Un elev cu media 1,97, de la Liceul Tehnologic Agricol Bărcănești din Prahova, primește bursă de merit în valoare de 450 de lei

41.344 de vizualizări
Foto: Liviu Sova / Agerpres Foto
Un elev care în vară a intrat la liceul Tehnologic Agricol Bărcănești din Prahova cu media 1,97 va primi acum bursă de merit, în valoare de 450 de lei, pentru că se află printre primii 30% dintre elevii clasei, după media de admitere la liceu. Observatorul de Prahova a scris luni despre acest caz. “Este un elev de la profesională. A intrat cu media 1,97 și s-a încadrat să primească această bursă de merit”, spune directoarea liceului pentru publicația citată. În presa locală a mai apărut și cazul unui elev din Ploiești cu media 4,59 și care va primi de asemenea bursă de merit. Amintim, noile criterii de acordare a burselor din legea educației permit ca elevi cu medii de 5 să ia bursă de merit, dacă se încadrează în primii 30% din punct de vedere al mediei, iar în cazul celor de clasa a IX-a, media poate scădea sub 5 pentru că se ia în calcul media de la Evaluarea Națională.

UPDATE: Doi elevi din Sibiu, unul cu media generală 1,59 și altul cu 1,85, primesc bursă de merit de 450 de lei pe lună în acest an școlar

Un elev care a intrat la liceul Tehnologic Agricol Bărcănești cu media 1,97 primește bursă de merit în valoare de 450 de lei pe lună pentru că se încadrează printre primii 30% dintre elevii clasei, după media de admitere, așa cum prevede legea Educației.

Directoarea liceului Tehnologic Agricol Bărcănești, Viorica Rădulescu, spune pentru Observatorul de Prahova că este vorba despre un elev de la profesională. “A intrat cu media 1,97 și s-a încadrat să primească această bursă de merit, potrivit metodologiei – cadru. Avem, la noi în liceu, 46 de elevi care primesc această recompensă în bani. Noi aplicăm legea în forma în care este ea, indiferent de cât de normală sau nu este o astfel de situație”, a spus directoarea.

Observatorul de Prahova a scris despre un caz similar de la Liceul Tehnologic „Elie Radu” din Ploiești: un elev cu media de intrare la liceu 4,59 ia bursă de merit.

Potrivit directorului unității, Mădălina Boteanu, sunt 373 de elevi care au prins bursa de merit, printre care și alți elevi cu medii sub 5.

„Avem copii, la liceu cu media 9,86. Coborâm lista și ultima medie, la profesională, a unui elev care primește anula cesta bursă de merit e 4,59. Vorbim de acele cazuri de elevi admiși la liceu cu note la Evaluarea Națională de 2 și 3”, a precizat directorul instituției.

Ce prevede legea Educației nr. 198/2023

Potrivit articolului 7, din legea educației, în cazul elevilor de clasele a IX-a, bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, astfel:

 • 30% din elevii fiecărei clase a IX-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere în învățământul liceal sau profesional; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii de admitere mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia;
Informații de context

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru explica pe 21 septembrie că elevi cu medii de 5 pot lua bursă de merit dacă sunt în primii 30% din clasă. În cazul elevilor de clasa a IX-a, se iau în considerare mediile de admitere la liceu, adică media de la Evaluarea Națională , iar în unele cazuri acestea pot fi foarte mici, 2, 3 sau puțin peste 1.

Edupedu.ro a semnat faptul că prin eliminarea unui prag până la care se acordă bursele de merit vor fi discrepanțe mari. De exemplu, bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10.

Un alt exemplu dat de Edupedu.ro: la Liceul Tehnologic Nr. 1 Gâlgău, județul Sălaj, 7 elevi de clasa a IX-a, pentru care știm mediile de admitere la liceu, pe baza cărora ei vor primi bursă de merit, conform legii Deca-Iohannis, vor primi câte 450 de lei pe lună în acest an școlar. Mediile lor sunt între 8,05 și 4,52.

