Doi elevi, unul cu media generală 1,59 și altul cu 1,85, primesc bursă de merit de 450 de lei pe lună în acest an școlar

Foto: INQUAM Photos / George Călin

Alte două cazuri de bursă de merit pentru elevi care au sub media 2 sunt semnalate de presa locală, de această dată la Sibiu. Potrivit jurnaliștilor de la turnulsfatului.ro, 1,59 este cea mai mică medie din județul Sibiu pentru care se acordă bursa de merit. Sibiul mai are alte trei medii sub cinci, pe baza cărora elevii vor primi o astfel de bursă, mai scrie publicația.

„Burse de merit cu medii sub 5 apar doar la clasa a IX-a unde se ia în discuție media de admitere în liceu sau în învățământul profesional, media calculată doar la elevii care au susținut Evaluarea Națională la sfârșitul clasei a VIII-a și au ocupat un loc prin repartizare computerizată sau repartizare în învățământul profesional”, spun reprezentanții ISJ Sibiu conform jurnaliștilor sibieni.

Cea mai mică medie cu bursa de merit, din județul Sibiu, este de 1,59. Este vorba depsre un elev la Liceul Tehnologic „Nicolae Teclu” Copșa Mică, clasa a IX-a. Următoarea medie a unui elev cu bursă de merit este 1,85. Și acesta este încadrat tot în învățământul profesional, tot în clasa a IX-a, dar în Mediaș, la Liceul Tehnologic „Automecanica”, mai arată turnulsfatului.ro.

Alte două medii sub nota cinci obținute de elevi care se încadrează la bursa de merit sunt 3,47, media unui elev de la clasa a IX-a a Liceului Tehnologic „Automecanica” Mediaș și 3,52 la un elev de clasa a IX-a de la Liceul Tehnologic „Mediensis” Mediaș.

Ambele directoare ale școlilor respective au refuzat să facă vreun comentariu pe această situație, conform sursei citate.

Bursierii de la Sibiu apar în contextul în care luni Observatorul de Prahova scria că un elev cu media 1,97, de la Liceul Tehnologic Agricol Bărcănești din Prahova, primește bursă de merit în valoare de 450 de lei.

Amintim, noile criterii de acordare a burselor din legea educației permit ca elevi cu medii de 5 să ia bursă de merit, dacă se încadrează în primii 30% din punct de vedere al mediei, iar în cazul celor de clasa a IX-a, media poate scădea sub 5 pentru că se ia în calcul media de la Evaluarea Națională.

Ce prevede legea Educației nr. 198/2023

Potrivit articolului 7, din legea educației, în cazul elevilor de clasele a IX-a, bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, astfel:

Informații de context

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru explica pe 21 septembrie că elevi cu medii de 5 pot lua bursă de merit dacă sunt în primii 30% din clasă. În cazul elevilor de clasa a IX-a, se iau în considerare mediile de admitere la liceu, adică media de la Evaluarea Națională , iar în unele cazuri acestea pot fi foarte mici, 2, 3 sau puțin peste 1.

Edupedu.ro a semnat faptul că prin eliminarea unui prag până la care se acordă bursele de merit vor fi discrepanțe mari. De exemplu, bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10.

Exit mobile version