Doi elevi, unul cu media generală 1,59 și altul cu 1,85, primesc bursă de merit de 450 de lei pe lună în acest an școlar

43.314 vizualizări
Foto: INQUAM Photos / George Călin
Alte două cazuri de bursă de merit pentru elevi care au sub media 2 sunt semnalate de presa locală, de această dată la Sibiu. Potrivit jurnaliștilor de la turnulsfatului.ro, 1,59 este cea mai mică medie din județul Sibiu pentru care se acordă bursa de merit. Sibiul mai are alte trei medii sub cinci, pe baza cărora elevii vor primi o astfel de bursă, mai scrie publicația.

„Burse de merit cu medii sub 5 apar doar la clasa a IX-a unde se ia în discuție media de admitere în liceu sau în învățământul profesional, media calculată doar la elevii care au susținut Evaluarea Națională la sfârșitul clasei a VIII-a și au ocupat un loc prin repartizare computerizată sau repartizare în învățământul profesional”, spun reprezentanții ISJ Sibiu conform jurnaliștilor sibieni.

Cea mai mică medie cu bursa de merit, din județul Sibiu, este de 1,59. Este vorba depsre un elev la Liceul Tehnologic „Nicolae Teclu” Copșa Mică, clasa a IX-a. Următoarea medie a unui elev cu bursă de merit este 1,85. Și acesta este încadrat tot în învățământul profesional, tot în clasa a IX-a, dar în Mediaș, la Liceul Tehnologic „Automecanica”, mai arată turnulsfatului.ro.

Alte două medii sub nota cinci obținute de elevi care se încadrează la bursa de merit sunt 3,47, media unui elev de la clasa a IX-a a Liceului Tehnologic „Automecanica” Mediaș și 3,52 la un elev de clasa a IX-a de la Liceul Tehnologic „Mediensis” Mediaș.

Ambele directoare ale școlilor respective au refuzat să facă vreun comentariu pe această situație, conform sursei citate.

Bursierii de la Sibiu apar în contextul în care luni Observatorul de Prahova scria că un elev cu media 1,97, de la Liceul Tehnologic Agricol Bărcănești din Prahova, primește bursă de merit în valoare de 450 de lei.

Amintim, noile criterii de acordare a burselor din legea educației permit ca elevi cu medii de 5 să ia bursă de merit, dacă se încadrează în primii 30% din punct de vedere al mediei, iar în cazul celor de clasa a IX-a, media poate scădea sub 5 pentru că se ia în calcul media de la Evaluarea Națională.

Ce prevede legea Educației nr. 198/2023

Potrivit articolului 7, din legea educației, în cazul elevilor de clasele a IX-a, bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, astfel:

  • 30% din elevii fiecărei clase a IX-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere în învățământul liceal sau profesional; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii de admitere mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia;
Informații de context

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru explica pe 21 septembrie că elevi cu medii de 5 pot lua bursă de merit dacă sunt în primii 30% din clasă. În cazul elevilor de clasa a IX-a, se iau în considerare mediile de admitere la liceu, adică media de la Evaluarea Națională , iar în unele cazuri acestea pot fi foarte mici, 2, 3 sau puțin peste 1.

Edupedu.ro a semnat faptul că prin eliminarea unui prag până la care se acordă bursele de merit vor fi discrepanțe mari. De exemplu, bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10.


49 comments
  1. Învățământ de râs!,ce tolerează incompetența. Alo,ministrul de resort, ești orb,surd ,mut, sau la fel de incompetența ca Sistemul falimentar?

  2. Cei care au predat timp de 8 ani ( eu nu îi pot numi profesori) ce au făcut ?
    Cum au reușit ca elevii lor să obțină sub 2 la evaluare ?
    8 ani cum au obtinut mediile mai mari de 5 ?
    Daca au intrat la evaluare au absolvit 8 clase, adică au avut medii peste 5 .
    De ce iau salarii acei ” profesori ” ?

    1. Nu e neapărat vina numai a profesorilor, părinții ce au păzit? Poți să fi tu cel mai bun profesor daca elevul nu învăța nu poți să îl forțezi.

      1. ADEVARAT!

        In plus:
        Dragi parinti, copiii respecta scoala si pe profesor, DACA si in măsură in care dumneavoastra, parintii, respectati scoala si profesorii!
        Daca acasa, in familie, li se inspira copiilor dispret, desconsiderare si ura fata de institutia scolii si de oamenii de la catedra, cum mai vreti sa fie copiii atenti la ora si sa vrea sa învețe de la acei oameni, care in mare parte sunt si bine pregatiti profesional si dedicati profesiei?!

