Dezbaterile de formă pe legile educației, expuse chiar de ministrul Cîmpeanu. Doar puțin peste 50 de propuneri din cele aproape 1.500 înregistrate în perioada de consultare ar fi fost posibil desprinse în timpul celor 75 de întâlniri din calendarul prezentat de oficial

Foto: Ministerul Educației

Ministerul Educației a înregistrat în total, până pe 25 august, în urma perioadei de consultări publice pe proiectele de legi ale educației, 1.486 de seturi de propuneri de schimbare a legii, ce reunesc peste 9.000 de amendamente, a anunțat ministrul Sorin Cîmpeanu în conferința de presă de joi. Dar, în momentul în care a precizat cum s-au înregistrat aceste seturi de propuneri, el nu a menționat în niciun fel cele 75 de evenimente pe care instituția spune că le-a organizat în perioada de consultări. Iar un calcul pe baza cifrelor furnizate în privința modalităților de înregistrare arată că, în baza dezbaterilor, ar fi putut fi înregistrate cel mult câteva zeci de seturi de propuneri ca rezultat direct al discuțiilor, considerabil mai puține decât totalul evenimentelor menționate.

Astfel, în conferința de presă, ministrul a precizat că seturile de propuneri au fost înregistrate pe trei căi: pe adresa de e-mail dedicată (vasta majoritate), câteva zeci prin registratură, și tot câteva zeci prin înregistrare la cabinet ministru. El a furnizat aceste date în momentul în care a fost întrebat de Edupedu.ro despre înregistrarea scrisorii deschise semnate de 100 de intelectuali, lăsând de înțeles că aceasta a fost înregistrată la cabinet ministru.

Cum a spus ministrul că s-au înregistrat, la minister, propunerile de schimbare a legii – cele trei căi oficiale:

“Diferența”, adică seturile înregistrate direct la cabinetul ministrului, ar însemna 55 de seturi propuneri. Unul dintre ele este, din declarațiile ministrului, scrisoarea deschisă, însemnând că rămân 54 de seturi de propuneri printre care la cabinet ar fi putut să se fi înregistrat și schimbări cerute în dezbaterile publice, așa cum s-a întâmplat și cu scrisoarea deschisă.

Acest total de 54 de seturi reprezintă 3,6% din totalul de 1.486 seturi de propuneri. Dacă, calculând în baza extremelor, toate ar fi fost înregistrate în baza măsurilor propuse în cadrul evenimentelor organizate, ar însemna că, în cadrul celor 75 de conferințe și întâlniri, s-ar fi înregistrat în medie 0,72 seturi de propuneri / eveniment.

Dezbaterile au fost deschise oficial în data de 13 iulie și s-au încheiat în data de 24 august. Potrivit ministrului Cîmpeanu, au fost “43 de zile de dezbateri, 75 de acțiuni organizate în aceste 43 de zile”.

Datele oferite de ministru, în conferința de presă, privind totalul seturilor de propuneri și al amendamentelor:

Cele 75 de evenimente organizate în 43 de zile de consultări publice au inclus:
Citește și:
Cazul Forumului Educației de la Iași: Cum a bifat ministrul Cîmpeanu, pe linie de partid, două “dezbateri” din ținta de 50 prin care urmărește să legitimeze, ca amplă “consultare publică”, proiectele de legi ale educației
Emisiunea TVR în care a fost întrebat “cum să facem ca plagiatele să nu mai poată fi folosite în scopuri politice, cum s-a întâmplat în cazul domnului premier Ciucă?” – contorizată de ministrul Cîmpeanu drept una dintre dezbaterile pentru legile educației
Exit mobile version