Elevă în clasa a VII-a, către ministrul Educației: Ați spus că structura subiectelor de Evaluarea Națională se va schimba și că veți publica modele în luna mai. Cu noi cum rămâne?

Foto: Freepik.com

O elevă care a terminat anul acesta clasa a VII-a și care anul viitor va susține Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a i-a scris un mesaj ministrului Educației, Monica Anisie. „I-am trimsi acest mesaj, dar nu am primit niciun răspuns, nici măcar nu l-a văzut, așa că vi-l trimit și vouă”, ne-a scris tânăra pe Facebook. În mesaj ea întreabă ce se întâmplă cu generația ei la Evaluarea Națională de anul viitor, având în vedere că Monica Anisie a declarat pe 15 ianuarie 2020 pentru Edupedu.ro că structura subiectelor va fi modificată și că în luna mai vor fi publicate noile modele.

În data de 13 iunie 2020 aceste modele nu sunt publicate.

Redăm mesajul transmis de elevă ministrului Educației pe data de 30 mai:

„Doamna Ministru,

Sunt eleva în clasa a șaptea. La anul voi fi clasa a opta, an decisiv pentru mine. Ați precizat că structura subiectelor pentru Evaluarea Națională se va schimba față de forma actuală și că veți publica modele în luna mai. Iată că luna mai a ajuns la final și nu a aparut niciun subiect.

Vă înțeleg preocuparea pentru actuala generație, dar cu noi cum rămâne? Am fost chinuiți încă din clasa pregătitoare.

Știți că nici până în acest moment noi nu avem toate manualele, iar domnii profesori au facut un efort supraomenesc să ne predea? Cu noi cum rămâne? Suntem ai nimănui.

Chiar nu există suficienți oameni în ministerul pe care îl conduceți să ducă la îndeplinire promisiunea de a avea un model de subiecte pentru anul viitor?

În speranța că îmi veți răspunde și vă veți apleca atenția și spre noi, generația sacrificată deja de 8 ani, vă mulțumesc!”

În programul de Guvernare al PNL, la capitolul Educație, la “priorități pe termen scurt”, liberalii anunță, în plus față de obiectivele existente:

Pe 12 ianuarie Monica Anisie declara pentru Edupedu.ro:

La clasa a VII-a vom da o simulare în luna mai, după ce publicăm noi modele de subiecte. Și nu va fi un singur model, ci 3 sau 5 modele. Le lăsăm timp profesorilor o lună-două să lucreze cu elevii aceste modele și după aceea pilotăm acele structuri de subiecte, ca să vedem dacă au fost concepute corect de membrii grupului de lucru de la Centrul Național de Evaluare și Examinare“, a declarat Monica Anisie pentru Edupedu.ro.

Ministrul Educației a precizat că a decis decalarea simulărilor la clasa a VII-a, față de cele susținute în martie de copiii aflați la final de gimnaziu, pentru că acești elevi au învățat de la clasa I și până acum după o programă școlară nouă, diferită de cea urmată de elevii din clasa a VIII-a.

Nu am vrut să îi supunem [pe elevii claselor a VII-a – n.red.] simulării atât de repede, fără să vadă un model de subiect înainte, având în vedere că simulările vor fi în concordanță cu noua programă. Deci nu putem să dăm același model de subiect ca la clasa a VIII-a“, a afirmat ministrul Educației, pentru Edupedu.ro.

Deci nu se renunță la simulări, ci vor da un pic mai târziu“, a subliniat oficialul.

În ceea ce privește modificările pe care le presupune noua structură a subiectelor pentru clasa a VII-a, Anisie a declarat pentru Edupedu.ro: “Nu am intervenit în grupul de lucru, colegii mei vin cu structura nouă a subiectelor“, în concordanță cu programa școlară. Simularea de la clasa a VII-a va fi susținută tot la Limba română, Matematică și Limba maternă, la fel ca la clasa a VIII-a, însă după un nou model de subiecte.

Ordinul care va detalia organizarea simulărilor la clasa a VII-a “va fi probabil după 1 februarie, când vor avea gata programa și modelele. Termenul pentru CNEE a fost 1 februarie“, a adăugat Anisie.

În luna februarie nu s-a întâmplat însă nimic, iar din martie școala a fost închisă, cursurile față în față au fost suspendate, la fel și simulările de examene.

Pe 20 martie au fost publicate în Monitorul Oficial noile programe pentru Evaluarea Națională din 2021.

Sunt câteva modificări fundamentale față de vechea programă, adoptată în 2014.

Elevii care acum au terminat clasa a VII-a sunt primii care au învățat după un curriculum nou, implementat după intrarea în vigoare a Legii Educației nr 1/2011.

Aceștia ar fi trebuit să suțină Evaluarea Națională transdiciplinară, adică examenele să nu fie pe structura actuală, la Limba Română și Matematică, ci așa cum trebuiau predate. Pentru că predarea nu a fost una transdisciplinară, ministerul a luat decizia ca Evaluarea Națională să se susțină tot la două discipline distincte, la fel ca acum, iar Evaluarea transdisciplinară să fie dată abia când cei care intră acum clasa a V-a vor ajunge în clasa a VIII-a.

Foto: School photo created by freepik – www.freepik.com

Exit mobile version