        Inca mai sunt profesori buni in scoli, dar la cum merg lucrurile si dupa ultimele demonstratii de nepasare si bataie de joc din partea guvernului, ministerului si a tuturor celor cu putere decizionala (greva innabusita, promisiunile goale IARASI, ca in toti ultimii 25-30 de ani, mizerabila concretizare a ofertei “voucherelor de cariera,” in 2-3 generatii nu vor mai fi.

      2. Educația făcută de părinți se reflectă în nota la purtare. Restul mediilor sunt strict ale sistemului de învățământ, că va convine sau nu! Asta cu elevul nu vrea, e pt oamenii tâmpiți!

        1. Educatia facuta de parinti se reflecta in toate aspectele de la scoala. Daca elevul refuza sa stea la ore (chiul de exemplu) nu are cum invata ceva la ora respectiva. Daca in loc sa lase profesorul sa-si tina ora elevul face “circ”, va avea de pierdut si el dar si ceilalti peste 20 de elevi ai clasei.
          Si as putea continua. E trist, dar cei 7 ani de acasa se reflecta in toate rezultatele unei intregi clase, cateodata afectand si colectivul din alte clase. (de exemplu chiul de la ora, dar si deranjarea orelor de la alte clase )
          Trebuie intelese si aceste aspecte. Profesorii nu sunt nici politisti, nici medici, nici asistente medicale, etc.

        2. As vrea sa va vad la catedra, Domnjle Vasile, predand unui elev care NU vrea – sa vad cum il convingeti sa vrea sa învețe si sa nu strice lectia, de care trebuie sa beneficieze alti 25-30 de elevi, sa va vad cum reusiti asta dv, care evident nu va asimilati cu “oamenii tampiti”!!

    2. Nu fiți așa de aspră! Aceiași profesori au trimis, probabil, și elevi la olimpiadele școlare. Luați în calcul și atitudinea elevilor dar mai cu seamă a părinților față de învățătură. Poate că, din când în când, elevul se obosea să învețe de un 5, mai arunca o privire la colegul de bancă la o lucrare de control și cu doi de 4 și doi de 5 a trecut clasa. Faceți un sondaj și o să aflați că sunt părinți care nu știu în ce clasă e copilul sau cine e diriginte iar la vârsta lor dacă copiii au de ales între a munci și a nu munci ce credeți că aleg? Ca și unii adulți, de altfel.

  3. Bataie de joc, niste incompetenti. Cum sa nu fii frustrat, cand ai copil in Cls XI , la un liceu greu si cu media 9.30 nu
    a luat bursa la matematică_ informatica.
    Sunt niste analfabeti cei care ne conduc si idioți. Iti vine sa o iei doar la fuga….Oricat de rabdator esti ca om, te scoate din sărite, tara asta….

  4. Nu înțeleg de ce se numește bursa de merit. Merit pentru ce? Copilul meu a luat 10 la limba romana în examen și 8.30 la matematica și nu se încadrează la bursa. Este destul de frustrant sa trăiești cu asemenea legi. Cu siguranță că cei de la conducere nu au copii.

    1. Nu este meritoriu in clasa în care a ajuns. Hai sa comparăm merele cu perele! Legea este clară și face referire la clasa, nu la școală, oraș, tara. Simplu, când gândești!

      1. Poate ca legea la care va referiti o fi clar exprimata, dar NU este justa, nu se poate sa dai legi pt clase de elevi!!
        Astfel de lucruri, cum sunt bursele si modul acordarii lor, trebuie gandite la nivelul intregii tari, altfel nu vei mai avea performanta in veci!
        Asa cum e sistemul de burse scolare in acest an va duce la scaderea nivelului educatiei.

  5. Este o anomalie, acordarea burselor de merit celor mai slabi elevi(la învățătură)😭!??Cei din conducere,cei care au luat asemenea hotărâri, cred că sunt la fel de slabi pregătiți că acei elevi cărora le da bursa.
    Este de ras, dacă n-ar fi de plâns!