Citește și:
GRAFIC Cum se plătesc bursele elevilor în 2023-2024: Banii sunt virați școlilor de Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare, primăriile fiind eliminate din lanțul birocratic / Traseul dosarului de bursă de la depunere la plată

Cum calculează școlile care sunt elevii care primesc bursă de merit – primii 30% dintr-o clasă – explicațiile Ministerului Educației trimise directorilor / Nu trebuie să ceară adeverință de venit părinților și nici acte legalizate la notar
Elevii repetenți la liceu, premiați de Ministerul Educației cu bursă de 300 de lei pe lună, dacă aleg să se înscrie la școlile profesionale, inclusiv duale – prevederea apare în noua metodologie / Secretarul de stat Florian Lixandru: Logica acestei prevederi este de a-i stimula să aleagă și învățământul profesional

40 comments
 1. Niste IMBECILI ! Copilului meu, care termina liceul in acest an, nu i s-a dat bursa de merit cumulata cu bursa de performanta ( ca nu era legal) desi a avut in fiecare am media generala 10 si a facut si performanta sportiva in acelasi timp! In toata scoala nu a luat bursa mai mult de 200 lei pe o luna niciodata. Ce se incurajaza de fapt ??

 2. Doamna Ministru! Cu asemenea ” mărețe realizări ” sunteți O RUȘINE NAȚIONALĂ!!
  O spune un cadru didactic cu 39 de ani vechime în învățământul românesc. Nu am crezut că se poate coborî atât de jos România Educată.

  1. Un elev care a intrat la liceu cu media 1,97 cu siguranță nu a intrat unde a dorit. A intrat unde au mai rămas locuri libere.

 3. Trebuie dati in judecata. Este discriminatorie legea pt elevii cu medii mari. Ar trebui 30 % la nivel de tara in ordinea mediilor, nu pe clase.

  1. Corect, doamna ministru nu știu în ce era trăiește…asta nu e dreptate.Pentru un copil care are note bune de 9 și nu ia bursa, dar ia unul cu nota de 1,59…unde este corectitudinea.
   Tocmai asta nu e stimulare e nedreptate fata de cei care învață.

 4. Ar trebui un pic de respect pentru elevii care chiar învață.La fată în clasă sunt copii buni,de aceea fata mea,cu medie generală peste 9 nu ia nici o bursă.

 5. MODIFICAȚI prevederea legală ce încurajează prostia și descurajează elevii cu nota 9 care nu au primit nicio bursă de merit pentru că nu fac parte din nicio categorie, nu sunt nici deștepți și nici proști.

 6. Nu va mai luati de elevii amarati din scolile marginale. Au si ei dreptul sa primesca burse. De fapt, mai ales ei au dreptul sa primeasca burse! Nu uitati ca aceste burse provin din bani publici.

  1. Da.Din taxe si impozite și cele mai multe taxe vin de la oamenii educați pentru ca meșterii,parintii celor cu note de 1,2 ,3 etc sunt asistați social și sunt o alta povara pentru cei care muncesc și plătesc taxe.Ati cocoțat toți leneșii și toate tutele în spatele clasei muncitoare.

  2. Cu atât mai mult că sunt bani publici nu trebuie sa ne batem joc de ei. Ce legătură este între media 1,97 și ideea de bursă de merit? Exista burse de ajutor social pentru cei ce provin din medii defavorizate, dar în niciun caz nu poți să le dai bursa de merit, ca unor copii cu media 9 sau 10. Este umilitor pentru cei care se străduiesc să învețe.

 7. An electoral! Asta inseamna. Dupa ani de bataie de joc fata de sistemul de invatamant, acum primim si asta. Repetentul premiat! O soarta pe care ne-o meritam. Am fost 100% pro sa facem din scoala si din profesori, bataia de joc a tuturor.
  Felicitari d.na Deca, felicitari d-nle Lisandru. Sper ca sunteti mandrii de realizarile domniilor voastre.
  Apropo, dupa alegeri, stiti ca toti astia ce aveti burse acum o sa ramaneti fara ele, da? Adica sa nu sperati ca raman la nesfarsit. Nu tata, dupa ce va conving parintii sa ii votati sa vedeti ce (cenzurat) va luati.
  Succes! Eu abia astept sa scap de aici.

 8. Ha!ha! O țară de cretini! Asta suntem.
  Profesorii de ce nu spun nimic? Să se revolte și pentru această nedreptate, care îi premiază pe cei care nu învață! Cum încurajezi învățatul cu astfel de decizii?

   1. Corect, doamna ministru nu știu în ce era trăiește…asta nu e dreptate.Pentru un copil care are note bune de 9 și nu ia bursa, dar ia unul cu nota de 1,59…unde este corectitudinea.
    Tocmai asta nu e stimulare e nedreptate fata de cei care învață.

