Boovie 2023. Festivalul de book-trailere începe marți, 25 iulie, la Brașov: zeci de ateliere de educație financiară, jurnalism, teatru și comunicare publică pentru 2.000 de elevi și profesori participanți

2.518 vizualizări
Foto: Facebook.com
Festivalul de scurtmetraje făcute după cărți Boovie, ediția 2023, începe marți, 25 iulie, la Brașov. Aproape 2.200 de elevi de gimnaziu și liceu și profesori, unii dintre ei voluntari, vor putea participa la peste 50 de ateliere de educație financiară, jurnalism, teatru și comunicare publică, organizate de specialiști și tineri actori, potrivit unui comunicat de presă.

Tema din acest an este „The book of new beginnings”. Din cele 555 de echipe care s-au înscris în perioada februarie-martie, 494 au finalizat book-trailerele și, după o primă selecție, au rămas în concurs 385 de echipe. Acestea au intrat în două etape de jurizare, prima stabilind clasamentul pe secțiuni, iar cea de-a doua se va desfășura chiar la Brașov, până pe 28 iulie, unde juriul de gală va desemna câștigătorii marilor premii pe categorii și pe cel al trofeului Boovie, conform comunicatului de presă.

  • Anul acesta, în premieră, juriul va acorda Marele premiu separat pentru gimnaziu și liceu la categoriile actorie, regie, scenariu, coloana sonoră originală, imagine, costume, montaj și editare. Cel mai bun trailer din concurs va primi Marele Premiu Boovie, singurul din competiție. Marele premiu Boovie are o valoare de 1.000 de euro.  

Boovie este un festival-concurs creat de profesoara de limba și literatura română Carmen Ion, acum opt ani, din nevoia de a încuraja elevii să creadă în potențialul lor și să crească dincolo de limitările simțite în cadrul școlii. Acest „alt fel” de festival a luat naștere la Focșani, pentru elevii din oraș, iar acum a ajuns la Brașov datorită anvergurii imense pe care a reușit să o dobândească prin numărul de participanți.

„Definit încă de la început ca un festival „altfel”, în cadrul Boovie, cărțile sunt abordate dintr-o perspectivă originală și transformate în book-trailere de către echipe formate din elevi de gimnaziu sau liceu, fiecare echipă fiind coordonată de către un profesor. După formarea echipelor, elevii dezvoltă integral un trailer pe baza unui roman suport, de la scenariu și regie, până la interpretare și montaj. La final, trailerele sunt evaluate de către un juriu de specialitate, care stabilește câștigătorii”, mai scrie în comunicat.

Jurizarea trailerelor elevilor participanți, împărțiți în 555 de echipe formate din 6-11 membri, va fi făcută de persoane cu experiență în domeniu, iar echipele înscrise la fiecare carte vor primi premiile I, II și III, precum și mențiuni.

Ateliere cu familia de scriitori Cărtărescu și cu jurnaliști de la Recorder

Pe lângă concursul propriu-zis de book-trailere, cei aproximativ 2.000 de participanți care vor participa la ediția de anul acesta a festivalului Boovie, vor avea parte de peste 50 de evenimente pregătite de organizatori, printre care proiecții de film, concerte și workshop-uri realizate de specialiști în domenii diferite: Daniel Sandu, Doina Ruști, Gabriel Cărtărescu, Alec Blenche, Crăița Nanu, Iulia Voicu, Alexei Țurcan, Lucia Chicoș, Vlad Basarabescu, Marina Marcu, Titus Peride, reporteri Recorder, dar și mulți tineri în curs de afirmare:

„Am crescut numărul trainerilor tineri și al elevilor și studenților care vor susține workshopuri, multe evenimente vor fi prezentate sau susținute de elevi, tocmai pentru a fi și mai aproape de copiii Boovie”, spune Carmen Ion, fondatoarea festivalului, potrivit comunicatului.

„De asemenea, participanții se vor bucura de o serie diverisificată de activități: incursiune în proză și poezie, întâniri cu autori, educație cinematografică (prin „Ora de cinema” și prin European Film Factory), dezvoltare personală prin trainerii Ascendis, ateliere de arta actorului și de muzică de trailer etc.

În Piața Sfatului va fi instalat un hub de educație financiară, unde experții programului Școala de Bani ai BCR vor veni alături de roboțelul Pepper și vor descifra copiilor și adolescenților, în mod interactiv, cum să-și gestioneze mai eficient banii. În Piața Brassai, voluntarii elevi vor propune o redescoperire a jocurilor copilăriei, în parcul Gheorghe Dima traineri din Focșani și Brașov vor susține ateliere de jocuri teatrale, iar în spațiile de la Centrul Reduta, Banca de Cultură Apollonia și Filarmonică vor avea loc workshopuri și proiecții de filme.

Aceste cifre menţin evenimentul pe primul loc în rândul concursurilor extraşcolare din întreaga ţară, Boovie făcând parte şi din calendarul oficial al Ministerului Educaţiei”, mai scrie în comunicat.

Mai multe detalii despre ediția de anul acesta a festivalului Boovie se găsesc pe www.boovie.ro.

DOCUMENT Comunicatul de presă integral:

Citește și:
2022 – Aproape 4.000 de elevi din țară și din diaspora s-au înscris la cea de-a VII-a ediție a Festivalului de trailere de cărți, Boovie, destinat elevilor de gimnaziu și liceu
2021 – VIDEO Festivalul de trailere după cărți “Boovie” 2021, la final, cu peste 90 de premii acordate. Videoclipul și experiența echipei câștigătoare a Marelui Premiu: “Hit List” din Urlați, Prahova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mulți profesori acuză probleme legate de birocrație excesivă și erori la scanarea lucrărilor, la proba de limbă de limba română Bacalaureat 2024: Am așteptat ore în șir ca să se ștampileze a doua foaie, scanarea a mers greoi, se blurau paginile după scanare / Stai și te chinui să încadrezi lucrarea

Mulți profesori sau membrii ai comisiilor de examen din țară spun că au fost probleme legate de scanarea lucrărilor, luni la proba de limba română la examenul de BAC 2024.…
Vezi articolul

Raport al Ministerului Finanțelor: Pentru o familie cu un singur venit și doi copii România are cel mai ridicat grad de impozitare a muncii dintre toate țările europene – peste 42% / În Polonia, sarcina fiscală pentru un caz similar e sub 2%

O familie cu un singur venit și doi copii are, în România, cel mai ridicat grad de impozitare a muncii dintre toate țările europene, arată un raport publicat săptămâna trecută…
Vezi articolul

Plățile burselor pentru elevii din București se mai fac și vineri, 17 noiembrie, iar în cazuri izolate, la începutul săptămânii viitoare, anunță Inspectoratul școlar, care a virat banii din 13 noiembrie / Explicațiile ISMB pentru întârzieri

“Banii pentru bursele elevilor au fost transferați către toate unitățile de învățământ în data de 13 noiembrie. Cu toate acestea, nu toate unitățile de învățământ au reușit să realizeze plata…
Vezi articolul