se circumscriu specificului activității educaționale. Continuăm discuția în acest formă. Mai avem foarte puține elemente, majoritate elementelor au fost deja agreate înainte de declanșarea protestului și sperăm să finalizăm și acest document care aduce din nou un grup de elemente pozitive pentru cadrele didactice. 

Rep.: Doamna Ministru de ce a fost scoasă prevederea despre salarizare din legile educației? 

Ligia Deca: În momentul avizării interministeriale au existat avize din partea Ministerului Muncii și Ministerului Finanțelor care au specificat faptul că având în vedere că există o lege a salarizării unitare, prevederi care vizează un anumit sector nu se pot afla în legile speciale. Este o chestiune juridică. Grila sectorului educațional se află în legea salarizării publice și atunci, practic, acest principiu, împreună cu întreaga grilă, trebuie să se regăsească în legea salarizării, care se află în proces de elaborare chiar în acest moment la Ministerul Muncii, viitoarea lege a salarizării.

Citește și:
BREAKING Ligia Deca: 60% dintre profesori sunt încă în grevă / Reluarea negocierilor cu sindicatele va avea loc marți
O nouă zi de grevă generală în școli. Sunt anunțate proteste ale profesorilor în mai multe județe
E nevoie de o lege unică a salarizării “care să nu fie ciuruită a doua zi după ce a fost publicată în Monitorul Oficial”, așa cum s-a întâmplat cu măsurile care au dus la actuala grevă din educație – președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării
Ministerul Educației calculează participarea la grevă pe baza discuțiilor informale ale profesorilor pe grupurile de WhatsApp, potrivit secretarului de stat Florian Lixandru. Acesta folosește manipulator informațiile ca să anunțe că „o parte dintre profesori ar ieși din grevă”

12 comments
 1. ca sa va dea voua bani in plus trebuie sa ia de la altii, daca nu va ajung banii luati-va joburi in plus sau duceti-va la privat , 8 ore pe zi leafa minima.

  1. Dacă acei alții de la care s-ar lua banii ar fi cei de prin agențiile alea care nu fac nimic, cei ci cu 10.000 de euro minim, v-ar deranja, vi s-ar părea nedrept?

  2. Are de unde taia, stai linistit. Se cheltuie o gramada de bani aiurea.
   Si nu ne da nimic ” in plus”… salariile noastre sunt ramase la nivelul anului 2019. O crestere de 35,% abia acopera inflatia de atunci pana acum . Iar cei din privat sa mai inchida gura, ca niciunul nu mai aveti acelasi salariu ca in 2019! Aveti unul semnificativ mai mare.

 2. Exact, greva continua !
  Trista asta arunca procentele alea slabe ( realitatea este alta, de ex. Suceava are 98%) pentru a mai înmuia câțiva debutanți, dar nu pricepe ca lumea oricum are deja salarii mizere, mai rău de atât nu se poate.

  Așa ca încercările lor de oprire a grevei sunt zadarnice, împreuna suntem puternici !

 3. Tanti ministru, ce nu intelegi matale este ca tu trebuie sa te lupti pentru educatie ca nu esti pusa acolo sa te comporti ca o marioneta. Intri peste ministrul muncii si peste ministrul de finante si te bati pentru domeniul tau , care culmea, este “recunoscut” de catre toti analfabetii de politruci ca fiind unul de maxima importanta. Oricum, ne este clar cam cat de competenta esti si ne este clar si cu actualii guvernanti cam cat de patrioti si interesati de viitorul natiunii sunt.

 4. Discuții fără soluții! Se mimează negocierea, se aruncă aceeași pastilă de fiecare dată. Au senzația că stau de vorbă cu niște săraci cu duhul care pot fi manipulați și duși cu preșul. Acum mai suferă și de “scenarită”, fac scenarii. Revolta e în creștere.

 5. Aici ne referim, de exemplu, la facilități pentru profesia didactică, de exemplu, accesul la materiale necesare pentru procesul didactic, tablete, laptopuri. Vorbim despre concedii de odihnă pentru acest sector.

  Tanti, lumea vrea bani, ratele, creditele, facturile și utilitățile nu se plătesc în tablete și laptopuri, CI CU BANI! BANI! și nu cu câteva procente aruncate pe 100 de ani până îi dai pe toți!

  Greva continuă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Diversitatea să nu mai fie definită în proiectul legii învățământului, iar profesorii să nu mai fie obligați să o promoveze, îi cer Ligiei Deca reprezentanții cultelor religioase, la inițiativa Patriarhiei ortodoxe. Acestea mai solicită ca sintagma „orientare sexuală” să fie ștearsă din document

Cultele religioase cer ministrei Educației, Ligia Deca, să elimine definiția „diversității” din proiectul legii învățământului preuniversitar, potrivit unei scrisori consultate de Edupedu.ro, semnate de 13 reprezentanți ai bisericilor recunoscute de…
Vezi articolul

EXCLUSIV Educația ar putea avea peste un miliard de euro alocat prin Planul de Reziliență și Redresare, discutat la Cotroceni. Pe ce vrea Guvernul să cheltuiască fondurile de urgență de la Comisia Europeană

Educația ar putea avea peste un miliard de euro alocat prin Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR), potrivit documentului în lucru obținut de Edupedu.ro, document discutat azi la Cotroceni…
Vezi articolul

Comisia Europeană: România a contractat doar 30% din cele 1,25 miliarde de euro disponibile prin fonduri europene pentru Educaţie, în condiţiile în care suntem în ultimul an al exerciţiului financiar actual

Pentru perioada de finanţare 2014-2020 România a reuşit să contracteze mai puţin de o treime din fondurile europene disponibile pentru îmbunătăţirea Educaţiei, potrivit unei prezentări de la lansarea setului de…
Vezi articolul

Sondaj World Vision România: Unul din 4 copii care a participat la un chestionar a spus că a fost amenințat cu bătaia pe rețelele sociale / Copiii fac provocări (challenge-uri) pe TikTok pentru popularitate şi ca să nu fie respinşi de prietenii lor

Unu din 10 elevi care au răspuns unui chestionar al Fundației World Vision România arată că este jignit, zilnic sau de cel puţin două ori pe săptămână, în mediul online,…
Vezi articolul