 9. Oare domnul prim ministru cunoaște aceasta situatie absurdă.Nimeni nu se sesizează in legatura cu acest jaf de la Ministerul Învățământului. Ne vaitam ca nu sunt bani la buget ,dar aruncam cu ei pe geam cand îi primim.Doamna Deca,domnule Lixandru, nu aveti putina decenta cand luati asemenea hotărâri? Ne tratati pe toți de proști,descurajați puținii copii care mai studiază în această țară, le desconsiderati munca.Sa oprească cineva jaful de la acest minister,până nu este prea tarziu.Pe Tip Tok se fac glume pe aceasta temă, chiar de cei care au medii de 3 si 4.Dati le doamna Deca bani de țigări de droguri,bautura…..Acești asa zisi elevi nu vor performa niciodată, puteti sa le dati si 2000 de lei bursa.Sunteti penibilul,încă o dată opriți jaful.Rusineeeee!

 10. Încă nu e târziu, încă nu au fost distribuite bursele, încă se mai poate interveni cu precizări referitoare la o medie generală minimă pentru care se poate acorda bursă de merit! Rugăm puțin mai mult respect față de muncă!

  1. In tot raul tre’ sa fie s-un bine! ar zice Dorel. Pai, si nu-i ,,merit” daca-i in primii 30% dintre elevii clasei? Uite ca nu-si mai pune nimeni problema cum s-a ajuns ca sa ai media 1,97 si sa te accepte cineva ,,liceu”. Si sa mai fie alti 70% care sa aiba medii sub 1,97. Ca le dau si astora un ,,certificat de absolvire (diploma) e de rasul curcilor da’ sa le mai dai si salarii alora care-i ,,invata” de-un 1,97 e de-a dreptul tragic.

   1. Ce legătură au cei care ii învață cu moștenirea genetică?Poate ca ar trebui dus la școală specială și acolo tot profesori are dar specializați pentru nevoile lui speciale,nu?

 11. Singura mea intrebare este de ce s-a luat in calcul media de la capacitate pentru alocarea bursei in clasa a IX-a, cand la ceilalti s-a luat iin calcul media din anul precedent.

  1. La data de 09.11.2023 se va dezbate și se va da o solutie la CNCD dosarul nr 614/2023, dosar constituit în urma petiției adresate de mine fix pe aceasta speță. Sper sa fie o soluționare corecta care sa îndrepte aceasta discriminare( criteriul de acordare a bursei de merit pentru elevii de clasa a IXa diferit de cel aplicat elevilor din celelalte clase).

 12. Nu înțeleg de ce vă mirați, se știa de lucrurile acestea de când s-a dat legea, sunt zeci de mii de elevi în această situație, în special la liceele tehnologice și clasele de profesională.
  Hai să vă mai relatez un caz: o clasă de profesională cu 28 de elevi, cu medii de intrare între 4,8 și 1,5. Din această clasă i-a bursă de merit 9 elevi (câte 450 lei fiecare), aceștia mai iau bursă tehnologică 300 lei iar 7 dintre ei iau burse sociale deci încă 300 de lei. Dacă mai adăugăm și alocația de 250 lei ajungem la 1300 lei pe lună, aproape un salariu minim pe economie pentru niște elevi care nu învață aproape deloc, poate la anul sunt deștepte fetele și mai toarnă și un plod să mai i-a încă 700 de lei în plus.

 13. Rușine!
  Copil cu media 9,12 la Evaluare Națională nu se încadrează la bursa, chiar dacă a avut media 10 în clasa a VIII- a, iar altul cu 1,97 sa ia cică bursa de “merit”.
  Acești distinși ministrii promovează prostia și incompetenta.

  1. Copilul cu media 9,12 a ales sa mearga intr-o clasa unde nu este printre primii. Putea alege un liceu tehnologic si acolo lua bursa .

 14. O gandire de rahat doamna ministru. dacă ați fi vrut sa răsplătiți copiii care într-adevăr învață și muncesc in acest sens ați fi revenit la baremul de burse peste media 8:50.Asa doar încurajați analfabetismul și lenea și bnepasarea cu recompense de 450 lei. Copii cu media de 9:48 sau altele peste 9 sau 8:50 nu primesc nimic . Si ei dacă au aceste medii înseamnă că le pasă. In locul tău,nu dumneavoastră, pentru că nu meritați apelativul , mi-aș scoate capul din wc-ul societății si as fi mai realistă. Nu ati facut nimic bun sau bine cu această lege.

