BREAKING Ordinul de revocare a lui Nicolae Zamfir din funcția de director al Institutului de Fizică Nucleară a fost suspendat de Tribunalul București

3.468 de vizualizări
Nicolae Zamfir / Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Tribunalul București a decis astăzi suspendarea ordinului de revocare a lui Nicolae Zamfir din funcția de director al Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH). Decizia este în primă instanță și poate fi atacată cu recurs. Concret, instanța a hotărât să suspende executarea ordinului prin care ministrul Monica Anisie l-a revocat pe Nicolae Zamfir din funcția de director al Institutului care implementează proiectul laserului de la Măgurele (ELI-NP). 

Contactat de Edupedu.ro, Nicolae Mărginean, cel care a fost numit director interimar al IFIN-HH după ce Zamfir a fost revocat, a declarat că nu a primit, “deocamdată”, nicio decizie din partea Ministerului Educației, ca urmare a deciziei instanței. 

“Ordinul meu nu a fost suspendat, el este valabil și eu îmi fac datoria de director” al IFIN-HH, a afirmat Nicolae Mărginean, pentru Edupedu.ro. 

Contactat de Edupedu.ro, Nicolae Zamfir a declarat că “decizia instanței este de suspendare a ordinului de revocare din funcția de director general al IFIN-HH. Situația revine la 13 august, urmând să se judece pe fond dacă ordinul din februarie se menține sau nu, ordin prin care am fost numit, pentru că acum s-a judecat numai suspendarea ordinului de revocare din funcția de director, urmând ca într-o acțiune viitoare să se judece valabilitatea ordinului de revocare”. 

“Conform juriștilor, ordinul este executoriu imediat și tot ce semnează directorul general interimar este ilegal, însă Ministerul Educației va trebui să regleze această situație și să îi comunice că ordinul de numire ca director interimar este nul, ca urmare a deciziei instanței”, a precizat Zamfir, pentru Edupedu.ro. 

În ceea ce privește renunțarea la cererea de a fi suspendat și ordinul de numire a lui Nicolae Mărginean în funcția de director general interimar al IFIN-HH, Zamfir a explicat că “am avut avocați care au considerat că nu e un interes direct, ci un act administrativ consecință a actului de revocare. Și cum ordinul de revocare este suspendat, și celălalt ordin este lovit de numitate. A fost punctul de vedere al avocaților și al judecătoarei”. 

  • Edupedu.ro a solicitat punctul de vedere oficial al Ministerului Educației, pe care îl vom publica în momentul în care îl vom primi.
Decizia de astăzi, 10 noiembrie 2020, a Tribunalului București este următoarea: 

Soluția pe scurt: În temeiul art. 406 din C.proc.civ., ia act de renunțarea la judecată a reclamantului cu privire la capătul de cerere privind suspendarea executării Ordinului nr. 4977/14.08.2020 emis de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Admite cererea. Suspendă executarea Ordinului nr. 4876-14.08.2020 emis de Ministerul Educaţiei și Cercetării, până la pronunţarea instanţei pe fondul cauzei. Respinge cererea voluntară accesorie. Cu drept de recurs în termen de 30 zile de la comunicare, cu privire la faptul că instanţa a luat act de cererea de renunţare. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare, în rest. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunțată, azi, 10.11.2020, prin punerea soluției la dispoziția părților, prin mijlocirea grefei instanței”.

Foto: portaljust.ro

Instanța suspendă ordinul prin care ministrul Educației a revocat un alt ordin dat tot în timpul mandatului său și prin care era de acord de acea dată cu prelungirea mandatului deținut de Nicolae Zamfir în fruntea Institutului Național Fizică și Inginerie Nucleară (IFIN-HH). Monica Anisie a anulat astfel ordinul emis de secretarul de stat responsabil cu Cercetarea, Dragoș Ciuparu, care îi prelungise lui Zamfir mandatul de director al IFIN-HH.

Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea

Citește și:
OFICIAL Nicolae Zamfir, directorul laserului de la Măgurele, a fost revocat din funcție de ministrul Educației

6 comentarii
  1. Numai Anisie putea sa faca asa ceva. Dlor de la PNL, ma intrebam adesea de ce nu puteti de PSD…pentru ca lipseste materia cenusie cu desavarsire! Anisie sa-si puna in rama ordinul de demisie, langa cel de prelungire.

  2. Vai, doamna Pantazi, cata promptitudine!
    Chiar o sa-mi lasati comentariul pe site?
    Cu cat va plateste domnul Academician din banii cercetarii Romanesti?

  3. Singurul adevar este ca decizia de azi este executorie, pentru restul ”juristii” sa mai citeasca iar Zamfir sa nu vorbeasca in numele judecatoarei; pana la motivare nu poate spune ca a fost ”punctul de vedere al judecatoarei”. Cine l-a invatat ce sa sustina in presa trebuia sa ii explice in ce consta diferenta dintre suspendarea unui act si valabilitatea celuilalt.

  4. Declaratiile domnului Zamfir sunt false. Ordinul de numire al domnului Marginean este perfect valabil, dumnealui fiind reprezentantul legal al IFIN-HH si presedinte al CA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like
Predare exclusiv online

“Avem deja multe institute și puțini cercetători” – Reacție dură a conducerii Universității Babeș-Bolyai, la institutele de cercetare propuse de ministrul Fondurilor Europene

“Avem deja multe institute și puțini cercetători”. Avertismentul vine de la cea mai mare instituție de învățământ superior din România, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care într-un comunicat oficial semnat de…
Vezi articolul

12 rectori vor să controleze CNATDCU: cum se bat pe puterea de-a decide unde merg fondurile doctorale și afacerile plagiatelor foști miniștri și rectori la cel puțin al 2-lea mandat

12 rectori vor să propună direct membrii Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor Universitare (CNATDCU), ale căror mandate expiră pe 10 iunie. Tudorel Toader, Marian Preda, Daniel Breaz, Valentin Popa, Lucian…
Vezi articolul