  6. Cu Campeanu si Deca, in 3 ani, s-a ales praful de tot ce inseamna educatie in tara asta… Si-au bagat picioarele in tot ce insemna valori morale si educationale. Doi oameni care habar nu au de un sistem de educatie preuniversitar: una parcangeoaica de nave si al doilea rector universitar! Este ireal unde s-a ajuns si cu legea educatiei… O lege facuta numai pentru interese, orgolii si trecuta “cu pumnul in gura” cu autoritatea lui Iohanis!!! Credeam ca mai rau ca la Andronescu nu se poate…

    1. exact. și pe mine mă nelamureste treaba asta. cum sa nu ramai repetent daca ai media 2. nu poate ajuta un profesor cu lămuriri? am incercat sa găsesc informații dar nu reușesc.
      daca treci clasa cu media 1, 2, mie asta mi se pare mai grav decât că 2 persoane primesc bursă. este absurd, desigur, dar este CATASTROFAL pentru țară ca toți elevii care nu au note de trecere și au media 2 să treacă clasa.

  7. Doamne în ce hal a ajuns sistemul de învățământ ‼️ Bursele de merit ar trebui acordate într-adevăr după muncă și pe merit. Ai nota care se încadrează pentru bursa de merit…bine…nu o ai? Pune mâna pe carte și învață! Ajung să primească bursă de merit primii nu știu câți dintr-o clasă chiar dacă au nota 5 sau sub 5? NU EXISTĂ AȘA CEVA‼️ RUȘINE ‼️ Dacă tot vreți să acordați ajutoare, ajutați familiile dar nu le numiți ,,burse de merit”!

    1. d-na generalizează și e supărată că odrasla cu o medie nemaipomenită nu ia bursă, dar nu-și face griji de ce i-a scăzut nota la purtare.
      În privința burselor de merit, n-ar trebui acordate sub media 9. Cum dracu’ poți motiva/stimula/îndemna un copil sa învețe, dacă notarea acestora e in doru’ lelii? Nu poți comenta “Asta e România” , mai degrabă ăștia sunt politicienii noștri, toți repetenții, seraliștii și mediocrii din vremea lor, acum fac legi.

  8. Sistemul trebuie resetat .Direcțiile in care se insista sunt sunt greșite din punctul meu de vedere.
    Mulți au pierdut din vedere faptul ca în Romania ,asa cum prevede Constituția, învățământul e de masa ,adică pentru toată lumea.
    Performanta o fac cei care doresc și se plătește ca în sport, iar “meritul” asa cum știm reprezinta o recompensa pentru munca nu pentru lipsa acesteia..
    Nebunia cu performanta a creat imagini false care din punctul meu de vedere sunt periculoase pentru un copil.

  9. Foarte mare dezamăgire pt.elevii claselor a noua,,fiica mea e în clasa a noua ,a intrat cu 8,25,media de admitere,,a terminat clasele primare cu mediile anuale peste 9,70,,și nu ia bursă de merit😢😢Pe când un elev cu mediile de admitere la un liceu tehnologic ,2,00 sau chiar mai puțin primește bursă de merit,,,Unde v-a fost capu doamna ministră a învățământului,cum puteți numi cea ce ați făcut?

  10. Nu e corect am copil cu media 9:40 și nu ea bursa ca are 9 la purtare pentru absrnte,de ce când au fost în greva uni profesori intrau și alți nu sunt denigrați copii care învață asta e sistemul nostru prost.

    Primesc copii bursa care nu știu sa citeasca
    și cei buni nu asta e România noastra.

    1. Copilul meu a terminat cu media 9,07 la cea mai buna scoala din oras si nu a reusit sa ia bursa, chiar a muncit zi de zi.. erau banii lui. Regret ca s-a ajuns aici. Anul acesta se va stradui mai mult… poate la anul nu se schimba iarasi legea. La un liceu slab din acelasi oras, s-a luat bursa de merit cu media 4.20, copil care n-a deschis o carte in viata lui.. al meu numai in vacanta a citit 10. Inca n-am plecat din tara, dar am tot timpul din lume… cresc singura copiii, cu chirie si nici macar de bursa pt care a muncit nu a avut parte…Dupa ce ati schimbat de la 8.50 la 9.50, ati scos si bursa de studiu, dati bursa la toti sa isi dea bursele pe energizante, tigari, vape si cafeluta. Saracutii de ei, nu-i asa? Noi am fi cumparat atlase, am fi strans pt tabere, si platit cursuri de perfectionare pt activitati care le plac. Rusine, Romania!

