Directorul interimar al Institutului de Fizică Nucleară i-a desfăcut contractul de muncă lui Nicolae Zamfir, directorul laserului de la Măgurele. Decizia – după ce instanța a respins revocarea lui Zamfir de la conducerea Fizicii Nucleare

Nicolae Zamfir / Foto: Facebook ELI-NP

Nicolae Mărginean, numit la conducerea Institutului Național de Fizică Nucleară în august de ministrul Educației, i-a desfăcut contractul de muncă lui Nicolae Zamfir, directorul proiectului european laserul de la Măgurele. Contactat de Edupedu.ro, Mărginean spune că “poți să rămâi după îndeplinerea condițiilor de pensionare maximum 3 ani în aceeași funcție, s-au terminat cei 3 ani”. Decizia vine, însă, după ce Tribunalul București a suspendat ordinul prin care același ministru al Educației l-a revocat pe Zamfir din funcția de director al Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH). În tot acest timp, ministerul condus de Monica Anisie a refuzat să răspundă la întrebarea: cine este în prezent directorul Institutului de Fizică Nucleară, Zamfir sau Mărginean?

Nicolae Mărginean, numit în august de ministrul Monica Anisie director interimar al Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” (IFIN-HH) și care nu a primit o decizie contrară din partea ministrului după decizia Tribunalului București, i-a desfăcut contractul de muncă lui Nicolae Zamfir prin două decizii semnate ieri, 10 decembrie 2020. 

Prin aceste hotărâri, “se constată încetarea de drept a Contractului individual de muncă (…) al domnului Nicolae Victor Zamfir, salariat în cadrul IFIN-HH, în funcția de Cercetător Științific grad I, în condițiile îndeplinirii cumulative, la data de 25.03.2017, de către acesta, a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare”, precum și încetarea contractului pentru funcția de director în cadrul Proiectului ELI-NP. 

Contactat de Edupedu.ro, Nicolae Mărginean – al cărui statut la IFIN-HH nu a fost clarificat de Ministerul Educației, după decizia Tribunalului București de a suspenda revocarea lui Zamfir de la conducerea aceluiași IFIN-HH – a declarat că “este o prevedere legală normală în codul muncii și în legea 319/2003, este încetare de drepturi. Pur și simplu se constată, nimic altceva. Asta nu îi închide ușa, dacă vrea să continue pe partea științifică a proiectului, e binevenit. În locul dumnealui va fi dl Călin Ur, actualul director tehnic al ELI-NP, deci nu se schimbă practic nimic. Este cel mai important proiect de investiții de cercetare din țara asta, o să fie sprijinit de mine plenar, că ăsta mi-e rolul”. 

“Poți să rămâi după îndeplinerea condițiilor de pensionare maximum 3 ani în aceeași funcție, s-au terminat cei 3 ani. Aici e vorba de contracte noi de muncă. Dacă vrea să continue să lucreze în IFIN, cu dragă inimă”, a continuat Mărginean. 

De cealaltă parte, Nicolae Zamfir a declarat pentru Edupedu.ro că “funcția de director de proiect nu este condiționată de vârstă. În orice proiect, fie că este vorba despre unul de cercetare, de implementare a unui proiect pe fonduri structurale, conducerea nu este condiționată de vârstă și de obicei cam toate proiectele sunt duse la bun sfârșit de cei care au fost inițiatorii, de directorii proiectelor”. 

Contactat de Edupedu.ro, Zamfir a afirmat că “Consiliul Științific are, conform legislației în vigoare, atributul de a aviza prelungirea activității de Cercetător Științific grad 1. Eu am depus o solicitare în acest sens, cu lucrările din ultimii 3 ani, cu toate criteriile. Nu s-a ținut cont nici de faptul că sunt coordonator de doctorat, nici că sunt conducător de proiect și nici de punctaj. Am obținut un punctaj oricum mult mai mare decât al celor care au fost avizați, deci tratamentul a fost discriminatoriu, iar în regulament scrie că se aplică pentru anul următor. Eu am primit decizia începând de ieri, fără nicio formalitate”. 

“Decizia este semnată de dl Mărginean, care conform sentinței judecătorești din noiembrie nu mai este director. Deci este complet ilegală. Funcția de director general nu este condiționată de un aviz al Consiliului științific și, din punct de vedere al vârstei, sentința spune clar că atunci când am dat concursul era o legislație în vigoare care nu aplica limită de vârstă și că aceasta nu se poate aplica retroactiv. Deci este total ilegal acest act”, a precizat Zamfir, pentru Edupedu.ro. 

Acesta a explicat că se va adresa justiției, în legătură cu decizia de desfacere a contractului de muncă. “Am să mă adresez justiției. Sunt la ELI-NP, pentru că nu recunosc acest document. Numai justiția poate să rezolve totul în mod civilizat, pentru că am făcut totul civilizat până acum și o să continui în același mod”.

Informații de background

Ministerul Educației este instituția care trebuie să lămurească în acest moment cine este directorul Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH), după ce Tribunalul București a suspendat ordinul prin care Monica Anisie l-a revocat pe Nicolae Zamfir din funcția de director al Institutului de Fizică Nucleară. Tot Monica Anisie a fost cea care ulterior, prin alt ordin de ministru, l-a numit pe Nicolae Mărginean director interimar în locul lui Zamfir la IFIN-HH.

Nicolae Mărginean a declarat pentru Edupedu.ro că nu a primit nici până astăzi nicio lămurire sau ordin din partea Ministerului Educației, după decizia de acum o lună a Tribunalului București.

Tribunalul București a decis pe 10 noiembrie suspendarea ordinului de revocare a lui Nicolae Zamfir din funcția de director al Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH). Decizia este în primă instanță și poate fi atacată cu recurs. Concret, instanța a hotărât să suspende executarea ordinului prin care ministrul Monica Anisie l-a revocat pe Nicolae Zamfir din funcția de director al Institutului care implementează proiectul laserului de la Măgurele (ELI-NP).

Contactat atunci de Edupedu.ro, Nicolae Mărginean – cel care a fost numit director interimar al IFIN-HH după ce Zamfir a fost revocat – a declarat: “Ordinul meu nu a fost suspendat, el este valabil și eu îmi fac datoria de director”.

Foto: Facebook ELI-NP

Citește și:
BREAKING Ordinul de revocare a lui Nicolae Zamfir din funcția de director al Institutului de Fizică Nucleară a fost suspendat de Tribunalul București
OFICIAL Nicolae Zamfir, directorul laserului de la Măgurele, a fost revocat din funcție de ministrul Educației

Exit mobile version