Directorul interimar al Institutului de Fizică Nucleară i-a desfăcut contractul de muncă lui Nicolae Zamfir, directorul laserului de la Măgurele. Decizia – după ce instanța a respins revocarea lui Zamfir de la conducerea Fizicii Nucleare

3.360 de vizualizări
Nicolae Zamfir / Foto: Facebook ELI-NP
Nicolae Mărginean, numit la conducerea Institutului Național de Fizică Nucleară în august de ministrul Educației, i-a desfăcut contractul de muncă lui Nicolae Zamfir, directorul proiectului european laserul de la Măgurele. Contactat de Edupedu.ro, Mărginean spune că “poți să rămâi după îndeplinerea condițiilor de pensionare maximum 3 ani în aceeași funcție, s-au terminat cei 3 ani”. Decizia vine, însă, după ce Tribunalul București a suspendat ordinul prin care același ministru al Educației l-a revocat pe Zamfir din funcția de director al Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH). În tot acest timp, ministerul condus de Monica Anisie a refuzat să răspundă la întrebarea: cine este în prezent directorul Institutului de Fizică Nucleară, Zamfir sau Mărginean?

Nicolae Mărginean, numit în august de ministrul Monica Anisie director interimar al Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” (IFIN-HH) și care nu a primit o decizie contrară din partea ministrului după decizia Tribunalului București, i-a desfăcut contractul de muncă lui Nicolae Zamfir prin două decizii semnate ieri, 10 decembrie 2020. 

Prin aceste hotărâri, “se constată încetarea de drept a Contractului individual de muncă (…) al domnului Nicolae Victor Zamfir, salariat în cadrul IFIN-HH, în funcția de Cercetător Științific grad I, în condițiile îndeplinirii cumulative, la data de 25.03.2017, de către acesta, a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare”, precum și încetarea contractului pentru funcția de director în cadrul Proiectului ELI-NP. 

Contactat de Edupedu.ro, Nicolae Mărginean – al cărui statut la IFIN-HH nu a fost clarificat de Ministerul Educației, după decizia Tribunalului București de a suspenda revocarea lui Zamfir de la conducerea aceluiași IFIN-HH – a declarat că “este o prevedere legală normală în codul muncii și în legea 319/2003, este încetare de drepturi. Pur și simplu se constată, nimic altceva. Asta nu îi închide ușa, dacă vrea să continue pe partea științifică a proiectului, e binevenit. În locul dumnealui va fi dl Călin Ur, actualul director tehnic al ELI-NP, deci nu se schimbă practic nimic. Este cel mai important proiect de investiții de cercetare din țara asta, o să fie sprijinit de mine plenar, că ăsta mi-e rolul”. 

“Poți să rămâi după îndeplinerea condițiilor de pensionare maximum 3 ani în aceeași funcție, s-au terminat cei 3 ani. Aici e vorba de contracte noi de muncă. Dacă vrea să continue să lucreze în IFIN, cu dragă inimă”, a continuat Mărginean. 

De cealaltă parte, Nicolae Zamfir a declarat pentru Edupedu.ro că “funcția de director de proiect nu este condiționată de vârstă. În orice proiect, fie că este vorba despre unul de cercetare, de implementare a unui proiect pe fonduri structurale, conducerea nu este condiționată de vârstă și de obicei cam toate proiectele sunt duse la bun sfârșit de cei care au fost inițiatorii, de directorii proiectelor”. 

Contactat de Edupedu.ro, Zamfir a afirmat că “Consiliul Științific are, conform legislației în vigoare, atributul de a aviza prelungirea activității de Cercetător Științific grad 1. Eu am depus o solicitare în acest sens, cu lucrările din ultimii 3 ani, cu toate criteriile. Nu s-a ținut cont nici de faptul că sunt coordonator de doctorat, nici că sunt conducător de proiect și nici de punctaj. Am obținut un punctaj oricum mult mai mare decât al celor care au fost avizați, deci tratamentul a fost discriminatoriu, iar în regulament scrie că se aplică pentru anul următor. Eu am primit decizia începând de ieri, fără nicio formalitate”. 

“Decizia este semnată de dl Mărginean, care conform sentinței judecătorești din noiembrie nu mai este director. Deci este complet ilegală. Funcția de director general nu este condiționată de un aviz al Consiliului științific și, din punct de vedere al vârstei, sentința spune clar că atunci când am dat concursul era o legislație în vigoare care nu aplica limită de vârstă și că aceasta nu se poate aplica retroactiv. Deci este total ilegal acest act”, a precizat Zamfir, pentru Edupedu.ro. 