      1. Asa și fiica mea a terminat cu 9.30 iar alții cu mediile mici au luat” bursa de merit “.Asta nu se numește bursă de merit ci ajutor social mai degrabă .S-a ajuns prea departe …….

  11. Diferența dintre cei care învață și cei care nu învață va fi la fel! Cu această schimbare nu va fi nimic altfel! Este o mare bătaie de joc la adresa copiilor care care au învățat și au făcut meditații pentru a avea rezultate bune! Nu mai puțin probabil evaluatorii care au corectat multe lucrări de evaluare greșit! Ei nu sunt depistați si sancționați! Vom avea generații dezamăgite de învățământul românesc! Sunt multe de spus și de analizat! O nedreptate pentru toți cei care au avut note de la 7 în sus,să fie desconsiderati în favoarea celor care au luat note de la 5 în jos! Învățământul romanesc este jalnic din toate punctele de vedere!

    1. eu am copilul cu CES, iar media lui a fost 8,50 în clasa a 7-a. Anul acesta nu primește nimic pentru ca nu se încadrează în cei 30% . Cred că acele medii de 1,59 și 1,89 sunt tot a copiilor cu CES,ce au fost repartizați special la acele licee. Dar chiar și așa, eu fac sacrificii enorme cu băiatul sa fie cât de cât la nivelul celorlalți elevi. Unde este dreptul lor? Ințeleg că sunt elevi cu cerințe educaționale (CES) cum este și copilul meu, dar deja e bătaie de joc sa primești bursa de merit pentru nici media 2. Sănătate tuturor și succes copiilor pe viitor, sperăm într-un viitor mai bun și drept.

      1. Dacă are CES, are bursă socială. Nu avea nevoie decât de cerere și copia certificatului de încadrare în grad de handicap. Cred că ați solicitat așa ceva, pentru că e prea simplu de obținut iar să nu ceri când se încadrează în condiții e dovadă de ignoranță.

        Cei care au intrat cu note foarte mici sunt repartizați electronic în baza mediei de admitere, care anul acesta a fost făcută doar cu notele din EN. Clasele unde copii cu 1 sau 2 iau burse de merit la a 9a sunt clase la licee tehnologice (și înainte mediile de admitere erau jale), sub numărul minim de admiși (ar trebui să fie 24) și cu condiție suplimentară să fi avut media 10 la purtare. O parte din cei admiși în astfel de clase au lipsit enorm în gimnaziu, puțini mai au media 10 în clasa a 8a. Așa că tot selectând și dând la o parte elevii care nu se încadrează, s-a ajuns la aberații precum acestea.

        Nici măcar nu mai surprind pe nimeni – se știe de trei luni că acestea sunt rezultatele.

  12. sunt de acord cu asemenea cazuri.Pt că am și eu în clasă elevi cu media 9 care nu iau bursa asta și elevi cu media 5 care o iau.De ce se numește de merit?Pt că cel cu media 5 a venit la toate orele și stă cuminte în banca lui,iar cel cu media 9 e o lichea si are atât de multe absențe,încât a luat media 8 la purtare.Unde este meritul?La buna purtare…

    1. Pe bune? Adică un copil fff slab care doar sta la ore “cuminte” și abia trece clasa cu 5, adică trece ca “gâscă prin apa”, merita bursa de merit….dar cel cu medie generala 9 sau peste…care învață, este o lichea, doar pentru ca are câteva absențe??!!??

  13. Bătaie de joc legislația asta. Sunt copii care merita cu adevărat și nu pot primi pt ca sunt la limita în clasa lor , cu media mult peste 9. Bravo dl Johannis și dna Deca. România educata….halal

    1. Asta e mizeria din sistemul educațional din România,asta e societatea promovata de nonvalorile ce ne conduc,a proștilor ,a plagiatorilor,a semidoctilor. Nu vedeți cine aduce schimbări (reforme!) permanente de nu le mai ști rostul și numărul- Iohanis profesor fără “portofoliu” de 25 de ani și Deca ministrul educației care nu a predat niciodată. Halal ..nu ma mai mira de ce profesori/ invatatori intra în sistem,ei sunt produsul unei scoli lovita conținu,ani și ani în esenta ei .

  14. Bine ca iau bursa de merit elevi cu medii sub 5, dar cei de la scoala primara care au fost premiati la concursuri sau olimpiade organizate de ministerul educatiei nu primesc nimic.