 15. Deca, Demisia!Demisia! Demisia!
  Ai dus impostura la rang de lege!

  Cadrele didactice care nu iau atitudine publică față de această situație(indiferent de motiv) pot fi considerate complice la această impostură.

  Istoria va judeca această lașitate a profesorilor de a spune adevărul…bursele de ,,merit indiferent de medie” sunt burse electorale.

  1. Tu poate doar acum ai aflat! De trei luni profesorii strigă pe toate căile că nu e în regulă metodologia acordării burselor, nimeni nu i-a băgat în seamă, doar acum vă treziți câte unul surprised Pikachu!

   Unde trăiți, pe Lună?!

 16. Foarte sincer gândesc ca cei care au propus și aprobat asa ceva nu si-au imaginat ca asta se va întâmpla ?
  În caz contrar, ma întreb de ce se mai duc copiii la școală?
  Biata țară, bogată si frumoasă, PĂCAT DE TINE!!!!

 17. Doamna Decaaaaaaaaa!Ce faci cu bursele,acești bani provin din veniturile dumneavoastra?Cum va permiteți să aruncați banii contribuabililor pe geam.Este o bratele de joc la adresa celor care plătesc taxe in tara asta.Campanie electorală pe banii oamenilor.Sunt copii cu medii peste noua care nu primesc nimic .Cainii latră, ursul merge…..oricat am protesta noi cei nemultumiti,nu se intampla nimic.Rusineeeee!

 18. O lege incompletă: bursa de merit trebuia acordată elevilor cu medii de 10, pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă, dar nu sub 9.00. Azi, mâine o să aibă cineva din minister ideea să primească bursă de merit și elevii care nu frecventează școala.

 19. Corectitudine politică sau pomana electorala pe munca și sudoarea celor care au fost măcar de un 5 în școală.
  Deștepții promoveaza deștepți iar…… proș….promovează poate.🤣
  Sa vedeți când va face facultatea și va începe sa profeseze!Atunci șoc și groază.

  1. Hai “sa stam stramb, dar sa judecam drept” : ideea era ca bursa de merit sa fie data celor mai buni dintr-o clasa, ceea ce ar fi un lucru benefic atat pt cei care o merita, dar si pt restul colegilor in a fi stimulati sa-si ajunga colegii cu bursa.
   Doar ca realitatea arata ca sunt diferente enorme intre pregatirea elevilor din rural fata de cei din urban si atunci era suficient sa puna si o conditie : media pt bursa de merit sa fie data celor mai buni copii din clasa, dar cu media de minim 7 si atunci, da, ar fi fost mai corect si mai de inteles pt toata lumea !
   Si, nu, nu ar mai fi fost nimic ciudat sau nedrept fata de nimeni pt ca toata lumea cunoaste situatia diferentei de care spuneam mai sus !

   1. Nu.Asta a fost justificarea tara de naivii din public.Au știut exact ce fac și au știut care le sunt “clienții țintă “.Au nevoie de voturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reacția Ministerului Educației, la protestul de la Colegiul German Goethe din Capitală: ministrul a trimis Corpul de Control după sesizarea unui părinte care viza „desfășurarea de meditații cu elevii de la clasă de către un cadru didactic, respectiv acțiuni de bullying ale aceluiași cadru didactic asupra elevului minor ca urmare a renunțării frecventării meditațiilor”

Ministerul Educației anunță că a trimis Corpul de Control la Colegiul German Goethe din Capitală ca urmare a sesizării primite din partea unui singur părinte al cărui copil este elev…
Vezi articolul

Profesorii și angajații din Educație au respins oferta Guvernului de primă de 1.500 lei net în octombrie și creștere salarială cu 45% din diferența de salariu actual și cel din viitoarea grilă / Greva din școli continuă

Profesorii și angajații din Educație au respins oferta făcută vineri de Guvern, potrivit informațiilor Edupedu.ro, confirmate de reprezentanții sindicatelor. Pe baza unui referendum făcut cu membrii de sindicat aflați în…
Vezi articolul