Acesta a explicat că se va adresa justiției, în legătură cu decizia de desfacere a contractului de muncă. “Am să mă adresez justiției. Sunt la ELI-NP, pentru că nu recunosc acest document. Numai justiția poate să rezolve totul în mod civilizat, pentru că am făcut totul civilizat până acum și o să continui în același mod”.

Informații de background

Ministerul Educației este instituția care trebuie să lămurească în acest moment cine este directorul Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH), după ce Tribunalul București a suspendat ordinul prin care Monica Anisie l-a revocat pe Nicolae Zamfir din funcția de director al Institutului de Fizică Nucleară. Tot Monica Anisie a fost cea care ulterior, prin alt ordin de ministru, l-a numit pe Nicolae Mărginean director interimar în locul lui Zamfir la IFIN-HH.

Nicolae Mărginean a declarat pentru Edupedu.ro că nu a primit nici până astăzi nicio lămurire sau ordin din partea Ministerului Educației, după decizia de acum o lună a Tribunalului București.

  • Precizăm că Ministerul Educației nu a răspuns nici până astăzi solicitării oficiale trimise de Edupedu.ro de a lămuri cine este directorul IFIN-HH după decizia instanței.

Tribunalul București a decis pe 10 noiembrie suspendarea ordinului de revocare a lui Nicolae Zamfir din funcția de director al Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH). Decizia este în primă instanță și poate fi atacată cu recurs. Concret, instanța a hotărât să suspende executarea ordinului prin care ministrul Monica Anisie l-a revocat pe Nicolae Zamfir din funcția de director al Institutului care implementează proiectul laserului de la Măgurele (ELI-NP).

Contactat atunci de Edupedu.ro, Nicolae Mărginean – cel care a fost numit director interimar al IFIN-HH după ce Zamfir a fost revocat – a declarat: “Ordinul meu nu a fost suspendat, el este valabil și eu îmi fac datoria de director”.

Foto: Facebook ELI-NP

Citește și:
BREAKING Ordinul de revocare a lui Nicolae Zamfir din funcția de director al Institutului de Fizică Nucleară a fost suspendat de Tribunalul București
OFICIAL Nicolae Zamfir, directorul laserului de la Măgurele, a fost revocat din funcție de ministrul Educației


8 comments
  1. Se știe că acest Zanfir e de etnie romă (țigan)și cu sprijinul lui sunt angajați familii întregi de romi.După demiterea lui acest om murdar a avut sprijin din partea PSD și TVuri de casă.Miu Dragoș inginer ,Miu Nicoleta contabilă la fel de murdari ( bruneți) au organizat susținerea lui Zamfir.

  2. Actualul director minte si dezinformeaza fara rusine. Afirma ca Zamfir mai putea sta maxim 3 ani dupa indeplinirea varstei de pensionare insa uita sa precizeze ca in timp
    ce fostului dir.-general in varsta de 68 de ani i s-a refuzat prelungirea contractului de munca, la o multime de fosile cu varste intre 75 si 80 de ani , care nu au nici macar 5% din activitatea stiintifica a lui Zamfir pe ultimii 3 ani, Marginean a aranjat cu masina sa de vot sa li se prelungeasca contractul la aceiasi sedinta CS de luni.

    A fost deci un vot aranjat de Marginean cu cozile sale de topor din CS ca sa ii inlature pe cei care ii percepe ca inamici. Asta este ce a oferit nefericita ministreasa Anisie publicului dupa ce s-a scremut indelung : un mini-dictator nereusit si lipsit total de carura, pregatit in perioada 1990-1992 intr-o firma acoperita a securitatii (uitati-va in CV lui daca nu l-a sters intre timp) angajat apoi la IFIN-HH in grupul unui colonel de securitate acoperit si ginere al fostului director din epoca comunista a IFA, actualmente academician corespondent, si care fara jena da peste cap organizarea IFIN-HH de patru luni apeland in mod iresponsabil la expertiza sindicatului specializat in scandal si minciuni “HERMES”.