  15. Evident parintii acestor nulități vor vota (“ghici ce”) un anumit partid al cărui membru de vaza e în fruntea guvernului ?
    Iar bietul elev care a avut ghinionul sa aibă media 9,49 intr-o clasa unde primii peste 30% au media peste 9,50 rămâne pe dinafară.
    Care este scopul acestor burse ? Ce anume se sprijină? Trebuia introdusa o limită minima, un 8 sau 8,50. Sau schimbați numele bursei. Care e “meritul” elevului cu media sub 2 care ia o astfel de bursă. Ma gandesc că are meritul de a păcăli sistemul să-i dea bani pentru analfabetism (complet sau functional)
    Proverbul spunea ca prostia se plătește. În acest caz se plătește de-a dreptul.

  16. este foarte trist unde a ajuns invatamantul
    cum sa mai fie motivat un elev sa invete daca el ia bursa de merit cu media 1 si cateva sutimi
    trist! trist!trist!

  17. … marete realizari ale unor oameni care au promis “Romania educata”??
    Oare crede cineva ca acesti elevi cu medii sub 2 😶 inteleg ce inseamna “bursa de merit” sau ca se vor apuca sa învețe ca sa merite aceasta bursa?
    Mai are vreun sens sintagma “bursa de merit”?!
    Iar in același timp, in extrema cealalta, exista elevi cu medii de peste 9,50 care nu primesc nicio bursa. De ce? Pentru că nu merita??

    Mai există vreo logica in acordarea acestor “stimulente”?!

    1. Sistemul trebuie resetat .Direcțiile in care se insista sunt sunt greșite din punctul meu de vedere.
      Mulți au pierdut din vedere faptul ca în Romania ,asa cum prevede Constituția, învățământul e de masa ,adică pentru toată lumea.
      Performanta o fac cei care doresc și se plătește ca în sport, iar “meritul” asa cum știm reprezinta o recompensa pentru munca nu pentru lipsa acesteia..
      Nebunia cu performanta a creat imagini false care din punctul meu de vedere sunt periculoase pentru un copil.

  18. Mai simplu e să solicitați la toate ISJ urile să vă precizeze numeric câte burse ,,de merit” au fost obținute cu medii sub 5, in baza legii 544.

    Probabil ca sunt mii de elevi cu medii sub 5 cu bursă de ,,merit”.

  19. Pentru ce se mai numește “Bursă de merit”,dacă se dau bani unor elevi care au media sub 2? Rușine să vă fie! Ce încercați să încurajați? Alți copii care au media 9,nu primesc bursă!….vă mai mirați că pleacă tinerii din țară!

    1. Toata harababura asta fiindcă vin alegeri anul viitor. Si burse sociale pentru dermatita atopica sau te miri ce boli inventate. Dar au certificat A5

    1. Și norma de hrană pentru elevii cu CES… nu știu la ce mai servesc direcțiile de asistență socială, când în cazul minorilor ce urmează cursuri școlare, școala se ocupă practic de tot!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Secretarul de stat din Ministerul Educației, Radu Szekely, întrebat dacă a citit noul raport “România Educată”: Nu o să comentez / Ligia Deca: Vom face public întreg raportul, odată cu asumarea lui de către Guvern, cel mai probabil miercuri

„Nu o să comentez”, a fost răspunsul lui Radu Szekely, secretarul de stat din cadrul Ministerului Educației la întrebarea dacă a citit noul raport „România Educată”, în cadrul unei conferințe…
Vezi articolul

Mărturiile profesorilor de la protestul din fața Guvernului: „Situația învățământului a degenerat, nu este doar despre bani” / „Sunt aici pentru a-mi putea privi elevii în ochi și atunci când le vorbesc despre 1 decembrie, despre eroi naționali, când le predau orele de istorie, să simtă pasiunea și că eu nu aduc doar vorbe goale”

Mii de profesori sunt miercuri în fața Guvernului. Ei protestează drept răspuns la oferta Guvernului de a nu acorda creșteri salariale pentru angajații din Învățământ. Edupedu.ro a stat de vorbă…
Vezi articolul

Profesorii stagiari care vor avea norma de predare înjumătățită urmează să beneficieze de același salariu, propus a fi cel mediu pe economie, în urma viitoarei legi a educației, susține ministrul Cîmpeanu

Deoarece în concluziile proiectului România educată, ce vor fi transpuse în noua lege a educației, “se prevede profesionalizarea și susținerea carierei didactice, printr-un an de stagiatură imediat după absolvirea facultății,…
Vezi articolul