    Dna ministreasa Anisie cred ca v-ati jucat destul cu acest “Arturo Ui” pe care l-ati numit abuziv in 12 August in locul lui Zamfir si de atunci stati pe el ca o closca si il protejati chiar si de o hotarare judecatoreasca. Asumati-va greselile si reparati-le cat mai repede.

  3. Tot ce se poate spune este ca s-a procedat regulamentar. Dl. Zamfir trebuia de circa 3 ani sa solicite anual prelungirea de activitate de la Consiliului Stiintific al IFIN conform legii. Dumnealui i-a ignorat total pe membrii CS, si din acest motiv intelegem acum de ce s-a dedat la atitudini staliniste pure atunci cand Consiliul Stiintific ales i-a fost impotriva. Trebuie spus si la Edupedu ca dumnealui a instituit comisii de disciplina care au desfacut contracte de munca oponentilor. Exact ca in vremurile amintite. Unii au fost dati afara, desi erau cercetatori de renume chiar. Pentru acestia -din pacate – justitia nu a reactionat atat de rapid cum a reactionat pentru dl. Zamfir suspendand Ordinul Ministrului. Poate Edupedu – impartial -se intereseaza care au fost aceia in comparatie cu cei care il sustineau pe dl. Zamfir.
    Avem un proverb: “Cine trage sabia, de sabie va muri! “. Cam asa s-a intamplat si cu dl. Zamfir. In rest ce se mai poate spune? Dumnealui este clar ca a premeditat refuzul de a intra in ERIC – ELI; pentru ca nu ar mai fi fost dumnealui sef pe de o parte, si pe de alta parte era convins ca ii va prosti in fata pe guvernanti sa ii mai acorde 130 MILIOANE de EUR (dupa cum singur a declarat la un post de televiziune) pentru ca infrastructura sa opereze si fara ajutorul ELI-ERIC. Doar dumnealui sa ramane director general!
    Pe de alta parte trebuie spus ca fara dumnealui constructia sediului actual al infrastructurii nu s-ar fi realizat. A fost un excelent sef de santier. Al unui santier foarte special insa – unicat! Dar toate acestea s-au incheiat. Nu au dreptate cei care sustin ca edificiul nu este bine facut. Dl. Zamfir si-a incheiat misiunea si a patit exact ce a patit si omologul sau din Germania la FAIR: a fost dat afara de catre Guvern!

    1. Din pacate nu a fost nici macar “un bun sef de santier”. A luat decizii haotice. Un oportunist! Nu comentez calitatile sale de fizician si profesor. Multi fizicieni, profesori sunt oportunisti!

  4. La IFIN-HH ca la satra!
    Asta este rezultatul politicii de favoruri duse de zeci de ani la Magurele. Toate neamurile angajate, toate promovate, toate cu salarii pe HG.

  5. Harababură mioritică 200% !
    Fugă de responsabilitate, oficii juridice lipsite de profesioniști dar pline de Pile Cunoștințe Relații (PCR, dar nu “testul” pentru carcalac)…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

12 rectori vor să controleze CNATDCU: cum se bat pe puterea de-a decide unde merg fondurile doctorale și afacerile plagiatelor foști miniștri și rectori la cel puțin al 2-lea mandat

12 rectori vor să propună direct membrii Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor Universitare (CNATDCU), ale căror mandate expiră pe 10 iunie. Tudorel Toader, Marian Preda, Daniel Breaz, Valentin Popa, Lucian…
Vezi articolul

Tudor Prisecaru a fost numit secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării. Doctor inginer cu specializarea Cazane de abur, Prisecaru este președintele Senatului Universității Politehnica București și un apropiat al rectorului Mihnea Costoiu

Președintele Senatului Universității Politehnica a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, prin decizie a premierului, publicată în Monitorul Oficial. Tudor Prisecaru este…
Vezi articolul

Probleme majore la examenul de Română de la Evaluarea Națională, identificate într-un Raport de cercetare alarmant realizat de aceeași instituție a Ministerului Educației care face subiectele: subiecte concepute pe curriculumul care nu mai este în vigoare, cu barem de corectare care “compromite validitatea probei” prin punctaje alocate arbitrar / Plus: efectul backwash constatat oficial

Achizițiile de învățare nu au putut fi identificate corect, rezultatele așteptate ale învățării nu au putut fi măsurate suficient de bine, deoarece este favorizată măsurarea imprecisă, potrivit unei analize a…
Vezi articolul